ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ, ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΗΛΙΚΙΕΣ Στα όριά τους οι Ογκολογικές Κλινικές της Κρήτης

Αυξητική πορεία παρουσιάζουν πολλές μορφές καρκίνου στον πληθυσμό της Κρήτης ακόμη και σε ανθρώπους νέων ηλικιών, με αποτέλεσμα τα ογκολογικά τμήματα και οι κλινικές των νοσοκομείων να ανταποκρίνονται με δυσκολία στις ανάγκες που υπάρχουν .

Αυτά είπε στην “Π” ο διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του Βενιζελείου κ. Νίκος Ανδρουλάκης, με αφορμή επιστημονική διημερίδα για τη θεραπεία των νεοπλασματικών νοσημάτων που πραγματοποιείται στσ Χανιά και στην οποία είναι πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής.

Σύμφωνα με τον ογκολόγο, στο τμήμα του στο Βενιζέλειο παρακολουθούνται πάνω από 1.000 ασθενείς, ενώ σε ετήσια βάση διαγιγνώσκονται περίπου 300 νέα περιστατικά.

Οι πιο συνηθισμένες μορφές καρκίνου είναι αυτές του πνεύμονα, του μαστού, του παχέος εντέρου, του προστάτη, ενώ υπάρχει συνεχώς αυξητική τάση -άγνωστο γιατί- στους καρκίνους του παγκρέατος και των χοληφόρων.

Και νεότερες ηλικίες

Ο κ. Ανδρουλάκης λέει ότι τα περισσότερα περιστατικά καρκίνων εμφανίζονται στις ηλικίες 60 και άνω, ωστόσο καταγράφεται αύξηση και σε νεότερες ηλικίες από 40 ετών.

Η συνολική αύξηση των περιστατικών αυτών οφείλεται σε περιβαλλοντικούς λόγους και στην αλλαγή του τρόπου ζωής μας, στο κάπνισμα, στο αλκοόλ, στην έλλειψη άσκησης, στη κακή διατροφή.

Κατ’ εκτίμηση σήμερα περίπου 7.000 -8.000 Κρητικοί πάσχουν από κάποια μορφή καρκίνου και παρακολουθούνται όχι μόνο στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και σε ιδιωτικά ιατρεία και κλινικές.

Στη διάθεση των ασθενών όλες οι σύγχρονες θεραπείες

Ο διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του Βενιζελείου Νίκος Ανδρουλάκης

Ο διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του Βενιζελείου ανέφερε ότι οι ασθενείς της Κρήτης έχουν πρόσβαση σε όλες τις σύγχρονες θεραπείες που εφαρμόζονται διεθνώς.

Οι ασθενείς μπορεί να χειρουργηθούν, να υποβληθούν σε χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, ανοσοθεραπείες. Με την ανοσοθεραπεία χορηγούνται φάρμακα που προσπαθούν να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα προκειμένου να συμμετέχει στην καταπολέμηση του καρκίνου και, σύμφωνα με τον γιατρό, είναι ένα ισχυρό όπλο που βοηθάει στην καλύτερη πρόγνωση της πορείας της ασθένειας.

“Αγκάθι” η έλλειψη πρόληψης

Ο ίδιος τονίσε ότι λόγω της πανδημίας, ο κόσμος μείωσε δραματικά τις επισκέψεις σε δομές υγείας για προληπτικές εξετάσεις και τώρα αρχίζει και πάλι να προσέρχεται στα ιατρεία για πρόληψη.  Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις οι γιατροί βλέπουν περιστατικά καρκίνου σε προχωρημένο στάδιο κυρίως του παχέος εντέρου, του μαστού, του πνεύμονα, γιατί οι άνθρωποι άργησαν να κάνουν προληπτικές εξετάσεις.

“Σίγουρα αυτοί οι καρκίνοι έχουν χειρότερη πρόγνωση από εκείνους του αρχικού σταδίου” είπε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της διημερίδας σημειώνοντας μετά στη σχετική ερώτηση της εφημερίδας: “Η αναμονή για εξετάσεις στο δημόσιο τομέα είναι μεγάλη λόγω και της υποστελέχωσης που υπάρχει στα νοσοκομεία και σίγουρα δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να πάνε στον ιδιωτικό τομέα.

“Οι περισσότεροι, όσοι μπορούν δηλαδή, κάνουν εξετάσεις ιδιωτικά και αυτό θα γενικευθεί” κατέληξε ο ίδιος.