παιδί διαβάζει

Σοβαρές επιφυλάξεις διατυπώνουν έγκριτοι νομικοί του Ηρακλείου σε σχέση με την προσωρινή απόφαση που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων και προβλέπει την άσκηση συνεπιμέλειας των τέκνων μέχρι την εκδίκαση της κύριας υπόθεσης. Πιο συγκεκριμένα προβλέπει ότι οι διαζευγμένοι γονείς θα ασκούν εναλλάξ την επιμέλεια των παιδιών τους ανά μήνα, ο πατέρας τους ζυγούς μήνες και η μητέρα τους μονούς.

Η πρώτη απόφαση που διέτασσε συνεπιμέλεια είχε εκδοθεί πριν από μερικά χρόνια από το Μονομελές Πρωτοδικείο Τρικάλων, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η υπόθεση έφθασε μέχρι  τον Άρειο Πάγο.

Με αφορμή την προσωρινή απόφαση που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ο Σύλλογος «Συνεπιμέλεια» εκφράζει την ικανοποίησή του, σχολιάζοντας, όπως αναφέρεται στο Πρώτο Θέμα, ότι πρόκειται «αναμφισβήτητα για ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της κοινής επιμέλειας και του ίσου χρόνου του παιδιού και με τους δύο γονείς του». «Η λύση που βρίσκεται πια στα χέρια της δικαιοσύνης και των φωτισμένων δικαστικών λειτουργών θα προσανατολίσει τις υποθέσεις ανατροφής παιδιών σε μία φιλική δικαιοσύνη, χωρίς αντιδικία, με δικαστική μεσολάβηση, λιγότερες εντάσεις, περισσότερες συμφωνίες, όπου κερδισμένοι θα είναι όλοι : παιδί, μητέρα, πατέρας, δικαστές και δικηγόροι, η κοινωνία στο σύνολό της» επισημαίνει ο σύλλογος.

Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα που ενδιαφέρει πολλές οικογένειες. Πολλές φορές η διεκδίκηση της επιμέλειας των παιδιών από τους διαζευγμένους γονείς συνοδεύεται από σφοδρή αντιδικία, φοβερές εντάσεις και αντεγκλήσεις. Υπάρχουν περιπτώσεις που παραπέμπουν στον «πόλεμο των Ρόουζ» με τα παιδιά να βρίσκονται στη μέση και να γίνονται αποδέκτες τραυματικών καταστάσεων. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι έχουν περάσει οι εποχές που η επιμέλεια ανατίθετο στη μητέρα μόνο και μόνο λόγω της μητρικής ιδιότητας.

Η «Π» επικοινώνησε με δικηγόρους του Ηρακλείου από τους οποίους ζήτησε να καταθέσουν την προσωπική τους άποψη σε σχέση με τη συνεπιμέλεια με αφορμή την προσωρινή απόφαση που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου. Είναι εντυπωσιακό ότι όλοι διατυπώνουν σοβαρές επιφυλάξεις, εκτιμώντας ότι η εναλλάξ άσκηση της επιμέλειας και μάλιστα ανά μήνα ενδέχεται να μην λειτουργήσει προς το συμφέρον του παιδιού, αφού διαταράσσεται η σταθερότητα του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνει.

Σούλα Δαμανάκη: “Επιφυλακτική”

Η Σούλα Δαμανάκη-Σιδέρη
Με το δεδομένο ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενο της προσωρινής αυτής απόφασης, ώστε να έχει σαφή εικόνα, η δικηγόρος Σούλα Δαμανάκη επικαλούμενη την εμπειρία της από τέτοιες υποθέσεις δηλώνει ότι «δεν της επιτρέπεται να μην είναι επιφυλακτική ως προς την άσκηση της συνεπιμέλειας από τους δύο γονείς για το λόγο ότι οι παιδοψυχολόγοι θεωρούν ότι τα παιδιά των διαζευγμένων γονιών έχουν ανάγκη από τη σταθερότητα του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνουν και ενδεχομένως αυτή διαταράσσεται από τη συνεπιμέλεια». Η κ. Δαμανάκη πιστεύει επίσης  ότι η επικοινωνία του παιδιού με τον γονέα που δεν ασκεί την επιμέλεια και εφόσον αυτή ασκείται με τον δέοντα τρόπο, όσο περισσότερη τόσο προς το συμφέρον του παιδιού είναι. Επιπλέον υπογραμμίζει ότι σήμερα οι δικαστές εμβαθύνουν σε κάθε υπόθεση ενώ λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τη γνώμη των ίδιων των παιδιών και αυτό έχει ως αποτέλεσμα η επιμέλεια να ανατίθεται και στον πατέρα εφόσον κριθεί ως ο πλέον κατάλληλος.

