Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης
Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης ήταν στα χέρια των απαγωγέων του για 185 ημέρες!

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα αρπαγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη. Μία απαγωγή που καταγράφεται ως η  δυσκολότερη και μεγαλύτερη σε διάρκεια στα ελληνικά και παγκόσμια χρονικά σε επίπεδο κοινού ποινικού δικαίου. Μία απαγωγή θρίλερ με πολλές διακυμάνσεις, εναλλαγές,  ανατροπές και ερωτηματικά. Οι απαγωγείς ήθελαν τα πάντα, τα έχασαν όλα!

Επί 185 ημέρες και νύχτες οι απαγωγείς του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη έδειχναν να έχουν το πάνω χέρι, ειρωνευόμενοι την οικογένεια, έβριζαν τους αστυνομικούς, απειλούσαν θεούς και δαίμονες, διαμηνύοντας ότι θα τον σκοτώσουν, αν δεν πάρουν τα λύτρα που θέλουν. Έπαιξαν και έχασαν όμως. Είναι η πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά που μία υπόθεση απαγωγής φθάνει σε αίσιο τέλος με μία τέτοιου είδους επέμβαση από πλευράς Αστυνομίας, χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.

Οι 185 ημέρες αγωνίας, η αναίμακτη απελευθέρωση άνευ λύτρων, οι 8 προφυλακισμένοι και οι… άφαντοι δράστες που συνέλαβαν και εκτέλεσαν το αρχικό σχέδιο

Απελευθέρωση ομήρου χωρίς καταβολή λύτρων και άμεση σύλληψη δραστών. Για την ακρίβεια κάποιων εκ των δραστών, καθώς προκύπτει ότι είχαμε τη δράση δύο διαφορετικών ομάδων που ενήργησαν σε πρώτη και δεύτερη φάση με κοινούς συνδετικούς κρίκους.

Δύο είναι οι καταλυτικές ημερομηνίες αυτής της πρωτοφανούς ιστορίας: η 30η Μαρτίου και η 2α Οκτωβρίου, ημέρες αρπαγής και απελευθέρωσης του αντίστοιχα. Έχουν παρέλθει σχεδόν 5,5 μήνες από την απελευθέρωση του επιχειρηματία και η υπόθεση εξακολουθεί να κρατά ζωηρό το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Υπάρχουν ακόμα πολλά «σκοτεινά» σημεία κυρίως σε σχέση με τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην απαγωγή, τα άτομα που την εμπνεύστηκαν, τη σχεδίασαν και την εκτέλεσαν αλλά και το κατά πόσο υπήρξε «βαθύ λαρύγγι» στην υπόθεση.

Για να είμαστε ειλικρινείς, είναι διάχυτη η εντύπωση ότι οι «πρωταγωνιστές» αυτού του πολύμηνου θρίλερ, τα μεγάλα κεφάλια δηλαδή,  δεν βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα και έχουν καταφέρει να διαφύγουν.  Όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των συλληφθέντων ως εμπλεκόμενων στην απαγωγή, τα σχόλια τόσο στο διαδίκτυο όσο και στην κοινωνία οργίασαν.

«Αν αυτοί είναι οι απαγωγείς του Λεμπιδάκη τότε εγώ είμαι ο απαγωγέας του Κράιπε». Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι κάποιοι από τους ήδη προφυλακισμένους δεν διαδραμάτισαν μεγαλύτερο ρόλο από αυτόν που επιχειρούν να αποδώσουν  στους εαυτούς τους. Για τις αρχές τρεις εξ αυτών φέρονται να είχαν εμπλοκή ή γνώση της απαγωγής από την αρχή.

