Στις πρώτες θέσεις πανελλαδικά βρίσκεται το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου στους ελέγχους για παράνομη αλιεία, στα πρόστιμα που βεβαιώνει, αλλά και στα χρήματα που δίδονται στο δημόσιο ταμείο από τους πλειστηριασμούς που ακολουθούν για την πώληση των παράνομων αλιευμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας, το 2017 μόνο κατασχέθηκαν περίπου εφτά τόνοι παράνομων αλιευμάτων, δέκα σάκοι από τράτες παράνομων διαστάσεων, αλλά και πολλά ερασιτεχνικά εργαλεία αλιείας.
Τα χρήματα από τα πρόστιμα αυτά άγγιξαν τις 38 χιλιάδες ευρώ για πέρυσι, ενώ φέτος μέχρι και χθες είχαν κατασχεθεί έξι τόνοι και 100 κιλά ψάρια που αλιεύθηκαν με μη νόμιμο τρόπο. Σε ό,τι αφορά στις «καμπάνες» που έριξαν οι λιμενικοί από την αρχή της χρονιάς, υπολογίζονται στις 20 χιλιάδες ευρώ Είναι αξιοσημείωτο ότι το ποσό που έχει προκύψει για φέτος από τους πλειστηριασμούς από τα κατασχεμένα αλιεύματα ανέρχεται στις 60 χιλιάδες ευρώ, χρήματα που αποδόθηκαν στο δημόσιο ταμείο.
Όπως ανέφερε στην «Π» ο λιμενάρχης Ηρακλείου Ε. Δουβής, «η αλιεία προσδιορίζεται σε νόμιμη και παράνομη ανάλογα με τα αλιευτικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται και ανάλογα με τις χρονικές περιόδους που διανύουμε.
Υπάρχουν χρονικοί και τοπικοί περιορισμοί. Οι πρώτοι έχουν να κάνουν με περιόδους που ψάρια επωάζουν ή αναπαράγονται ή μεγαλώνουν για να διατηρείται η βιοποικιλότητα και το απόθεμα στη Μεσόγειο και οι δεύτεροι με τις περιοχές όπου επιτρέπεται ή απαγορεύεται το ψάρεμα».
Όπως εξήγησε, τα αλιευτικά εργαλεία πρέπει να έχουν συγκεκριμένες διαστάσεις ανάλογα με τη μέθοδο που χρησιμοποιεί ο κάθε αλιέας.
«Βέβαια, σημασία και στοχευμένη δράση δίνεται επίσης στην ερασιτεχνική αλιεία, και κυρίως στην υποβρύχια ερασιτεχνική αλιεία, όταν γίνεται με παράνομο τρόπο και δη με μπουκάλες. Οι έλεγχοι μας μέχρι στιγμής δείχνουν ότι οι περισσότερες παραβάσεις έγιναν σε απαγορευμένες περιοχές αλλά και με και παράνομα εργαλεία».
Σεμινάριο
Η αποτελεσματικότητα του ΚΛΗ φέρνει στην πόλη τις επόμενες ημέρες στελέχη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για θέματα ελέγχου αλιείας (EFCA), καθώς επίσης στελέχη της Διεύθυνσης Ελέγχου Αλιείας του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου να ενημερώσουν λιμενικούς της Κρήτης και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς για τους ελέγχους που γίνονται, τις απαγορεύσεις που υπάρχουν κοκ.
Στο σεμινάριο που θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή σε αίθουσα του Λιμεναρχείου τα εμπλεκόμενα μέρη θα ενημερωθούν για τη μεθοδολογία και τον τρόπο που πρέπει να γίνονται οι έλεγχοι καθώς επίσης θα γίνει υπενθύμιση στους αλιείς για τις υποχρεώσεις που έχουν για έναν ελεγχόμενο νόμιμο τρόπο αλιείας.