Οι εργασίες εκσκαφής που έγιναν από δημόσια υπηρεσία αλλά ίσως και από ιδιώτη, μπαίνουν στο μικροσκόπιο των Αρχών που διερευνούν τα αίτια της πτώσης του πεύκου στη λεωφόρο Δημοκρατίας με αποτέλεσμα τον άδικο θάνατο του 51χρονου Παναγιώτη Μητρέλου.
Η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι εμπειρογνώμονες φαίνεται να οδηγούνται μέχρι στιγμής στα ίδια ή σχεδόν στα ίδια συμπεράσματα αναφορικά με το τι προκάλεσε την πτώση του μοιραίου δέντρου. Τα αίτια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, αναζητούνται χρόνια πριν, οπότε και δημόσια υπηρεσία έκανε εκσκαφές για την ολοκλήρωση εργασιών της αρμοδιότητάς της. Οι εργασίες αυτές εξετάζεται εάν «πλήγωσαν» τις ρίζες του δέντρου, οι οποίες είναι πιθανό να σάπιζαν μέρα με τη μέρα μέχρι και την τελική πτώση του.
Από το ρεπορτάζ δεν έγινε γνωστό εάν οι εργασίες αυτές της συγκεκριμένης υπηρεσίας προηγήθηκαν ή ακολούθησαν των εργασιών εκσκαφής που φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έκανε ιδιώτης, οι οποίες κι αυτές εξετάζεται εάν προκάλεσαν «αρρώστια» στις ρίζες που το συγκρατούσαν.
Το ενδεχόμενο αυτό θα εξετάσει στο εργαστήριο ερευνήτρια από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών από την Αθήνα η οποία βρέθηκε στο Ηράκλειο τις προηγούμενες ημέρες, ήταν παρούσα κατά την εκσκαφή και συνέλλεξε ρίζες αλλά και άλλα τμήματα του δέντρου προκειμένου να τα μελετήσει στο εργαστήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη επιστήμονας θα προσπαθήσει να κάνει την πιστοποίηση του παθογόνου (του μύκητα) εν προκειμένω για να υπάρξει μια πλήρης εικόνα για τα αίτια της τραγωδίας.
Έτσι λοιπόν αυτά που εξετάζονται ως πιθανά αίτια είναι:Α) Η δημόσια υπηρεσία που έσκαψε τον δρόμο να έκοψε ρίζες και στη συνέχεια να μπάζωσε με αδρανές υλικό.
Β) Ο ιδιώτης να έκανε κι εκείνος εργασίες, στη διάρκεια των οποίων κατά πληροφορίες να έκοψε ρίζες του πεύκου.
Εάν τελικώς επιβεβαιωθούν οι σκέψεις αυτές των ειδικών τότε η έρευνα από τα εργαστήρια θα αναζητήσει ποια ήταν η «αρρώστια» που μόλυνε τις κομμένες ρίζες, οι οποίες χρόνο με το χρόνο σάπιζαν και τελικώς έπαψαν να στηρίζουν το πεύκο των 20 τόνων που έπεσε από την πλευρά που είχε πάρει και κλήση.
Θα μπορούσε – εάν τελικώς επιβεβαιωθούν αυτές οι υποψίες- να είχε αποφευχθεί το μοιραίο; Ειδικοί επιστήμονες που μίλησαν στην «Π» από υπηρεσίες του νησιού αλλά και από άλλες περιοχές ανέφεραν ότι «όταν γίνει κοπή είτε κορμού είτε δέντρου και δεν υπάρξει επούλωση της πληγής το δέντρο, η ρίζα, ο κορμός και γενικότερα όλο το φυτικό υλικό αρρωσταίνει, προσβάλλεται από μύκητες και παθογόνα και τελικώς πέφτει.
Αυτό δηλαδή που χρειάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις και είναι πιθανό να μην έγινε στην περίπτωση του πεύκου, είναι η θεραπεία του δέντρου μετά τις εργασίες, από ειδικούς επιστήμονες, αλλά παράλληλα και η καταγραφή και η διαρκής παρακολούθηση του δέντρου από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Πάντως, το ενδεχόμενο κάποιος μύκητας να προκάλεσε τη σήψη του δέντρου, ενισχύεται και από το γεγονός ότι το πεύκο έπεσε στην “καρδιά” του καλοκαιριού. Όπως εξήγησαν ειδικοί, ο μύκητας «δουλεύει στο φουλ» το καλοκαίρι και ίσως για τον λόγο αυτό το δέντρο να έπεσε τον Αύγουστο. Για τον λόγο αυτό και για αποφυγή ανάλογων περιστατικών στο μέλλον απαιτείται η διαρκής παρακολούθηση από ειδικούς επιστήμονες δέντρων στα οποία έχει γίνει εκσκαφή για εργασίες.Σημειώνεται τέλος ότι για την υπόθεση εκτός από τους εμπειρογνώμονες που όρισε η εισαγγελία και η οικογένεια, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο δήμος όρισε εμπειρογνώμονα – δασολόγο από τα Χανιά.