Αν και έχει προσκληθεί δύο φορές να συμμετάσχει στις συζητήσεις που έγιναν για το επίμαχο θέμα, ο κ. Φιλιππάκης αρνήθηκε να παραστεί στις συναντήσεις, αιτιολογώντας πλήρως το σκεπτικό του.
«Αρνήθηκα να πάω γιατί δεν μπορώ να “νομιμοποιήσω” με την παρουσία μου μία συζήτηση που στερείται λογικής βάσης.
Διαφαίνεται ότι η απόφαση είναι ειλημμένη και ζητούν από εμάς να προτείνουμε μέτρα ασφαλείας.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερο λάθος από αυτό και είμαστε κάθετα αντίθετοι» δήλωσε κατηγορηματικά στην «Π» καλώντας τη δημοτική Αρχή να αναθεωρήσει τους σχεδιασμούς της προς αυτήν την κατεύθυνση αλλά και το αρμόδιο Υπουργείο να πάρει ξεκάθαρη και υπεύθυνη θέση, εγκαταλείποντας τη λογική της μετατόπισης της ευθύνης για την τελική απόφαση.
Όπως υπογραμμίζει, δεν υπάρχει προηγούμενο ανά την Ελλάδα. Από την άλλη διερωτάται πώς ενώ πολιτεία και δημοτική Αρχή έχουν ως κεντρική φιλοσοφία την απομάκρυνση των φυλακών από τον αστικό ιστό για λόγους ασφαλείας, αυτοαναιρούνται προς εξυπηρέτηση συγκυριακών αναγκών.
Ο κ. Φιλιππάκης, έμπειρος συνδικαλιστής και καλός γνώστης των θεμάτων ασφαλείας της φυλακής, επιμένει ότι μία τέτοια απόφαση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο κρατούμενους, προσωπικό και πολίτες.
Το σενάριο της απόδρασης που προβάλλεται κατά κόρον δεν είναι για τον ίδιο το πρώτιστο, υπό την έννοια ότι τέτοια περιστατικά δεν έχουν συχνότητα.
Τον ανησυχεί περισσότερο η καθημερινότητα. Για παράδειγμα, όπως σχολιάζει, τι θα συμβεί σε ένα έκτακτο περιστατικό που θα χρειαστεί η συνδρομή ασθενοφόρου ή ασθενοφόρων. Αιματηρά περιστατικά καταγράφονται εντός των φυλακών.
Τι θα συμβεί σε περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς στη φυλακή για την αντιμετώπιση της οποίας θα απαιτηθεί η άμεση προσέγγιση πυροσβεστικών οχημάτων. «Το 2007 είχαν σημειωθεί στην φυλακή τρεις στάσεις κρατουμένων. Στη μία κάηκε η φυλακή.
Ποιος εγγυάται ότι κάθε Τρίτη, ημέρα της λαϊκής, δεν θα συμβεί κάτι έκτακτο και απρόοπτο. Πώς θα παραμεριστεί τόσος κόσμος, ηλικιωμένοι, παιδιά, καρότσια…». Τι θα συμβεί σε περίπτωση που χρειαστεί επέμβαση της Αστυνομίας;
Ο πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων επιπρόσθετα σημειώνει ότι οι φυλακές της Αλικαρνασσού έχουν την ιδιαιτερότητα να έχουν τη φρουρά τους στην πλαϊνή πλευρά του κτηρίου, δηλαδή από την πλευρά του γηπέδου του Ηροδότου, ενώ στην αποκαλούμενη κεντρική είσοδο υπάρχει απλώς το θυρωρείο.
Ένα παράδοξο που ισχύει από το 2001 και έχουν απευθυνθεί στο Υπουργείο προκειμένου να αλλάξει, χωρίς όμως θετικό αποτέλεσμα μέχρι σήμερα.