ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης κατα την υπογραφή σύμβασης για τη δημιουργία της λεγόμενης «μικρής διασύνδεσης» Κρήτης και Πελοποννήσου

Δύο ακόμα κρίσιμες φάσεις, αλλά και το κατάλληλο επενδυτικό σχήμα, εκκρεμούν προκειμένου να ολοκληρωθεί η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ.

Και μπορεί η προχθεσινή υπογραφή σύμβασης για τη δημιουργία της λεγόμενης «μικρής διασύνδεσης» Κρήτης και Πελοποννήσου να άνοιξε το δρόμο ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες, ωστόσο υπάρχουν καίρια ακόμα ζητήματα προς διευθέτηση. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, απαιτείται η τεχνική και οικονομική ωρίμανση του έργου, πριν από την επιλογή του κατάλληλου σχήματος.

Ο υπουργός ανέφερε ότι ήδη από τον Οκτώβριο του 2017, έχουν τεθεί με σχετικές αποφάσεις οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να προχωρήσει το έργο.

Σε σχέση με το έργο της λεγόμενης μικρής διασύνδεσης, ο κ. Σταθάκης για μία ακόμα φορά το χαρακτήρισε εμβληματικό, αφού όπως βλέπει, οι θετικές συνέπειες θα είναι τεράστιες τόσο για την Κρήτη όσο όμως και για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Φθηνότερο ρεύμα

Εξειδικεύοντας στις θέσεις της η κυβέρνηση, υποστηρίζει πως από την περικοπή του κόστους για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) οι Κρητικοί θα δουν μια πολύ σημαντική μείωση στα τιμολόγια του ρεύματος, της τάξης του 8 %. Αυτό συνεπάγεται πως πέραν της ενεργειακής επάρκειας του νησιού και των σημαντικών αλλαγών στον περιορισμό του διοξειδίου του άνθρακα, θα υπάρξουν σοβαρές αλλαγές που θα δει ο κάθε καταναλωτής στην τσέπη του.

Υδρογονάνθρακες

Εκτός από τον πολύ σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει η Κρήτη όμως στο κομμάτι της ενέργειας και της σύνδεσης στης Ευρώπης μέσω του Ισραήλ, αρκετά σημαντικός είναι και ο ρόλος της σε επίπεδο εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γιώργου Σταθάκη, ο κύκλος των μεγάλων συμβάσεων όλων των διαγωνιστικών διαδικασιών που άνοιξαν το προηγούμενο διάστημα έχει κλείσει. Στο πλαίσιο αυτό παράλληλα, επτά συμβάσεις έχουν ήδη κυρωθεί από τη Βουλή και εκκρεμούν εκείνες που αφορούν στην Κρήτη και στο Ιόνιο. Όλες οι συμβάσεις, αφορούν περιοχές που είναι εντός της ελληνικής επικράτειας και δεν υπάρχει κανένα βάσιμο θέμα το οποίο μπορεί να εγείρει η Τουρκία.