Απόλλωνας Καλογερόπουλος:  Ιδιαίτερη περίσκεψη

Ο Απόλλων Καλογερόπουλος
Κάθε δικαστική απόφαση για ανάθεση επιμέλειας οφείλει να λαμβάνει υπόψη και να αξιολογεί τις συνθήκες που υφίστανται στην ένδικη διαφορά, επισημαίνει ο δικηγόρος Απόλλωνας Καλογερόπουλος. «Η απόφαση των ασφαλιστικών που εκδόθηκε προέκρινε ότι η συμφέρουσα για το ανήλικο προσωρινή λύση είναι η συνεπιμέλεια ασκούμενη εναλλάξ κατά μήνα. Αυτή τη ρύθμιση κατά τη συγκεκριμένη δικαστική κρίση επέβαλαν οι περιστάσεις. Δεν θα ήταν όμως η ίδια απόφαση αν ο ένας γονέας κατοικούσε στην Κρήτη και ο άλλος στη Θράκη ή ακόμη στις Μοίρες και στη Σητεία ή ακόμη αν οι δύο γονείς είχαν μεγάλη ένταση μεταξύ τους, πράγμα που σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι ασυνήθιστο. Η ελληνική θεωρία έχει ως τώρα επιφυλάξεις ως προς τη σκοπιμότητα αυτής της ρύθμισης, με το σκεπτικό ότι η παράλληλη ύπαρξη δύο κέντρων ζωής, αφού θα είναι δύο διαφορετικές κατοικίες καθώς και περιβάλλον, θα μπορούσε να δημιουργήσει στο τέκνο έλλειψη σταθερότητας και ανασφάλειας. Και πέραν αυτού η εναλλαγή κατοικίας μοιραία θα δημιουργεί σημαντικά πρακτικά προβλήματα.

Συνεπώς, χωρίς να αναθεματίζουμε την απόφαση, αφού δεν ξέρουμε τις ειδικότερες συνθήκες που οδήγησαν την κρίση του δικαστή, θα πρέπει με ιδιαίτερη περίσκεψη και στάθμιση να ρυθμίζεται κατά περίπτωση η επιμέλεια των ανηλίκων και είναι γεγονός ότι η συνεπιμέλεια δεν θα μπορέσει να αποτελέσει τον κανόνα, αφού θα συντρέχουν αθροιστικά πολλές και πρόσφορες προϋποθέσεις».

Αλεξάνδρα Σπανάκη: Πρωτίστως  το συμφέρον των ανήλικων

Τις δικές της σοβαρές επιφυλάξεις διατυπώνει ευθέως και η δικηγόρος Αλεξάνδρα Σπανάκη, ξεκαθαρίζοντας βεβαίως ότι δεν έχει γνώση της προσωρινής απόφασης και κατά συνέπεια δεν μπορεί να γνωρίζει υπό ποιες συνθήκες εξεδόθη, ποια είναι τα πραγματικά περιστατικά και αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι που την επέβαλαν.

«Ενώ ο θεσμός της συνεπιμέλειας δεν προβλέπεται ρητά στο ελληνικό δίκαιο, σε όσες περιπτώσεις ρυθμίζεται εν είδει συνεπιμέλειας, εξετάζεται πρωτίστως η σχέση των συζύγων και στο δεδομένο ότι οι σύζυγοι έχουν καλή σχέση μεταξύ τους. Διαφορετικά όταν υφίστανται έριδες μεταξύ τους δεν νοείται συνεπιμέλεια. Εξετάζεται πρωτίστως το συμφέρον των ανήλικων και η εξασφάλιση της ισορροπίας στην καθημερινότητά τους».

Άρης Ροζάκης: Σε βάρος της σταθερότητας

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Αρης Ροζάκης
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η τοποθέτηση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Άρη Ροζάκη, ο οποίος εκφράζει την άποψη, χωρίς βεβαίως να έχει γνώση του σώματος της προσωρινής αυτής ρύθμισης, ότι η συνεπιμέλεια μπορεί να αποβεί σε βάρος της σταθερότητας του περιβάλλοντος στο οποίο πρέπει να μεγαλώνει ένα παιδί.

Όπως υπογραμμίζει, αυτό που προέχει είναι η ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού σε ένα σταθερό περιβάλλον.