«Μπλέξαμε χωρίς να το καταλάβουμε»

Για την απαγωγή έχουν προφυλακιστεί 8 άτομα. Τρεις αρνούνται και οι υπόλοιποι επικαλούνται διάφορες δικαιολογίες, επιδιώκοντας να ελαφρύνουν τη θέση τους ως προς τη συμμετοχή τους. Υποστηρίζουν δηλαδή ότι ήταν ο τελευταίος τροχός της άμαξας, ότι υποχρεώθηκαν ή εκβιάστηκαν για να συμμετέχουν στη φύλαξη του επιχειρηματία και μάλιστα ορισμένοι επιμένουν ότι κατά το χρονικό διάστημα της επαφής τους με τον Μιχάλη Λεμπιδάκη είχαν γίνει σχεδόν… φίλοι μαζί του. Ισχυρίζονται ότι βρέθηκαν μπλεγμένοι χωρίς να ξέρουν την αλήθεια και ότι προσπάθησαν να βοηθήσουν τον απαχθέντα.  Βέβαια  μέσα από απολογίες και  αναφορές  σε συγκατηγορούμενους  διαφαίνεται ότι η εμπλοκή ορισμένων-όσο «στρογγυλεμένη» και αν αυτή παρουσιάζεται-ήταν σοβαρότερη από αυτή που θέλουν να εμφανίσουν.

απαγωγή Λεμπιδάκη: Η προσαγωγή των συλληφθέντων στο Δικαστικό Μέγαρο
Η προσαγωγή των συλληφθέντων στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου έγινε παρουσία πλήθους κόσμου

Το πρόσφατο τετ-α-τετ

Πολλά ερωτηματικά έχει προκαλέσει η πρόσφατη τετ-α-τετ συνάντηση του Μιχάλη Λεμπιδάκη με τον 43χρονο ιδιοκτήτη της μάντρας που αποτέλεσε το τελευταίο κρησφύγετο των απαγωγέων. Μία συνάντηση που έγινε τελικά στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου ελέω …των τηλεοπτικών συνεργείων που είχαν «πολιορκήσει» το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο 43χρονος κρατούμενος στις φυλακές Αλικαρνασσού ζήτησε να δώσει συμπληρωματική απολογία ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας Ηρακλείου. Η μεταγωγή του στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου έγινε αντιληπτή από τους δημοσιογράφους που έσπευσαν να καλύψουν τις εξελίξεις. Κατά την παραμονή του στο ανακριτικό γραφείο ο προφυλακισμένος ζήτησε να κληθεί και ο επιχειρηματίας υπό τη μορφή της κατά αντιπαράστασης εξέτασης.

Αίτημα που έγινε δεκτό από τον Μιχάλη Λεμπιδάκη. Υπήρχε όμως ένα μικρό προβληματάκι: οι δημοσιογράφοι. Έτσι έγινε ένας μαραθώνιος προκειμένου η περιβόητη συνάντηση να γίνει συνωμοτικά, σε άλλο «έδαφος», μακριά από την ενοχλητική παρουσία των δημοσιογραφικών φλας. Οι πληροφορίες της «Π» αναφέρουν ότι από πλευράς Δικαιοσύνης (και όχι μόνο) ζητήθηκαν  από τους επικεφαλής της ΕΛΑΣ απτές εγγυήσεις για τη μη διαρροή της συνάντησης. Μία συνάντηση που στην ουσία της υπόθεσης δεν προσέφερε κάποιο σημαντικό στοιχείο.

Να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Νοέμβριο ανάλογο αίτημα συνάντησης με τον επιχειρηματία έχει υποβληθεί και από έναν ακόμα προφυλακισμένο, τον 39χρονο στον οποίο φέρεται να αποδίδεται ο ρόλος του προτελευταίου φύλακα του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Από την ΕΛΑΣ υπάρχουν υποψίες ότι είναι ο αποκαλούμενος «Φιλόσοφος». Σε αυτήν την περίπτωση δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα θετική ανταπόκριση.

