Ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΤΑΚ κ. Μιχάλης Χωραφάς

Ένα πύργο της Βαβέλ φαίνεται ότι χτίζει ο νέος χωροταξικός νόμος, που είναι γεμάτος  «θολά» σημεία, τα οποία αδυνατούν να αποσαφηνίσουν ακόμα και έμπειροι μηχανικοί ενώ την ίδια ώρα, οι επίσημες ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργείου για τις παρεκκλίσεις στα ακίνητα άνω των τεσσάρων στρεμμάτων, βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με αυτά τα οποία τελικά ισχύουν.

Αυτό προκύπτει από τις επίσημες δηλώσεις του προέδρου του ΤΕΕ/ΤΑΚ κ. Μιχάλη Χωραφά στην «Π», ο οποίος εξηγεί ότι «έγινε μια τεράστια και αδικαιολόγητη ανατροπή της τελευταίας στιγμής με αυτή την παράγραφο που απαξιώνει χιλιάδες ιδιοκτησίες».

Ασάφειες και θολά σημεία

Πιο συγκεκριμένα ο κ, Χωραφάς αναφερόμενος στο περιεχόμενο του νέου χωροταξικού νόμου εξηγεί ότι «είναι ένα κείμενο που στερείται σαφήνειας και έμπειροι συνάδελφοι που ασχολούνται, αδυνατούν να συμφωνήσουν στην ερμηνεία του. Αυτό καταδεικνύεται και από τις 77 νομοτεχνικές βελτιώσεις οι οποίες κατά την άποψη μου δεν κατάφεραν να αποκαταστήσουν τα «θολά» σημεία».

Η ανατροπή της τελευταίας στιγμής

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ/ ΤΑΚ «το κρίσιμο κεφάλαιο Γ για την εκτός σχεδίου δόμηση, αποτελεί το τμήμα του νόμου που εμπεριέχει τα περισσότερα δυσερμήνευτα σημεία καθώς ξεκινώντας στα άρθρα 31 και 32 παρουσιάζεται σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στις περιοχές που έχουν πολεοδομικό/ χωροταξικό σχεδιασμό και σε αυτές που δεν έχουν στη συνέχεια του κεφαλαίου και ειδικά στο τέλος του προκύπτει ότι δεν γίνεται κανένας διαχωρισμός.

Δηλαδή στην πράξη καταργούνται οι παρεκκλίσεις για όλες τις περιοχές παρόλο που οι δηλώσεις των ανώτατων κυβερνητικών στελεχών διαβεβαίωναν για το αντίθετο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι και στις περιοχές που υπάρχουν ΣΧΟΑΠ και ΓΠΣ καταργούνται οι παρεκκλίσεις εντός των επόμενων ετών. Πραγματικά ελπίζω να ισχύει το αντίθετο αλλά μελετώντας το νόμο κάτι τέτοιο δεν προκύπτει, και γι αυτό το λόγο θεωρώ ότι υπήρξε μια επικοινωνιακή διαχείριση αποπροσανατολιστική.

Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα διαβάζουμε στο ενημερωτικό σημείωμα από το γραφείο Τύπου του υπουργείου ότι για τα ακίνητα που είναι μεγαλύτερα από 4 στρέμματα δεν αλλάζει τίποτα (!). Αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το άρθρο 40 παράγραφο Η, όπου καταργείται η δόμηση και σε μεγαλύτερα των 4 στρεμμάτων ακίνητα (αν δημιουργήθηκε μετά το 1978).

Έγινε μια τεράστια και αδικαιολόγητη ανατροπή της τελευταίας στιγμής με αυτή την παράγραφο που απαξιώνει χιλιάδες ιδιοκτησίες».

Νέα υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων

Ο κ. Χωραφάς σημειώνει ότι με βάση το νέο νόμο γίνεται μια νέα υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων σε κεντρικό επίπεδο παρά το γεγονός ότι  διαχρονικά έχουν επισημανθεί οι παρενέργειες της διαχείρισης αυτής. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «παρόλο που επισημάναμε ότι η Πολιτεία αδυνατεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα της τόσο σε ότι αφορά στην προώθηση των σχεδίων πόλεων την ολοκλήρωση του κτηματολογίου και την κύρωση των δασικών χαρτών παρατηρούμε ότι προωθείται η περαιτέρω συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στο υπουργείο ενέργειας και περιβάλλοντος.

Μεταφέρεται εκεί η διαχείριση όλων των  τοπικών πολεοδομικών σχεδίων πρώην ΣΧΟΑΠ που μέχρι πρότινος διαχειρίζονταν οι δήμοι επιπρόσθετα, δημιουργείται κεντρική υπηρεσία δόμησης στο υπουργείο, αντί να ενισχυθούν οι κατά τόπους υπηρεσίες δόμησης. Θεωρούμε ατεκμηρίωτη αυτή την υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων στο υπουργείο ενώ την ίδια στιγμή δεν ολοκληρώνονται όλα τα προαναφερόμενα αντικείμενα για τη χωροταξική οργάνωση του τόπου μας».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ παράλληλα σημειώνει ότι «η επιλογή σε να ενσωματωθούν σε ένα νομοσχέδιο τόσο διαφορετικά και πολυποίκιλα ζητήματα που καθορίζουν τη χωροταξική και πολεοδομική λειτουργία σε καμία περίπτωση δεν ευνόησε τη διαβούλευση παρόλο που σαν ΤΕΕ/ΤΑΚ προσπαθήσαμε στο μέγιστο βαθμό, να επικοινωνήσουμε τις απόψεις μας ακόμα μέχρι και τη στιγμή που το νομοσχέδιο ήταν στην ολομέλεια της Βουλής».

Υπάρχουν και θετικά

Σύμφωνα με τον κ. Χωραφά, «ασφαλώς και κρίνονται θετικά άλλα θέματα του νόμου όπως η μεταφορά συντελεστή δόμησης και οιρυθμίσεις για τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις που βέβαια απαιτούν κάποιο χρόνο και δεν είναι άμεσα εφαρμόσιμα. Επίσης θετικές διατάξεις υπάρχουν τόσο στο θέμα της έκδοσης οικοδομικών αδειών όσο και στις τροποποιήσεις του νέου οικοδομικού Κανονισμού».