Παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του του Υπουργείου Ναυτιλίας βραβεύτηκαν προχθές τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, ανάμεσά τους και ο κυβερνήτης του σκάφους ΠΛΣ 119 του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου, Υποπλοίαρχος Γ. Μαριετάκης, για πράξεις εξαιρετικού θάρρους, γενναιότητας και προσφοράς.
Ήταν μια συγκινητική τελετή στη διάρκεια της οποίας τα στελέχη του Σώματος που βραβεύθηκαν θυμήθηκαν τις στιγμές εκείνες που με τις πράξεις τους έσωσαν ανθρώπινες ζωές, αψηφώντας τους κινδύνους που προέκυπταν για τη σωματική τους ακεραιότητα, αλλά ακόμα και τους κινδύνους για την ίδια τους τη ζωή.
Η τελετή βράβευσης έγινε στο πλαίσιο της εκδήλωσης της κοπής πίτας της Λέσχης Αξιωματικών Λ.Σ στην Αθήνα.
Κατά τη διάρκεια της βράβευσής του ο κ. Μαριετάκης εμφανώς συγκινημένος αναφέρθηκε στη εικοσαετή διαδρομή του στο Λιμενικό και στο καθήκον του με γνώμονα τον άνθρωπο.
Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά:
«Περίπου 20 χρόνια πριν, όταν κατατάχτηκα στις τάξεις του Λ.Σ., υπηρετώντας έκτοτε ως πλήρωμα των περιπολικών σκαφών, αντιλήφθηκα από την πρώτη στιγμή ως ύψιστο καθήκον μου, την προστασία του υπέρτατου αγαθού της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
Με τον Άι Νικόλα πάντα στην πλώρη και με τη βοήθεια των συναδέλφων μου, κάθε επιτυχημένη επιχείρηση παροχής βοήθειας προς συνανθρώπους που κινδύνευαν, έδινε σε όλους μας δύναμη και μας γέμιζε υπερηφάνεια, φορτίζοντας τις μπαταρίες της ψυχής μας για να διαχειριστούμε το επόμενο περιστατικό με αυταπάρνηση και αποτελεσματικότητα.
Η μέγιστη τιμή που γίνεται στο πρόσωπο μου σήμερα και αφορά σε βράβευση από τη Λέσχη Αξιωματικών Λ.Σ. προσωπικά την εκλαμβάνω ως αναγνώριση του έργου του Π.Λ.Σ. 119/ του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου διαχρονικά καθώς και του Λιμενικού Σώματος που νυχθημερόν δίνουν τον καλύτερο εαυτό κατά την εκτέλεση της κοινής αποστολής και πολύ συχνά αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερης δυσκολίας περιστατικά».
Ο κ. Μαριετάκης, όπως έγραψε η «Π», βραβεύτηκε για δύο περιστατικά που σημειώθηκαν πέρυσι, συγκλόνισαν την Κρήτη είχαν αίσιο τέλος μετά από την διαχείριση που έγινε από τον κυβερνήτη του ΠΛΣ 119 και το πλήρωμά του.
Τον περασμένο Ιούνιο, ένα τηλεφώνημα στον αριθμό άμεσης επέμβασης «108», σηματοδοτούσε την αρχή μιας δύσκολης, όπως αποδείχτηκε, διάσωσης. Με εντολή του το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης προς το Λιμεναρχείο Ηρακλείου ζητούσε να ενεργοποιηθεί το πλωτό σκάφος του ΚΛΗ για τη σωτηρία ενός νέου ανθρώπου, 23 ετών, ο οποίος κινδύνευε να πνιγεί στη θαλάσσια περιοχή των Γουρνών.
Οι καιρικές συνθήκες μόνο σύμμαχος που δεν ήταν στην προσπάθεια για τη διάσωση του νεαρού λουόμενου. Τα σκάφη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και της Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης δεν μπορούσαν να πλησιάσουν τον άνθρωπο που πνιγόταν, ενώ ο χρόνος που κυλούσε ήταν αμείλικτος και τα περιθώρια στένευαν για τον 23χρονο.
Το πλωτό Λ.Σ 119 πάντα σε άμεση ετοιμότητα και διαρκή επαγρύπνηση, εντόπισε τον 23χρονο μετά και από υπόδειξη του ελικοπτέρου που εκτελούσε πτήση στο σημείο. Συγκεντρωμένοι πολίτες με κομμένη την ανάσα αγωνιούσαν για την τύχη του λουόμενου που κινδύνευε.
Χωρίς δεύτερη σκέψη ο Κυβερνήτης του Πλωτού Λ.Σ. 119 κατάφερε να πλησιάσει το άτομο που έμοιαζε παραδομένο στα κύματα και να το ανασύρει επάνω στο σκάφος, ενώ την ίδια στιγμή απέφυγε τόσο τα ρηχά όσο και τα μανιασμένα κύματα της θάλασσας. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά αργότερα στον λιμένα του Ηρακλείου όπου αποβιβάστηκε ο 23χρονος σώος.
Πέρυσι τον Νοέμβριο, το πανελλήνιο παρακολουθούσε με αγωνία τις προσπάθειες για τον εντοπισμό και τη διάσωση μιας αλλοδαπής, η οποία είχε παρασυρθεί με την ακυβέρνητη λέμβο της στη θαλάσσια περιοχή της Φολεγάνδρου. Ήταν 2 Νοεμβρίου και το πλωτό σκάφος του Λ.Σ απέπλευσε με το πρώτο φως της ημέρας για να αναζητήσει και να σώσει την αλλοδαπή τουρίστρια.
Το Πλωτό Λ.Σ. 119 με Κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Λ.Σ. Γιώργο Μαριετάκη μετά από 5 ώρες περίπου πλου, εντοπίζει και διασώζει την αγνοούμενη σε στίγμα περίπου 55 ν.μ. βόρεια από τον λιμένα Ηρακλείου.