Οι κάτοικοι της περιοχής του Αγίου Ιωάννη στην ευρύτερη περιοχή της Κνωσού εξυπηρετούνται με υδροφόρες
Οι κάτοικοι εξυπηρετούνται με υδροφόρες

Στεγνώνουν από νερό όλα τα ψηλά σημεία της πόλης,  την ίδια ώρα που το θερμόμετρο χορεύει στα ύψη, και όλα αυτά πριν να μπει καν το καλοκαίρι. Περιοχές όπως οι Βασιλειές, ο Μαραθίτης, η Σύλλαμος, ο  Αη Γιάννης, ζουν μια αφόρητη λειψυδρία, την οποία η ΔΕΥΑΗ τη ερμηνεύει ως …υπερκατανάλωση…

Βεβαίως οι κάτοικοι έχουν εντελώς διαφορετική προσέγγιση καθώς όπως τονίζουν η δημοτική επιχείρηση ούτε λίγο ούτε πολύ επιχειρεί να τους μεταθέσει την ευθύνη της δικής της αδυναμίας να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν τις οποίες οφείλει να διαχειριστεί αποτελεσματικά.

Όμως επειδή αυτό δε συμβαίνει είναι αναγκασμένοι να καταφεύγουν σε ιδιώτες και να χρυσοπληρώνουν το νερό που η δημοτική επιχείρηση αδυνατεί να τους διασφαλίσει σε επάρκεια…

Το όλο θέμα έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων από δεκάδες συμπολίτες μας, που όπως καταγγέλλουν αναγκάζονται να χρυσοπληρώνουν το νερό, όχι μόνο για να πιούν αλλά και για να καλύψουν τις οικιακές τους ανάγκες γεγονός που όπως καταγγέλλουν είναι εντελώς απαράδεκτο.

Μάλιστα όπως τονίζουν αισθάνονται ότι προκαλούνται από τον τρόπο με τον οποίο απαντά η ΔΕΥΑΗ σε σχέση με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί , καθώς με τη στάση της τους χρεώνει και σε σχέση με το νερό που αναγκάζονται να πληρώνουν σε ιδιώτη και τους θεωρεί υπεύθυνους για την εξέλιξη αυτή.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, «όταν υπάρχει καταγεγραμμένο πρόβλημα τροφοδοσίας νερού, σε καταναλωτές που είναι συνεπείς και πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, η υπηρεσία οφείλει να δίνει λύσεις άμεσης αποκατάστασης και όχι να περιορίζεται στο ότι δεν υπάρχει εντοπισμένη ζημιά, και να αναγκάζει τον κόσμο να ψάχνει λύση μόνος του. Διότι υπάρχουν εκείνοι που μπορούν να πληρώσουν και εκείνοι που αδυνατούν να το κάνουν.

Από την πλευρά του  ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ κ. Γιώργος Βουρεξάκης τονίζει ότι στην ευρύτερη περιοχή δεν έχει καταγραφεί κάποιο τεχνικής φύσεως πρόβλημα, το αντλιοστάσιο δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο, και δίνει συνεχή ροή νερού  πράγμα το οποίο σημαίνει ότι λόγω της καραντίνας και της αύξησης της θερμοκρασίας, είχαμε μεγαλύτερες καταναλώσεις.

Ο ίδιος σημειώνει ότι στο σχεδιασμό της ΔΕΥΑΗ είναι να αξιοποιήσει μια μελέτη που έχει στα χέρια της, που μπορεί να δώσει λύση στις αυξημένες ανάγκες ζήτησης της περιοχής του Αγίου Ιωάννη και όλων των ψηλών σημείων της πόλης.

Ο σχεδιασμός  προβλέπει την εγκατάσταση ενός αγωγού, που θα ξεκινά από την Ουλαφ Πάλμε, όπου φτάνει το νερό του Αποσελέμη, και από εκεί θα προωθούνται ποσότητες  νερού στη Φορτέτσα.

Αντίστοιχα, μέρος του νερού που φτάνει στη Φορτέτσα θα καλύπτει ενισχυτικά τις αυξημένες ανάγκες του Αγίου Ιωάννη.

Ωστόσο δεν είναι σε θέση να ξεκαθαρίσει τα ακριβή χρονοδιαγράμματα που το έργο αυτό θα υλοποιηθεί.

Το βέβαιο είναι – όπως διαβεβαιώνει – ότι άμεσα θα προχωρήσει η αξιοποίηση μιας γεώτρησης στην περιοχή των Βασιλειών από την οποία εκτιμάται ότι μπορεί να εκτονωθεί σε σημαντικό βαθμό η ζήτηση που υπάρχει στα ψηλά σημεία της πόλης όπου λόγω των υψομετρικών διαφορών υπάρχουν δυσκολίες στην τροφοδοσία.