High tech επεμβάσεις,με τρισδιάστατη 3D απεικόνιση, oi οποίες καλύπτουν όλο το φάσμα των παθήσεων του παχέος εντέρου, πραγματοποιούνται στην Γενική Χειρουργική κλινική του Βενιζέλειου νοσοκομείου.
«Αποτελούμε μία από τις ελάχιστες κλινικές Δημόσιου Νοσοκομείου στη χώρα μας που διαθέτει και προσφέρει τεχνολογία αιχμής»λέει στην «Π» ο διευθυντής της κ. Μανούσος Χριστοδουλάκης ο οποίος σημειώνει ότι οι συγκεκριμένες μέθοδοι προσφέρουν στον ασθενή γρηγορότερη μετεγχειρητική κινητοποίηση, λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, ενώ μειώνουν τη διάρκεια και το συνολικό κόστος νοσηλείας.
Ολιστική και εξατομικευμένη αντιμετώπιση
Ο κ. Χριστοδουλάκης σημειώνει: “Η χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου καλείται να αντιμετωπίσει ετησίως πληθώρα παθήσεων παχέος εντέρου, ορθού και πρωκτού. Στόχος μας είναι η εξατομικευμένη, ολιστική και η σε συνεργασία με εξειδικευμένους συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων βέλτιστη διαχείριση των ασθενών αυτών. Η ιατρική και νοσηλευτική μας ομάδα στοχεύει να προσφέρει στον κάθε ασθενή την υψηλότερη δυνατή ιατρική φροντίδα χρησιμοποιώντας τεχνολογίες και υπηρεσίες αιχμής.
Διαχειριζόμαστε όλο το φάσμα παθήσεων παχέος εντέρου ( κολοορθικών και πρωκτού), από την αρχική διερεύνηση, τη διάγνωση, τη θεραπευτική προσέγγιση και παρακολούθηση συμπεριλαμβάνοντας παθήσεις όπως αιμορροϊδοπάθεια και ραγάδα πρωκτικού δακτυλίου μέχρι και φλεγμονώδεις νόσους και καρκίνο του παχέος εντέρου, ορθού και πρωκτού.
Για να επιτευχθεί το παραπάνω συνεργαζόμαστε άψογα με το γαστρεντερολογικό τμήμα του νοσοκομείου μας, που αποτελεί ένα από τα καλύτερα και με μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών δημόσιου νοσοκομείου σε εθνικό επίπεδο, όπως φυσικά με το ογκολογικό ακτινολογικό και παθολογοανατομικό τμήμα.
Τακτική μας είναι η προώθηση και προσφορά στους ασθενείς ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων τόσο σε καλοήθεις παθήσεις της ορθοπρωκτικής χώρας, σε αρχικού σταδίου κακοήθειες αλλά και σε προχωρημένη νόσο. Αυτό επιτυγχάνεται με την ευρεία χρήση διαπρωκτικών ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων, ενδοσκοπικής μικροχειρουργικής και φυσικά με την λαπαροσκοπική χειρουργική».
Εκατοντάδες χειρουργεία
Ο διευθυντής του τμήματος ανέφερε:
«Ενδεικτικά από το 2014 μέχρι σήμερα έχουμε διεκπεραιώσει 1673 επεμβάσεις παχέος εντέρου, ορθού και πρωκτού από τις οποίες οι 422 πραγματοποιήθηκαν λαπαροσκοπικά με εξαιρετικά αποτελέσματα. Ασφαλώς λαπαροσκοπικά πραγματοποιείται και πολύ μεγάλος αριθμός άλλων επεμβάσεων όπως χολοκυστεκτομές, κήλες κοιλιακού τοιχώματος, διαφραγματοκήλες, σπληνεκτομές κ.α. Στην Γενική χειρουργική το 2019 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 1096 επεμβάσεις με 430 από αυτές βαρείες και 21 εξαιρετικά βαρειές.
Οι παραπάνω μέθοδοι προσφέρουν στον ασθενή τεκμηριωμένα γρηγορότερη μετεγχειρητική κινητοποίηση, λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, μειώνοντας τη διάρκεια και το συνολικό κόστος νοσηλείας».
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη το τμήμα διαθέτει επίσης ψηφιακό σύστημα συνεχούς καταγραφής (monitoring) με σκοπό την παρακολούθηση της πορείας των ασθενών μετεγχειρητικά από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, με άμεση δυνατότητα καταγραφής, επεξεργασίας και ανάκτησης δεδομένων. Το παραπάνω προσφέρει επιπλέον ασφάλεια για τον ασθενή και τεκμηριωμένη συλλογή δεδομένων από το ιατρικό προσωπικό για περαιτέρω μελέτη, καθώς η δραστηριότητα της κλινικής μας επεκτείνεται και επιστημονικά.
