Στα... κάγκελα οι δήμαρχοι με την κινητικότητα


Δεν έφτανε η υποστελέχωση της αυτοδιοίκησης, ήρθε και η κινητικότητα να τα πάρει και να τα σηκώσει όλα. Διότι, τι ήταν αυτό που έλειπε από τους αποδεκατισμένους Δήμους του νομού; Ένα δεύτερο κύμα κινητικότητας, που έρχεται να προκαλέσει παραλυτικό χτύπημα στον νευραλγικό τομέα των οικονομικών υπηρεσιών, που όπως φαίνεται είναι το μεγάλο θύμα μιας διαδικασίας που «τρέχει» χωρίς πλέγμα ασφαλείας για την αυτοδιοίκηση.

Ικανά και έμπειρα στελέχη που στελεχώνουν τους Δήμους της ενδοχώρας έχουν ανοίξει τη διαδικασία της μετακίνησης τους σε άλλες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να αποψιλώνονται κρίσιμα πόστα στη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών.

Οι δήμαρχοι ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή παρά από το να φρενάρουν όσο μπορούν την όλη διαδικασία, όχι ασφαλώς επειδή θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στους εργαζομένους, αλλά επειδή έχουν την ευθύνη να κρατήσουν όρθιους τους Δήμους. Όπως τονίζουν, η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει λύση, και για όσα στελέχη θέλουν να μετακινηθούν να διασφαλίσει τρόπο αντικατάστασης τους. Σε αντίθετη περίπτωση οι Δήμοι θα καταρρεύσουν…

Δε γίνεται ορθολογικά η διαδικασία της κινητικότητας

«Η κινητικότητα για άλλη μια φορά με τον τρόπο που υλοποιείται κάνει ζημιά». Αυτό τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος ο οποίος σημειώνει ότι «αυτή τη φορά,  δεν θα μετακινηθούν όσα άτομα είχαν μετακινηθεί την προηγούμενη φορά. Όμως έρχεται άλλος ένας κύκλος κινητικότητας σε ήδη αποδεκατισμένες υπηρεσίες. Με βάση το πλαίσιο που υλοποιείται η κινητικότητα, ο νόμος λέει ότι εάν σε μια υπηρεσία καλύπτεται το 65 % των οργανικών θέσεων του Οργανισμού Λειτουργίας του Δήμου, μπορεί να φύγουν οι υπερβάλλοντες.

Δηλαδή,  ο νομοθέτης λέει  ότι όταν καλύπτεις το 65 % των οργανικών σου θέσεων μπορείς να διώξεις το υπερβάλλον προσωπικό. Δυστυχώς, στην Ελλάδα η κινητικότητα δε γίνεται με τα ευρωπαϊκά ορθολογικά κριτήρια. Διαλύουν οι Δήμοι και οι  μικρές υπηρεσίες τους για να γιγαντωθούν κεντρικές υπηρεσίες στις πρωτεύουσες των νομών. Σε εμάς έχουν κάνει αίτηση περίπου είκοσι άτομα, στο πλαίσιο της κινητικότητας.

Εννοείται ότι δεν θα φύγουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, όμως αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι και ένας να φύγει θα στερηθούν τις υπηρεσίες του σε κομβικές αυτοδιοικητικές λειτουργίες. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε να μας φεύγει κόσμος από άτομα που δεν έχουμε. Εμείς δεν έχουμε καλύψει τις προβλεπόμενες θέσεις του Οργανισμού Λειτουργίας, άρα κάθε απώλεια είναι βαριά είναι κρίσιμη.

Πλήγμα για τους Δήμους η κινητικότητα

Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση πολύ δύσκολη όλοι οι Δήμοι. Από τον Δήμο Αρχανών Αστερουσίων έχουν εκφράσει επιθυμία να φύγουν μέσω της κινητικότητας  6- 7 άτομα αλλά, είναι φανερό ότι δεν μπορώ να δώσω την έγκριση μου. Εννοείται ότι από την τεχνική υπηρεσία δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσω να φύγει κανείς, για λόγους που ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί. Ήδη έχουν φύγει δύο άτομα από το ΚΕΠ και ένας οικονομολόγος. Καταβάλουμε προσπάθεια να πάρουμε υπαλλήλους με τη διαδικασία της κινητικότητας και με αυτή την προϋπόθεση θα απελευθερώσω και ένα κόσμο που θέλει να μετακινηθεί

. Όμως σε κάθε περίπτωση είναι λάθος το σύστημα, είναι λάθος ο τρόπος που εφαρμόζεται .. Καταλαβαίνω ότι είναι μάχιμη η λειτουργία των Δήμων και απαιτητική, έχει πολύ δουλειά και όλο αυτό δημιουργεί καταστάσεις πίεσης. Όμως, με τον τρόπο που υλοποιείται η διαδικασία της κινητικότητας στο τέλος δεν θα μείνει άνθρωπος στις δημοτικές υπηρεσίες.

