Μετά από μια διαδικασία που ξεπέρασε τις 20 ώρες αποφασίστηκε τελικώς η προφυλάκιση των τεσσάρων εκ των εφτά συλληφθέντων που απολογήθηκαν στις ανακριτικές Αρχές των Χανίων, ενώ οι υπόλοιποι τρεις αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε ομόφωνα η προσωρινή κράτηση της ιδιοκτήτριας του γηροκομείου και της κόρης της, καθώς επίσης και των δύο γιατρών που κατηγορούνταν, δηλαδή του γιατρού που ήταν ο υγειονομικός υπεύθυνος της ομάδας και του ψυχιάτρου. Ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης αφέθηκαν οι δυο νοσηλευτές και ο διοικητικός υπάλληλος.
Ο χαρακτηρισμός ως μαραθώνια διαδικασία ταιριάζει απόλυτα, αφού οι απολογίες των εφτά ξεκίνησαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου, ενώ η όλη διαδικασία μέχρι και την απόφαση εισαγγελέως και ανακρίτριας κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Από την πλευρά του ο δικηγόρος των κατηγορουμένων Νίκος Ρουσόπουλος αμφισβήτησε την όλη διαδικασία, σχολιάζοντας ότι «προτιμήθηκε η ταχύτητα από τη δικαιοσύνη». «Δεν μας άφησαν να εξετάσουμε κανέναν μάρτυρα ούτε βέβαια ιατροδικαστή για να αντικρούσουμε τις κατηγορίες (…) παράλληλα όταν υπάρχουν παρεμβάσεις από πολιτικά πρόσωπα, όλα αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα».
Συγκεντρωμένοι Χανιώτες
Η υπόθεση που σόκαρε το πανελλήνιο έκανε πολλούς Χανιώτες να συγκεντρωθούν έξω από τα δικαστήρια της πόλης και να αποδοκιμάσουν τους κατηγορούμενους, αν και υπήρξαν και υποστηρικτές των «εφτά». Μάλιστα, τις περισσότερες κραυγές αποδοκιμασίας συγκέντρωσε η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου, η οποία αποδοκιμάστηκε έντονα όταν αποχωρούσε, αν και υπήρξαν και λιγοστά άτομα που φώναζαν «αθώοι».
Μια πρώην υπάλληλος ήταν μεταξύ εκείνων που ξέσπασαν βλέποντας την ιδιοκτήτρια και την κόρη της. Η ίδια η οποία ήταν μεταξύ εκείνων που κλήθηκαν και κατέθεσαν για να ξετυλιχθεί το κουβάρι της υπόθεσης, επαναλάμβανε ότι έχει κι άλλα να πει για το γηροκομείο κολαστήριο. Ακόμη, χαρακτήρισε ως προδότες τους πρώην συναδέλφους της που κατηγορούνταν για την υπόθεση.
Έξω από τα δικαστήρια και ανάμεσα στους συγκεντρωμένους βρίσκονταν άτομα που είχαν να διηγηθούν την προσωπική τους ιστορία για τη συγκεκριμένη μονάδα. Μεταξύ αυτών και μια γυναίκα η οποία είχε στο γηροκομείο την πεθερά της.
«Είδα την πεθερά μου λιωμένη»
Η ίδια, όπως ανέφερε, είχε πάει να την επισκεφτεί μαζί με τον σύζυγό της και την βρήκαν στο κρεβάτι σκεπασμένη μέχρι πάνω με ένα σεντόνι.
«Σηκώνω το σεντόνι και την βλέπω. Ήταν γυμνή. Της μιλούσα και δεν με άκουγε. Η εικόνα της μου έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό. Ήταν 45 περίπου κιλά.
Έβλεπες μόνο κόκαλα, είχε λιώσει ενώ στο δέρμα της είχε και μπλαβάδες. Ο σύζυγός μου βούρκωσε».
Και νέες καταγγελίες
Οι καταγγελίες που υπάρχουν στη δικογραφία και ερευνήθηκαν από την Ασφάλεια Χανίων δεν είναι οι μόνες. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό site flashnews.gr συνεχώς φτάνουν στις αρχές, νέες καταγγελίες συγγενών που είχαν τον άνθρωπό τους στο συγκεκριμένο γηροκομείο και όπως καταγγέλλουν έχουν υποστεί διαφόρων ειδών κακοποιήσεις ενώ την ίδια στιγμή και η πολιτεία καλείται να αντιμετωπίσει τις ενστάσεις, σχετικά με το κύρος του εντάλματος σύλληψης.
Σε κάθε περίπτωση η έρευνα της υπόθεσης συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, αφού στην πορεία του χρόνου βρέθηκαν και άλλοι παθόντες, οι οποίοι και επικοινώνησαν με τις Αρχές, συνεπώς δημιουργούνται νέα δεδομένα και έρχονται νέες υποθέσεις στο “φως” που θα πρέπει να διαλευκανθούν.
Σύμφωνα πάντως με τους δικηγόρους των θυμάτων, πρόκειται για μια “εγκληματική οργάνωση” που δρούσε από το 2009 έως τον Μάιο του 2021, όταν και, ήρθαν στο “φως” της δημοσιότητας, μετά μάλιστα από συγκεκριμένες καταγγελίες, τα πρώτα “δεδομένα” ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει με τον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας.Εκτός από τους 7 που διώχθηκαν για κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις, έχει σχηματιστεί δικογραφία και για 29 ακόμα άτομα τα οποία διώκονται για πράξεις πλημμεληματικού χαρακτήρα. Αυτοί θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για τις πλημμεληματικές πράξεις τους. Όπως αναφέρει η πλευρά των συνηγόρων κατηγορίας, “με την ανοχή, τις παραλείψεις τους, τις συγκαλύψεις, αλλά και τη συμμετοχή τους βοήθησαν στο να τελεστούν όλες αυτές οι εγκληματικές πράξεις εντός του οίκου ευγηρίας”.
Η δήλωση Μαρκογιαννάκη
Στο θέμα του γηροκομείου αναφέρθηκε με δήλωσή του και ο περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «η Κρήτη μπροστά», Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης. «Η Δικαιοσύνη και οι διωκτικές αρχές έχουν ήδη κινηθεί, όπως είχαν χρέος. Οι υπεύθυνοι για τα όσα έχουν καταγγελθεί θα πρέπει να εντοπιστούν, όποιοι και να είναι, όπου και να βρίσκονται και η δικαιοσύνη θα πρέπει να αποδοθεί γρήγορα και παραδειγματικά. Για όσους από εμάς βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης και συλλογικά όργανα της Πολιτείας, όλα αυτά έρχονται να υπογραμμίσουν την – αυτονόητη κανονικά – σημασία των συνεχών και αποτελεσματικών ελέγχων, από την αδειοδότηση έως και τη λειτουργία, σε τέτοιες ευαίσθητες κοινωνικές μονάδες».