πετρέλαιο
Στο επίκεντρο

Στην Κρήτη στρέφονται τα βλέμματα της πετρελαϊκής βιομηχανίας, με το επόμενο διάστημα να θεωρείται κομβικό για τη δρομολόγηση εξελίξεων.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις περιοχές του Ιονίου, καθώς και για τις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Οι προσφορές για τις δύο περιοχές θα υποβληθούν στις 5 Μαρτίου, στο πλαίσιο της διαδικασίας που άρχισε ύστερα από την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την Κοινοπραξία Ελληνικά Πετρέλαια, Total και Exxon (για την Κρήτη) και την Energean για το Ιόνιο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών επιστημόνων, υπολογίζεται ότι οι πρώτες γεωτρήσεις στην ευρύτερη περιοχή προγραμματίζονται για το 2019. Εφόσον τελικά οι αρχικές διαδικασίες επιβεβαιώσουν την ύπαρξη πετρελαίου στην περιοχή, εκτιμάται ότι μόνο από την περιοχή του δυτικού πατραϊκού κόλπου θα μπορέσουν να αντληθούν 140 εκατομμύρια βαρέλια, με τις προβλέψεις για την Κρήτη να υπονοούν την ύπαρξη ενός θησαυρού κοιτασμάτων.

Για το συγκεκριμένο θέμα τοποθετήθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Γιάννης Μπασιάς, μιλώντας στο Athens Energy Forum.

Στο ίδιο συνέδριο ο αντιπρόεδρος της Total, αρμόδιος για τις έρευνες στην Κασπία και τη νότια Ευρώπη Bernard Clement εξέφρασε την ελπίδα να είναι επιτυχής η κατάληξη της διαδικασίας για την Κοινοπραξία. Η Κοινοπραξία Total – Edison – ΕΛΠΕ θα διεξάγει επίσης τις έρευνες στο “οικόπεδο 2” του Ιονίου, η σύμβαση για την παραχώρηση του οποίου κατατέθηκε προχθές στη Βουλή για κύρωση. Ο κ. Clement εξέφρασε επίσης την ελπίδα να ανακαλυφθεί εμπορικά εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα στην περιοχή.

Αναφορικά τέλος με τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Στέλιος Χειμώνας αναφέρθηκε στο ιστορικό και το πρόγραμμα των γεωτρήσεων, τονίζοντας ότι οι έρευνες χρειάζονται συνεργασία και όχι πολεμικά πλοία.