Σώθηκε το φοινικόδασος του Βάι από το κόκκινο σκαθάρι

Με θερμοκρασία γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου και ιδανικές καιρικές συνθήκες το φοινικόδασος στο Βάι, ρίχνει τη σκιά του στην παραλία που έγινε διάσημη, χάρη στην ύπαρξή του.

Όλοι θυμούνται τις αρχικές εικόνες του αργού θανάτου του δάσους που έδωσε πριν από ένα χρόνο ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ιάσων Ταβλάς. Σήμερα η εικόνα έχει αντιστραφεί και όλοι ελπίζουν ότι το πρόβλημα οδεύει στην οριστική του λύση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μετά την εκτεταμένη καταστροφή που προκλήθηκε από το κόκκινο σκαθάρι, η διεύθυνση δασών Λασιθίου και το πανεπιστήμιο Κρήτης εφήρμοσαν ένα σχέδιο για την καταπολέμηση του. Έκαψαν φυτά και κατέστρεψαν τα δέντρα όπου είχαν τρυπώσει τα καταστροφικά σκαθάρια, εφήρμοσαν ψεκασμούς με ειδικά φάρμακα σε συγκεκριμένα σημεία που είχαν διαβρωθεί έως το βάθος του κορμού τους από τα έντομα.

Έτσι, μέσα σε εννέα μήνες η εικόνα του φοινικοδάσους άλλαξε. Νέα φυτά γεννήθηκαν και άρχισε η αναζωογόνηση του δάσους.

Το σκαθάρι δεν έχει εξαφανιστεί πλήρως και όπως λένε οι αρμόδιοι «κερδίσαμε την μάχη όχι τον πόλεμο».

Το μοναδικό στην Ευρώπη δάσος, με αυτό το είδος φοίνικα, υπάρχει από την αρχαιότητα, κοντά στην ισχυρή πόλη της Ιτάνου, που χρονολογείται πρίν από την μινωική περίοδο. Κείμενα του 6ου αιώνα αναφέρουν ότι η πόλη ιδρύθηκε από τον γιό του Φοίνικα, Ίτανο. Η ονομασία Βάι από τα βάγια όπως έλεγαν τους φοίνικες στην αρχαιότητα γράφει μια πορεία χιλιάδων ετών.

Λέγεται ότι το φοινικόδασος δημιουργήθηκε όταν οι ρωμαίοι που στρατοπέδευαν εκεί πετούσαν τα κουκούτσια από τους χουρμάδες και αυτά βρήκαν έδαφος για να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν το δάσος. Πόσο πιθανό είναι το δάσος να δημιουργήθηκε από τους πολυταξιδεμένους μινωίτες, που ταξίδευαν στο Λεβάντε όπου βρήκαν ένα δέντρο με πλούσια τροφή; Ωστόσο, το είδος αυτού του κρητικού φοίνικα είχε ταξινομηθεί ως ξεχωριστό από τους βοτανολόγους της αρχαιότητας.

Πηγή: ertnews.gr