Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα και στην προβληματική όπως διαμορφώθηκε -κυρίως τα τελευταία 24ωρα- συνύπαρξη ντόπιων και Πακιστανών στη Μεσσαρά οι φορείς της περιοχής και η Αστυνομία αναζητούν λύση σε ένα θέμα που δείχνει να είναι δυσεπίλυτο με τις υπάρχουσες συνθήκες.
Από τη μία η πλειοψηφία των κατοίκων αλλά και η δημοτική Αρχή ζητούν έλεγχο, καταγραφή και απέλαση των παράνομων αλλοδαπών, από την άλλη υπάρχουν εκείνοι που ζητούν φθηνά εργατικά χέρια και παραμονή των Πακιστανών εργατών στην περιοχή και στη μέση η Αστυνομία, από την οποία ανεπίσημα διαρρέει ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι λόγω των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Πακιστάν αλλά και του μεγάλου αριθμού κατοίκων της χώρας που έχει συγκεντρωθεί στο νότο του Ηρακλείου.
Με αυτά τα δεδομένα και τις δυσκολίες που υπάρχουν γίνονται σκέψεις για… συσκέψεις τις επόμενες ημέρες μεταξύ κατοίκων, φορέων, εργοδοτών και αστυνομικών προκειμένου να δουν τι μπορεί να γίνει ώστε να μη ξεφύγει και πάλι η κατάσταση, όπως την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο.
Ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης αναφέρει ότι η κατάσταση είναι δύσκολο πλέον να ελεγχθεί. Καιρό τώρα οι μικρές ή και οι μεγαλύτερες φωνές που υπήρχαν για ένα πρόβλημα που μεγάλωνε όλο και περισσότερο δεν είχαν εισακουστεί και ο ίδιος φοβάται ότι δύσκολα μπορεί να βρεθεί λύση.
Ακόμη και χθες πάντως και αφού είχε εκτονωθεί η κατάσταση, δεκάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημαρχείο Φαιστού ζητώντας να μπει ένα τέλος σε αυτό που συμβαίνει τους τελευταίους μήνες στη Μεσσαρά ανάμεσα σε ορισμένους Έλληνες και σε μερίδα αλλοδαπών.
Πώς όμως φτάσαμε ως εδώ; Οι ψυχραιμότεροι λένε ότι η κατάσταση δεν διαμορφώθηκε από τη μία στιγμή στην άλλη. Η επίθεση που δέχτηκε ένας κάτοικος από τα Σκούρβουλα την Παρασκευή δεν ήταν η αρχή, αλλά ένα ακόμα επεισόδιο των τελευταίων μηνών και των κακών σχέσεων που έχουν διαμορφωθεί μεταξύ των δύο πλευρών.
Η αλήθεια είναι ότι τα βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα και δείχνουν περί τους 30 Πακιστανούς να κυνηγούν ένα Έλληνα, είναι ενδεικτικά της κατάστασης που υπάρχει. Ο Έλληνας – πρόκειται για κάτοικο από τα Σκούρβουλα- τρέχει να γλιτώσει, οι αλλοδαποί τον κυνηγούν και κάποια στιγμή ο ίδιος με ένα μαχαίρι τραυματίζει έναν 22χρονο Πακιστανό στο λαιμό.
Λέγεται ότι ο Μεσσαρίτης που τράβηξε μαχαίρι για να γλιτώσει, αλλά διέφυγε για να μη συλληφθεί, είχε κάνει παρατήρηση σε έντονο ύφος σε έναν Πακιστανό που έκανε προτάσεις σεξουαλικού περιεχομένου σε μία γυναίκα, σε συσκευαστήριο στο Τυμπάκι όπου εργάζονται.
Άγνωστο πώς, από μια παρατήρηση πάντως ξεκίνησε ο πόλεμος των πολλών εναντίον του ενός. Κανείς δεν λέει εάν αυτός ήταν ο μόνος λόγος που εξαγρίωσε μια ομάδα 30 ατόμων εναντίον ενός.
Κι ενώ το επεισόδιο της Παρασκευής έδειχνε να οδεύει προς διευθέτηση (ο Πακιστανός με το τραύμα στο λαιμό κρατείται για να απελαθεί διοικητικά και ο Έλληνας αναζητούνταν), ορισμένοι συγχωριανοί του και κοντοχωριανοί του, αποφάσισαν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, κάτοικοι χωριών της Μεσσαράς – υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνούσαν τους 60- κατέβηκαν προς το συσκευαστήριο στο Τυμπάκι με άγριες διαθέσεις. Εκεί ήρθαν αντιμέτωποι με καμιά 300αριά Πακιστανούς και οι σκηνές τρόμου και πανικού διαδέχονταν η μία την άλλη.
Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι από τη μία οι Έλληνες με ξύλα και ρόπαλα, από την άλλη οι Πακιστανοί με ανάλογο οπλισμό και φωνάζοντας διαρκώς «Αλάχ – Αλάχ» άρχισαν ο ένας να χτυπάει τον άλλο.
Ευτυχώς οι δυνάμεις που έχει η Αστυνομία στην περιοχή και οι ενισχύσεις που έφτασαν από το Ηράκλειο, πρόλαβαν τα χειρότερα. Υπήρξαν βέβαια μικροτραυματισμοί, αρκετοί μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας των Μοιρών για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, δύο όμως χρειάστηκε, σύμφωνα και με την επίσημη ενημέρωση από την Αστυνομία, να μεταφερθούν στο Βενιζέλειο νοσοκομείο.
Πρόκειται για έναν 47χρονο, ο οποίος πήρε εξιτήριο κι έναν 54χρονο (και οι δύο Μεσσαρίτες) που τραυματίστηκε στο χέρι και υποβλήθηκε σε επέμβαση. Οι δυο προαναφερθέντες συνελήφθησαν, ενώ οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη και 22 Πακιστανών.
Συγκεκριμένα σε χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται:
Συνελήφθησαν το βράδυ του Σαββάτου σε περιοχή του δήμου Φαιστού από αστυνομικούς Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου, 22 αλλοδαποί και 2 ημεδαποί κατηγορούμενοι για πρόκληση σωματικών βλαβών.
Ειδικότερα, στις 29.08.2020 το βράδυ, οι ανωτέρω συνεπλάκησαν μεταξύ τους, κάνοντας χρήση μεταλλικών και ξύλινων αντικειμένων με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο απ’ αυτών.
Άμεσα, από αστυνομικούς Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν.
Η προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Φαιστού.
Οι ανάγκες, η ζήτηση και η προσφορά στη Μεσσαρά
Πόσα άτομα μπορούν να εργαστούν στη Μεσσαρά; Υπάρχει δουλειά για όλους τους αλλοδαπούς; Γιατί παλαιότερα δεν υπήρχαν τα επεισόδια που παρατηρούνταιi σήμερα; Σε άρθρο της ιστοσελίδας ert.gr που υπογράφει ο Κώστας Βασιλάκης γίνεται μια προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις για τα όσα ισχύουν και ταλανίζουν όσους μένουν και εργάζονται στο νότο.
«Τα τελευταία χρόνια η μεγάλη ανάγκη για εργατικά χέρια έχει φέρει στην περιοχή της Μεσσαράς χιλιάδες Πακιστανούς. Όλοι τους άνδρες, χωρίς οικογένεια, με εντελώς διαφορετική πολιτισμική κουλτούρα.
Δεν φτάνουν όμως μόνοι τους ψάχνοντας δουλειά. Είτε φτάνουν μέσω κυκλωμάτων και ακολουθούν τις εντολές του «αφέντη», ο οποίος τους αναλαμβάνει ή ακόμη και εάν φτάσουν μόνοι τους πρέπει να ενταχθούν σε συγκεκριμένη ομάδα.
Οι παραγωγοί της περιοχής απευθύνονται στον «αφέντη» και εκείνος τους δίνει το προσωπικό που ζητούν. Παράλληλα φροντίζει για τη διαμονή τους σε παλιά σπίτια και αποθήκες, όπου σε κάθε δωμάτιο μένουν στοιβαγμένοι 10 με 15 άνθρωποι κάτω από άθλιες συνθήκες.
Το μεροκάματο κυμαίνεται από 30 έως 35 ευρώ με το 1/3 να καταλήγει στην τσέπη του «αφέντη».
Σύμφωνα με κατοίκους της Μεσσαράς, αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην περιοχή περίπου 4.000 Πακιστανοί, οι περισσότεροι των οποίων ψάχνουν για μεροκάματο. Οι ανάγκες καθημερινά σε εργατικά χέρια δεν φτάνουν τα χίλια, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία να είναι χωρίς δουλειά.
Επίσης ο «αφέντης», προκειμένου να εξισορροπεί λίγο την κατάσταση, τους «ανακυκλώνει», με αποτέλεσμα να εργάζονται δύο με τρεις ημέρες την εβδομάδα», αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα, δίνοντας μια εικόνα για το τι συμβαίνει στη Μεσσαρά.