Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης

«Ώρα μηδέν» για το σύστημα υδροδότησης του Ηρακλείου που χωρίς υπερβολή ακροβατεί στην «κόψη του ξυραφιού». Οι παλαιωμένοι αγωγοί μεταφοράς νερού από τις γεωτρήσεις των Μαλίων της Τυλίσου και του Θραψανού,  σκάνε αδιάκοπα καθώς εμφανίζουν συνεχώς ζημιές και ο μεγάλος φόβος που εκφράζεται είναι το ενδεχόμενο να σημειωθεί μια μεγαλύτερη βλάβη που θα ενεργοποιήσει ένα ντόμινο προβλημάτων το οποίο θα μας φέρει αντιμέτωπους με πραγματικά πρωτόγνωρα οδυνηρές καταστάσεις.

Την ίδια ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη συνεννοήσεις της ΔΕΥΑΗ με την ΤΕΡΝΑ προκειμένου να φτιαχτεί ένα νέο σύστημα αγωγών παράλληλα με το βόρειο οδικό άξονα, το οποίο θα μπορούσε να δώσει λύση στο κρίσιμο ζήτημα της μεταφοράς νερού στο Ηράκλειο. Στο μεταξύ η πόλη ζει δύσκολες ώρες αφού οι αλλεπάλληλες βλάβες στους παλαιωμένους αγωγούς υδροδότησης δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην τροφοδοσία δεκάδων νοικοκυριών.

Πρόκειται για μια απίστευτη ισορροπία του τρόμου που εξελίσσεται στον καμβά των χαμηλών αποθεμάτων νερού από το φράγμα Αποσελέμη, από όπου το Ηράκλειο παίρνει πλέον μειωμένες ποσότητες. Το  γεγονός αυτό, μοιραία ανάγκασε τη ΔΕΥΑΗ να εντάξει πιο δυναμικά στο σύστημα τροφοδοσίας νερού του Ηρακλείου, τις γεωτρήσεις της Τυλίσου των Μαλίων και του Θραψανού. Ωστόσο εδώ, χτυπάνε καμπανάκι τα προβλήματα των αγωγών, οι οποίοι είναι παλαιωμένοι και δεν μπορούν να αντέξουν τις μεγάλες πιέσεις του νερού. Είναι αδιάκοπες οι ζημιές που προκαλούνται,  με αποτέλεσμα να τρέχει και να μη φτάνει το ελάχιστο προσωπικό της δημοτικής επιχείρησης το οποίο συνεχώς αποδεκατίζεται.

Όπως τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης, από τις γεωτρήσεις της Τυλίσου έχουμε τη δυνατότητα να παίρνουμε μέχρι και 600 κυβικά την ώρα.

Ωστόσο φοβούμενοι το ενδεχόμενο να μην αντέξουν την πίεση οι αγωγοί νερού και να σπάσουν αποφασίσαμε να μειώσουμε την ποσότητα που λαμβάνουμε κατά 200 κυβικά και να την περιορίσουμε στα 400 κυβικά την ώρα προκειμένου να αντέξουν τα δίκτυα υδροδότησης και να αποφύγουμε μια πιο σοβαρή ζημιά. Ειδικότερα όπως εξηγεί, «για να καταλάβει κανείς καλύτερα την κατάσταση, αρκεί να σκεφτεί ότι ο αγωγός της Τυλίσου κατασκευάστηκε το 1971.

Ο συγκεκριμένος αγωγός  για τέσσερα χρόνια ήταν τελείως κλειστός γιατί παίρναμε νερό από τον Αποσελέμη. Αυτό το οποίο παρατηρήσαμε είναι ότι μόλις βάλεις λίγο παραπάνω νερό, ο αγωγός  σπάει και αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να το διαχειριστούμε».

Αντίστοιχα όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ το σύστημα των αγωγών που τροφοδοτεί με νερό το Ηράκλειο από τις γεωτρήσεις των Μαλίων αφενός έχει μεγάλη παλαιότητα, αφετέρου περνάει μέσα από τα πιο ακατάλληλα σημεία, μέσα από τη Σταλίδα και το Κουτουλουφάρι, κάτω από ξενοδοχεία, σπίτια και ιδιωτικές κατασκευές με αποτέλεσμα σε περίπτωση πρόκλησης μιας ζημιάς η αποκατάσταση να μην είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Ο ίδιος τονίζει ότι υπάρχει μεγάλη αγωνία μπροστά στον εφιάλτη της πρόκλησης μιας σοβαρής ζημιάς, η οποία εάν σημειωθεί, θα προκαλέσει ένα ντόμινο προβλημάτων που δεν θα είναι καθόλου εύκολα στη διαχείριση τους. «Είναι τεράστιο ζήτημα η παλαιότητα των αγωγών που με το παραμικρό σπάνε» τονίζει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, ο οποίος σημειώνει ότι «οι αγωγοί του Θραψανού ειδικά μετά το σεισμό του Αρκαλοχωρίου εμφανίζουν συνεχώς προβλήματα.

Από την πλευρά μας έχουμε κάνει κάποιες συνεννοήσεις με την ΤΕΡΝΑ για να εντάξουμε στο καινούριο έργο του ΒΟΑΚ δίπλα ακριβώς ένα αγωγό που θα μας εξυπηρετήσει πάρα πολύ. Αυτό εάν καταφέρουμε να το δρομολογήσουμε θα έχουμε δώσει λύση οριστική σε ένα δομικό πρόβλημα του συστήματος υδροδότησης του Ηρακλείου» σημειώνει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ.

ΔΕΥΑΗ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ
Προβλήματα υδροδότησης

Σύμφωνα με τον κ. Βουρεξάκη αυτή τη στιγμή  προβλήματα υδροδότησης έχουμε στα λεγόμενα ψηλά σημεία της πόλης προς την περιοχή του Αγίου Ιωάννη, στην πλατεία Σινάνη,  στην περιοχή της οδού Ηρακλή και στις Βασιλειές, που σύμφωνα με τον ίδιο σταδιακά αποκαθίστανται.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από τις ζημιές που όπως είναι φυσικό αποδιοργανώνουν την ομαλή παροχή τροφοδοσίας νερού, συνδημότες μας υποστηρίζουν ότι το νερό φτάνει στις περιοχές τους σε πολύ μικρές ποσότητες και γίνεται κυριολεκτικά «μάχη» με τα μοτεράκια για τη διεκδίκηση του. Επίσης τώρα ειδικά που ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες τα επίπεδα ζήτησης του νερού είναι αυξημένα και όσο προχωράμε μέσα στο καλοκαίρι οι πιέσεις θα είναι ακόμα πιο ισχυρές.