Σαν βόμβα έσκασε στο Ηράκλειο η είδηση του θανάτου της Εύης Ανδρεαδάκη, η οποία ήταν ένα από τα θύματα της ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη που σκοτώθηκαν σε τροχαίο την Κυριακή. Με καταγωγή και από τους δύο γονείς από το Ηράκλειο- μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συγγενείς της ζουν σε περιοχή του δήμου Ηρακλείου- η άτυχη Σμηναγός (ΝΥ) και νοσηλεύτρια στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας υπήρξε υπόδειγμα ευσυνειδησίας, όπως περιγράφεται από συναδέλφους της με τους οποίους συνομίλησε η «Π».
Δεν ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχε σε αποστολές στο εξωτερικό και μάλιστα όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, είχε και στο παρελθόν κινδυνεύσει, όμως η αγάπη της να προσφέρει ήταν τέτοια που κανένα εμπόδιο δεν μπορούσε να τη σταματήσει να προσφέρει στον συνάνθρωπό της και να τιμά με τη στάση της την Πολεμικής μας Αεροπορία και την Ελλάδα όπου κι αν βρισκόταν.
Και η τραγωδία για την οποία συζητά από χθες όλη η χώρα αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις με το δεδομένο ότι η 40χρονη Εύη είχε χάσει τον αδερφό της πριν από χρόνια (2005) σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, ενώ και ο άνθρωπος που την ενέπνευσε να καταταγεί στην Π.Α το 2006, ο θείος της, Βασίλης Ανδρεαδάκης, ήρωας πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας, είχε σκοτωθεί πριν από 40χρόνια πετώντας πάνω από τη Λαμία.
Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας οπότε και οι συγγενείς της ενημερώθηκαν για το θάνατό της αδυνατούσαν να πιστέψουν το άσχημο παιχνίδι που έχει παίξει η μοίρα στη συγκεκριμένη οικογένεια από το Ηράκλειο. Όσοι γνώριζαν ότι η 40χρονη ήταν μέλος της αποστολής στη Λιβύη και πριν ακόμα υπάρξει επίσημη ενημέρωση από την ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας προσεύχονταν να μην είναι ο άνθρωπός τους ανάμεσα στους τραυματίες και νεκρούς στην αφρικανική χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εύη Ανδρεαδάκη διέμενε στην περιοχή του Παπάγου και υπηρετούσε αρκετά χρόνια ως νοσηλεύτρια στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Αρκετοί ήταν οι Ηρακλειώτες αξιωματικοί, οι υπαξιωματικοί αλλά και οι σμηνίτες που χρειάστηκε να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο όπου εργαζόταν και την είχαν γνωρίσει. Μία κοπέλα πάντα χαμογελαστή και πρόθυμη να βοηθήσει τους πάντες, ενώ το ενδιαφέρον της να μάθει νέα από τον τόπο της ήταν έντονο, όποτε κάποιος από τους νοσηλευόμενους ζούσε ή υπηρετούσε στο νησί.
Από τη χαρά στο θρήνο
Η 40χρονη μοιραζόταν με τους διαδικτυακούς της φίλους μέσα από τη σελίδα της στο facebook τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής της. Μία από αυτές ήταν και ο γάμος της στις 16 του περασμένου Ιανουαρίου στο Παρίσι. Έχοντας στα χέρια της την ανθοδέσμη του γάμου της και με φόντο τον Πύργο του Άιφελ έγραψε για την ευτυχία που ένιωθε: ««Όταν η αγάπη σε καλεί, ακολούθησέ την…Κι όταν τα φτερά της σε αγκαλιάσουν, παραδώσου… Η αγάπη δεν είναι καμιά άλλη επιτυχία εκτός από την εκπλήρωση της…». Οι φίλοι της κατέκλυσαν τη σελίδα της με ευχές, ενώ από χθες όλοι όσοι τη γνώριζαν και την αγαπούσαν δεν μπορούν να πιστέψουν ότι έσβησε το κορίτσι που πάντα χαμογελούσε και προσέφερε τις υπηρεσίες της στον συνάνθρωπό της.
Όσοι τη γνώριζαν έλεγαν ότι ο χαρακτήρας της και η καλοσύνη της αποτυπωνόταν σε μία από τις τελευταίες της αναρτήσεις στο διαδίκτυο. Την ημέρα των γενεθλίων της, στις 20 Ιουλίου, όταν έγινε 40 ετών και όλοι της έγραφαν με λόγια καρδιάς, να είναι υγιής, τυχερή και πολύχρονη. «40 ετών λοιπόν… Η ουσία των πραγμάτων βρίσκεται στην απλότητα… σε ένα γλυκό χαμόγελο… σε έναν μειλίχιο λόγο… σε μια γενναιόδωρη αγκαλιά… σε ένα παρατεταμένο φιλί… και χθες μου τα χαρίσατε απλόχερα, κάνοντας τα γενέθλια μου μοναδικά!» είχε γράψει στο facebook.
Ο ήρωας θείος της και ο θάνατος που τη σημάδεψε
Θείος της αδικοχαμένης Σμηναγού ήταν ο Βασίλης Ανδρεαδάκης, ο οποίος στις 23 Μαΐου 1980 την ώρα που πραγματοποιούσε πτήση πάνω από την Λαμία το σκάφος παρουσίασε βλάβη. Ήταν κυβερνήτης ενός RF-5A της 349 Μοίρας Τακτικής Αναγνωρίσεως της 111 Πτέρυγας Μάχης (Νέα Αγχίαλος), που είχε παρουσιάσει βλάβη. Η εντολή από τον πύργο ελέγχου ήταν να εγκαταλείψει το αεροσκάφος. Όμως αν το έκανε αυτό θα έπεφτε μέσα στην πόλη της Λαμίας. Ο ηρωικός πιλότος το οδήγησε έξω από την πόλη, αλλά δεν πρόλαβε να το εγκαταλείψει, με αποτέλεσμα η πτώση του να τον παρασύρει στο θάνατο. Σε ανάρτησή της το Μάϊο του 2020 είχε γράψει:
«Στην ερώτηση γιατί διάλεξα την Αεροπορία πάντα απαντώ ότι ήμουν προορισμένη να την υπηρετήσω πριν ακόμα γεννηθώ … Ένας μεγάλος άντρας, όπως ο αείμνηστος θείος μου, σε γαλουχεί με υψηλά ιδεώδη όχι μόνο με τον ενάρετο βίο του, αλλά κυρίως με τον «ευκλεή θάνατο» που επιλέγει…»!
Νεκρή και η νοσηλεύτρια Γλυκερία Μεμεκίδου
Χαμογελαστή, πρόσχαρη και πάντα πρόθυμη να βοηθήσει το συνάνθρωπο. Με αυτά τα λόγια περιγράφουν στο eReportaz την Γλυκερια Μεμεκιδου, τη δεύτερη νοσηλεύτρια που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του πολύνεκρου τροχαίου δυστυχηματος στη Λιβύη, πρόσωπα που τη γνωρίζουν.
Η νεαρή νοσηλεύτρια εργαζόταν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών και αποτέλεσε μέλος της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη.