Από τη σύσκεψη Αλέξη Τσίπρα στην Π.Ε. Χανίων που συμμετείχαν βουλευτές, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, Υπουργοί και ο περιφερειάρχης Κρήτης.
Από τη σύσκεψη στην Π.Ε. Χανίων

Απαντήσεις για όλα τα μεγάλα έργα της Κρήτης ζήτησαν οι τοπικοί φορείς από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συνομίλησε μαζί τους στο πλαίσιο κλειστής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν βουλευτές, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, Υπουργοί και ο περιφερειάρχης Κρήτης.

Ο πρωθυπουργός άκουσε τα αιτήματα και τις θέσεις των αιρετών, ωστόσο δεν έδειξε να συμμερίζεται απόλυτα την πρόταση που έχει πέσει αρκετές φορές στο τραπέζι από τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, σύμφωνα με την οποία η Περιφέρεια και ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, μπορούν να έχουν αυξημένες αρμοδιότητες για την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Αντ’ αυτού, μετά τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος είχε αυτοοριστεί, ως αρμόδιος υπουργός επόπτης όλων των μεγάλων έργων στο νησί, ο πρωθυπουργός  όρισε τον Παύλο Πολάκη επόπτη όλων των διαδικασιών, αλλά και υπεύθυνο για να «τρέξουν» ταχύτερα τα έργα. Έτσι, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού, υπάρχουν πλέον δύο επόπτες για τα έργα της Κρήτης, τόσο ο κ. Σπίρτζης, όσο και ο κ. Πολάκης με εντολή πρωθυπουργού.

Αναφέρεται ότι, στο πλαίσιο της σύσκεψης, ο πρωθυπουργός δέχθηκε εισηγήσεις να τρέξουν οι διαδικασίες και να δημοπρατηθούν τα 25 εκατομμύρια που αφορούν την οδική ασφάλεια, με την επισήμανση ότι ο συντονισμός των έργων μπορεί και πρέπει να παραμείνει στην Κρήτη και όχι στο Υπουργείο Υποδομών.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, ο πρωθυπουργός έδωσε απαντήσεις για όλα τα μεγάλα θέματα, από τον Βόρειο Οδικό Άξονα, το μεταφορικό ισοδύναμο, από το οποίο θα πρέπει να επωφεληθεί και η Κρήτη, το αεροδρόμιο στο Καστέλι και τα εγγειοβελτιωτικά έργα στο νησί, όπως επίσης και η ενεργειακή αναβάθμιση της Κρήτης με τη διασύνδεσή της με την ηπειρωτική χώρα.

Ο Περιφερειάρχης, είπε πως παρότι δόθηκαν απαντήσεις, υπάρχει αναγκαιότητα να προχωρήσει ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αλλά και να δημοπρατηθούν τα 25 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν την οδική ασφάλεια για τον ΒΟΑΚ,  τα οποία χρήματα τα έχει το  Υπουργείο Υποδομών.

Αναφερόμενος στο αεροδρόμιο Καστελίου, ο περιφερειάρχης εξέφρασε την άποψη ότι  μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν «κλείσει» όλες οι διαδικασίες και από το Ελεγκτικό Συνέδριο και η έγκριση από τη Βουλή.