απαγωγή Λεμπιδάκη: Οι πρώην συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στη Σχολή Αστυνομίας στο Ρέθυμνο
Οι πρώην συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στη Σχολή Αστυνομίας στο Ρέθυμνο

Ο αγώνας για τους ασύλληπτους

Ως προς τους ασύλληπτους εμπλεκόμενους της  υπόθεσης, διεξάγεται ένας τιτάνιος αγώνας από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές ώστε να βρεθούν κάποια στοιχεία σε βάρος τους και οι υποψίες να γίνουν ενδείξεις, ικανές για την παραπομπή τους στο εδώλιο. Πρόκειται για πρόσωπα που φυσικά και γνωρίζουν  ότι βρίσκονται στο στόχαστρο – άλλωστε είχαν προσαχθεί – ωστόσο θεωρώντας ότι είναι «ανέγγιχτα» σφυρίζουν αδιάφορα  σε επίπεδο προσκήνιου.

Ο ίδιος ο απαχθέντας διαφαίνεται ότι δεν είναι σε θέση να βοηθήσει περαιτέρω την πρόοδο των ερευνών. Ό,τι είχε να πει το είπε στην πρώτη του προανακριτική κατάθεση, αμέσως μετά την απελευθέρωσή του. Μία πολυσέλιδη κατάθεση στην οποία αποτύπωσε όσα μπορούσε να καταθέσει για τον εφιάλτη που έζησε. Στην κατάθεση που έδωσε στις 15 Νοεμβρίου στην αρμόδια ανακρίτρια, ο επιχειρηματίας δεν κατάφερε να διαφωτίσει  την κύρια ανάκριση. Δείχνει να θέλει να προχωρήσει τη ζωή του σε προσωπικό και επιχειρηματικό επίπεδο και να αφήσει πίσω του όσο βέβαια μπορεί, αυτήν την τραυματική εμπειρία. Ήταν άλλωστε σαν να έπεσε από το Έβερεστ και να στάθηκε όρθιος. Πληροφορίες της «Π» αναφέρουν ότι ο 54χρονος δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει φωνές υπόπτων που έχουν καταγραφεί από την ΕΛΑΣ και τις οποίες κλήθηκε να ακούσει.

Έτσι το βάρος πέφτει αποκλειστικά πλέον στις πλάτες των λειτουργών της Δικαιοσύνης, που έχουν πάρει «πατριωτικά» τη διερεύνηση της υπόθεσης τόσο σε σχέση με τους ήδη προφυλακισμένους όσο και σε σχέση με τους υπόπτους. Από πλευράς των ήδη προφυλακισμένων, τα στόματα παραμένουν κλειστά. Δεν αναμένεται, εκτός απροόπτου, κάποια θεαματική εξέλιξη σε αυτό το επίπεδο.

Το  βάρος δίνεται πλέον στα εγκληματολογικά εργαστήρια και στις άρσεις απορρήτου που ίσως ρίξουν λίγο «φως».

Σε αντίθεση με την πρώτη φάση της απαγωγής και την υποδειγματική εκτέλεση του σχεδίου, οι εμπλεκόμενοι που είχαν στρατολογηθεί για τη δεύτερη φάση έκαναν πολλά λάθη.

Ανάμεσα στα πολλά αναπάντητα αυτής της υπόθεσης είναι και η ταυτότητα των δραστών που άρπαξαν με κινηματογραφικό τρόπο τον Μιχάλη Λεμπιδάκη το μεσημέρι της 30ης Μαρτίου. Το σχέδιο εκτελέστηκε με τόσο υποδειγματικό τρόπο που επίσης γεννά πλήθος ερωτηματικών.

Λες και όλα όσα συνέβησαν αφορούσαν γυρίσματα  ταινίας του Χόλιγουντ, με τους πρωταγωνιστές και τους κομπάρσους να έχουν πάρει θέση για τον ρόλο τους. Τέτοιος συντονισμός. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρξε κλακέτα… Η εκτέλεση του σχεδίου ήταν  αψεγάδιαστη. Είναι δεδομένο ότι την 30ή Μαρτίου ο Μιχάλης Λεμπιδάκης δεν ακολούθησε το συνηθισμένο πρόγραμμά του. Και παρ’ όλα αυτά οι απαγωγείς ήξεραν τα πάντα. Είναι μία κρίσιμη πτυχή της υπόθεσης που δεν έχει περάσει απαρατήρητη από κανέναν.