στις Δαφνές

Απίστευτες ποσότητες νερών που χάνονται, αντιπλημμυρικά έργα και φράγματα που δεν υλοποιούνται, ρέματα που δεν οριοθετούνται, τεράστιες περιοχές σε κατάσταση ομηρίας εκτός σχεδίου πόλης, έργα που έπρεπε να έχουν τελειώσει εδώ και δεκαετίες, φρενάρουν στα γρανάζια μιας απίστευτης ασυνεννοησίας των εμπλεκομένων υπηρεσιών που τορπιλίζει ευθέως την πολιτική προστασία του Ηρακλείου.

Το φράγμα των Δαφνών, η οριοθέτηση του Γιόφυρου και του Ξηροποτάμου είναι μια σειρά έργων, που το ένα επηρεάζει το άλλο και όλα μαζί καθορίζουν το πλαίσιο της πολεοδομικής οργάνωσης και δημόσιας ασφάλειας μιας σημαντικής γεωγραφικής ενότητας από την ενδοχώρα του Δήμου Ηρακλείου μέχρι τον Εσταυρωμένο.

Συγκεκριμένα, το φράγμα των Δαφνών στην περιοχή Λιθίνες και μια σειρά άλλων συνοδών έργων,  παρά το γεγονός ότι εξαγγέλθηκαν την τελευταία δεκαπενταετία ξανά και ξανά, εξακολουθούν να παρέμειναν στα χαρτιά. Η κατασκευή του φράγματος δεν είναι μόνο μια παρέμβαση αναγκαία σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση νερού που θα ανακουφίσει την ευρύτερη περιοχή. Είναι ένα έργο που επηρεάζει ευθέως  μια τεράστια γεωγραφική ενότητα του πολεοδομικού συγκροτήματος του Ηρακλείου που αναπτύσσεται στην περιφέρεια ΤΕΙ Εσταυρωμένος.

Για την ακρίβεια εάν γίνει το συγκεκριμένο έργο ανάσχεσης, δημιουργεί νέα δεδομένα σε σχέση με την οριοθέτηση του ποταμού Γιόφυρου, που είναι αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση προκειμένου η συγκεκριμένη περιοχή να καταφέρει να αποκτήσει σχέδιο πόλης. Η κατασκευή του φράγματος των Δαφνών αλληλοεπιδρά άμεσα με την οριοθέτηση του Γιόφυρου που επίσης έχει κακοφορμίσει, καθώς μετά από 12 χρόνια η σύμβαση που υπογράφηκε για τον σκοπό αυτό ανάμεσα στον Δήμο Ηρακλείου και τον πρώην ΟΑΝΑΚ ούτε έχει παραδοθεί και ούτε έχει πληρωθεί.

Πρόκειται για μια μελέτη η οποία συνάχθηκε με τις προδιαγραφές του 2007 και φυσικά δεν είναι αυτή τη στιγμή υλοποιήσιμη, καθώς έχουν αλλάξει όλα τα δεδομένα που ο νόμος ορίζει για την εφαρμογή των συγκεκριμένων μελετών. Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη σύμβαση είναι σε εκκρεμότητα, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί ανάμεσα στους δύο συμβαλλόμενους το πώς θα εξελιχθεί, έχει μπλοκάρει την Περιφέρεια Κρήτης που έχει εξαγγείλει την απόφασή της  να διαθέσει το ποσό των 1,3 εκ ευρώ, για την οριοθέτηση του Γιόφυρου.

Να αναθέσει δηλαδή μια ολοκληρωμένη μελέτη μέσα από την οποία θα γίνει οριοθέτηση του ποταμού, έργα διευθέτησης, διαπλατύνσεις κτηματογράφηση γέφυρες και όλα τα αναγκαία έργα που θα προκύψουν από τις υποστηρικτικές μελέτες.

Δήμος και ΟΑΚ παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει αλλεπάλληλες συσκέψεις ανάμεσα τους, εξακολουθούν να μην έχουν βρει ακόμα λύση και τα πράγματα να εγκλωβίζονται σε ένα απίστευτο αδιέξοδο. Με νέα παρέμβαση της προς τον Δήμο Ηρακλείου η Περιφέρεια Κρήτης ξεκαθαρίζει ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην οριοθέτηση του Γιόφυρου, αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει πρώτα να λήξει επιτέλους η εκκρεμότητα που υπάρχει σε σχέση με μια σύμβαση της Λότζια με τον πρώην ΟΑΝΑΚ για το ίδιο αντικείμενο που βρίσκεται στον… αέρα.

Συγκεκριμένα στο σχετικό έγγραφο της η Περιφέρεια Κρήτης ζητά από τον Δήμο Ηρακλείου να ενημερώσει άμεσα πώς θα διαχειριστεί την επίμαχη μελέτη που εκκρεμεί ώστε να μην υπάρξουν ζητήματα επικάλυψης στο σχετικό έργο που πρόκειται να αναθέσει.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «σε περίπτωση που βρίσκεται σε ισχύ η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου και ΟΑΝΑΚ και έχει εκπονηθεί ή εκπονείται μελέτη οριοθέτησης του ποταμού Γιόφυρου συνολικού μήκους 4,50 χλμ από το πέρας της υπάρχουσας εγκεκριμένης μελέτης οριοθέτησης του ΟΑΝΑΚ του έτους 2003 μέχρι τα όρια του τότε Δήμου Ηρακλείου να μας ενημερώσετε άμεσα πριν από την κατάθεση του παρόντος και πριν από τη δημοπράτηση της μελέτης για να μην συμπεριλάβουμε το τμήμα αυτό του ποταμού στο έργο μας.

Επίσης να μας ενημερώσετε εάν έχετε εκπονήσει και άλλες σχετικές μελέτες για τον ποταμό Γιόφυρο. Εφόσον δε μας απαντήσετε θα προβούμε άμεσα σε δημοπράτηση της μελέτης, μας θεωρώντας ότι συναινείτε στη δημοπράτησή της ή ότι δεν υπάρχει ούτε εκπονείται μελέτη οριοθέτησης του ποταμού Γιόφυρου, από το πέρας της συγκεκριμένης οριοθέτησης του ΟΑΝΑΚ από το 2003 μέχρι και τα όρια του Δήμου Ηρακλείου και θα συμπεριλάβουμε και το συγκεκριμένο τμήμα του στη μελέτη μας».