Αυτή τη στιγμή πλήττονται βαριά οι οικονομικές υπηρεσίες και εδώ θα έπρεπε τουλάχιστον να μπει μια ασφαλιστική δικλείδα να μην απομακρύνονται άτομα χωρίς σύμφωνη γνώμη του δημάρχου. Ευτυχώς και έγινε η εξαίρεση  αυτή στις τεχνικές υπηρεσίες, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα μαζεύαμε και τα σκουπίδια μόνοι μας…»

Λυγίζουμε από την υποστελέχωση

Στον Δήμο Γόρτυνας, το πρόβλημα με την κινητικότητα είναι πάρα πολύ σοβαρό, τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο δήμαρχος Λευτέρης Κοκολάκης. Όπως εξηγεί «από τον Δήμο Γόρτυνας έφυγαν το τελευταίο 8μηνο πέντε άτομα  συνολικά, άτομα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) από την οικονομική υπηρεσία, όπου έχουν μείνει δύο άτομα. Πρόκειται για αιμορραγία, διότι η όλη διαδικασία εξελίσσεται και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου, με εξαίρεση την τεχνική υπηρεσία, όπου εκεί υπάρχει ευτυχώς αυτή η δικλείδα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, εκτός τους οκτώ που έφυγαν έχουν κάνει τα χαρτιά τους άλλα τέσσερα άτομα να αποχωρήσουν με τη διαδικασία της κινητικότητας. «Είμαστε ένας Δήμος που έχουμε οξύ πρόβλημα υποστελέχωσης, το οποίο εντείνεται μέσα από τη διαδικασία της κινητικότητας. Έχουμε  βαρύ πρόβλημα στην οικονομική Υπηρεσία η οποία πλέον έχει αποδεκατιστεί. Δυστυχώς, και στους άλλους Δήμους είναι ίδια η κατάσταση και πρέπει να μπει ένας φραγμός» καταλήγει ο δήμαρχος.

Βαρύ πλήγμα στην οικονομική και τεχνική υπηρεσία

«Με το πρώτο κύμα της κινητικότητας έφυγε κόσμος και δεν αναπληρώθηκε. Τώρα ήρθε και το δεύτερο κύμα κινητικότητας, για να μας δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα». Αυτό τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο δήμαρχος Φαιστού κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης, ο οποίος περιγράφει ότι σήμερα αντιμετωπίζει  τεράστιο πρόβλημα στην τεχνική υπηρεσία και την οικονομική υπηρεσία . «Έχω αίτημα μετακίνησης και από  την τεχνική υπηρεσία, που όμως για να προχωρήσει απαιτείται η έγκριση μου, πράγμα που δε θα κάνω για προφανείς λόγους.

Είμαστε αντιμέτωποι με ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο για να καταλάβει κανείς, αρκεί να σκεφτεί ότι εάν σήμερα αποφασίσει να φύγει ο διευθυντής της οικονομικής υπηρεσίας, θα πρέπει να χρεώσω και αυτή την αρμοδιότητα στον διευθυντή προσωπικού. Μιλάμε για τέτοια κατάσταση. Έχω μεγάλη υστέρηση σε υπαλλήλους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και έχω σοβαρότατο πρόβλημα και στην τεχνική και στην οικονομική υπηρεσία.

Η τεχνική υπηρεσία σήμερα στελεχώνεται από έναν πολιτικό μηχανικό -που είναι και ο διευθυντής της πολεοδομίας-, από άλλον έναν πολιτικό μηχανικό, έναν ΤΕ μηχανολόγο και έναν ΤΕ δομικών. Επίσης, υπάρχει και ένας ΤΕ στην πολεοδομία.

Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πόσο λίγα άτομα καλούνται να διαχειριστούν έναν εντελώς δυσανάλογο όγκο δουλειάς στην καθημερινότητα τους».

Δεν ήρθαμε για να διαλύσουμε τους Δήμους

Δώδεκα άτομα από τον Δήμο Μινώα έχουν κάνει αίτηση μέσω της κινητικότητας να μεταφερθούν σε άλλες δημόσιες δομές. Σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Μανόλη Φραγκάκη, οι αιτήσεις έχουν γίνει από εργαζόμενους στην τεχνική, την οικονομική υπηρεσία, από το διοικητικό τομέα και την  καθαριότητα.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» «εγώ δεν εγκρίνω τη μετακίνηση τους.. Πώς θα φύγουν…; Αν εγκρίνω τη μετακίνηση του ενός, αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο ασκός και πρέπει να φύγουν και οι υπόλοιποι. Εγώ δεν ήρθα για να διαλύσω τον Δήμο.

Το συνδικαλιστικό μας όργανο τόσο ΠΕΔ τοπικά, όσο και ΚΕΔΕ πανελλαδικά, έχει επισήμως τοποθετηθεί στο επίμαχο θέμα, ξεκαθαρίζοντας προς την Κυβέρνηση ότι ή θα μας αφήσει να τους αναπληρώσουμε  ή μας δώσει νέο προσωπικό. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν θέλουμε να βάζουμε εμπόδια στους εργαζόμενους, αλλά παράλληλα δεν μπορούμε να υπογράψουμε την κατάρρευση των Δήμων, διότι αυτό θα συμβεί, με δεδομένο το γεγονός ότι δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να κάνουμε νέες προσλήψεις.

Η κινητικότητα είναι ένα κρίσιμο ζήτημα που αυτή τη στιγμή ταλανίζει την αυτοδιοίκηση διότι εμείς έχουμε μια ευθύνη απέναντι στο Δήμο τον οποίο ήρθαμε να τον υπηρετήσουμε και δεν μπορούμε να υπογράψουμε τον αποδεκατισμό του».