Παράλληλα δημιουργήθηκε ηλεκτρονική βάση καταγραφής σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης ειδικά για αυτή την ομάδα ασθενών. Το σύνολο των δεδομένων καταγραφόνται προοπτικά και αναδρομικά, ενώ το Εξωτερικό Ιατρείο Παχέος Εντέρου και Ορθού είναι υπεύθυνο για τη μετεγχειρητική παρακολούθηση των ασθενών. Η βάση αυτή αποτελεί το μέσο για την έναρξη προγράμματος ελέγχου ποιότητας (quality control) των παρεχομένων υπηρεσιών στους ασθενείς με παθήσεις του παχέος εντέρου και ορθού με σημαντικά συμπεράσματα και εφαρμογές.
Σημειωτέον ότι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα,όπως λέει, είναι τουλάχιστον συγκρίσιμα με εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού.,ενώ προσθέτει: «Αποτελούμε μία από τις ελάχιστες κλινικές Δημόσιου Νοσοκομείου στη χώρα μας που διαθέτει και προσφέρει τεχνολογία αιχμής. Ακόμη, βρισκόμαστε στη διαδικασία εγκατάστασης ψηφιακής αίθουσας κατόπιν έγκρισης προγράμματος ΕΣΠΑ».
Το πρώτο νοσοκομείο της Κρήτης με τρισδιάστατη (3D) τεχνολογία
Ο ίδιος επισημαίνει: “Το Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Βενιζέλειο-Πανάνειο και η Γενική Χειρουργική Κλινική του νοσοκομείου αναβαθμίζεται εγκαθιστώντας προηγμένη ιατρική τεχνολογία τρισδιάστατης (3D) όρασης σταθερού οπτικού πεδίου και απεικόνισης, υψηλής ανάλυσης κατέχοντας έτσι ένα από τα πιο σύγχρονα λαπαροσκοπικά συστήματα της χώρας. Μας δίνεται η ευκαιρία για καλύτερη αίσθηση βάθους και αντίληψης χειρουργικού πεδίου αυξάνοντας την ακρίβεια και την ασφάλεια των επεμβάσεων.
Ακόμη, το πλεονέκτημα της ρομποτικής χειρουργικής έναντι των υπολοίπων λόγω του καλού οπτικού πεδίου, εξαλείφεται με την 3D λαπαροσκοπική χειρουργική, καθώς δίνει την ίδια δυνατότητα όρασης και αντίληψης. Οι ασθενείς λοιπόν, λαμβάνουν υψηλές ιατρικές υπηρεσίες χωρίς το υπέρογκο κόστος της ρομποτικής χειρουργικής που για τους περισσότερους είναι απαγορευτικό.
Η τεχνολογία των νέων εγκαταστάσεων στην χειρουργική αίθουσα δεν σταματάει εκεί. Υπάρχουν τα νεότερα συστήματα όχι μόνο ανίχνευσης επιπλοκών διεγχειρητικά αλλά και συνεπικουρικά για τον χειρουργό και την ομάδα του ως προς την λήψη αποφάσεων για την καλύτερη έκβαση του χειρουργείου. Αναφορικά λοιπόν διατίθεται σύστημα καθοδηγούμενης από φθορισμό χειρουργικής (FGS) υβριδικής απεικόνισης με τεχνολογία NIR/ICG, που μπορεί να είναι άγνωστα προς το ευρύ κοινό, αλλά πολύ δημοφιλή στην χειρουργική παγκόσμια κοινότητα, πολλές φορές υποβοηθώντας και βελτιστοποιώντας την διεγχειρητική λήψη αποφάσεων.
Το Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Βενιζέλειο-Πανάνειο γίνεται το πρώτο νοσοκομείο της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης που χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη τεχνολογία τρισδιάστατης (3D) Λαπαροσκόπησης, επιτυγχάνοντας την αναβάθμιση του ιατρικού του εξοπλισμού, δίνοντας στο ιατρονοσηλευτικό του προσωπικό, τις πλέον προηγμένες ιατρικές τεχνολογίες προκειμένου και αυτό με τη σειρά του να προσφέρει την καλύτερη δυνατή φροντίδα στους ασθενείς».
Ο κ. Χριστοδουλάκης καταλήγει λέγοντας ότι χειρουργικές αίθουσες της Χειρουργικής Κλινικής του Βενιζελείου έχουν πλέον εξοπλιστεί με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα λαπαροσκοπικής χειρουργικής, ενώ αναμένεται εντός λίγων μηνών και η δημιουργία ψηφιακής αίθουσας λαπαροσκόπησης, που έχει ήδη εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης.