Ρεκόρ σκόνης κατεγραμμένης στον Φινοκαλιά
Εικόνες Αποκάλυψης επικράτησαν χθες, κυρίως μετά τις μεσημεριανές ώρες, στο Ηράκλειο.
Η αφρικανική σκόνη έβαψε την ατμόσφαιρα … κόκκινη, οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν καταστροφές, πτήσεις ακυρώθηκαν, άνθρωποι κυκλοφορούσαν με μάσκες ενώ πολλοί έσπευσαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.
Με δυσκολία γινόταν η κυκλοφορία στην εθνική οδό αφού δεν υπήρχε ορατότητα.
Τα επίπεδα της σκόνης στο Ηράκλειο ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, όπως τονίζει στην «Π» η πρόεδρος του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Μαρία Κανακίδου.
Ιστορικό ρεκόρ σκόνης
«Πρόκειται για το μεγαλύτερο γεγονός που έχουμε καταγράψει ποτέ στον περιβαλλοντικό σταθμό ατμοσφαιρικών παρατηρήσεων στον Φινοκαλιά. Η σκόνη στην περιοχή μας έχει πιάσει τιμές ρεκόρ, στις 5.30 το απόγευμα φτάσαμε στα 4.700 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο στο Ηράκλειο σε πεντάλεπτες μετρήσεις. Δεν έχουμε ξαναπιάσει τέτοια τιμή στο παρελθόν», σημειώνει η κ. Κανακίδου.
Σημειώνεται ότι ο σταθμός λειτουργεί από το 1993. Το φαινόμενο άγγιξε πρώτα το Ηράκλειο και σταδιακά μεταφερόταν στο Λασίθι, όπου ως το μεσημέρι είχε 600 μικρογραμμάρια σκόνης και το απόγευμα έφτασε τα 2.800.
«Σύμφωνα με τις προγνώσεις, φαίνεται ότι από το βράδυ το φαινόμενο θα υποχωρήσει με κατεύθυνση τα βορειοανατολικά», αναφέρει η καθηγήτρια.
Παράλληλα, στο σταθμό καταγράφτηκαν υψηλές εντάσεις ανέμων που, επίσης, έσπασαν ρεκόρ.
Τις πρωινές ώρες, ο άνεμος έφτασε τα 150 χιλιόμετρα την ώρα, «οι δυνατοί άνεμοι σκορπίζουν τη σκόνη, δεν είναι στατικό το σύστημα», εξηγεί η κ. Κανακίδου.
Σημειώνει πως στο παρελθόν, έχουν μετρηθεί επίπεδα της σκόνης ως 2.000 με 2.500 μικρογραμμάρια, δεν είχαμε ποτέ υψηλότερα, μέχρι χθες. «Τον νοτιά, τον περιμέναμε, υπάρχουν αέριες μάζες που κινούνται τους μήνες Μάρτη Απρίλη και Σεπτέμβρη -Οκτώβρη, όμως, τώρα, η ένταση είναι διαφορετική, ο νοτιάς είναι λίγο ακραίος και φέρνει περισσότερη σκόνη από ο, τι στις μέσες καταστάσεις», σημειώνει.
Η κ. Κανακίδου τονίζει πως «κατά πόσο στατιστικά θα έχουμε υψηλότερους νοτιάδες και υψηλότερες ποσότητες στο μέλλον, αυτό δεν μπορούμε να το πούμε ακόμα. Κάνουμε κάποιες μελέτες τα τελευταία δέκα χρόνια αναφορικά με το τι έχουμε παρατηρήσει , αλλά αυτός ο νοτιάς είναι εξαιρετικός». Λέει χαρακτηριστικά πως «είναι σα να βρισκόμαστε στην έρημο».
Σημειώνεται πως όταν η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης εκδίδει σχετική ανακοίνωση για τις υπερβάσεις αιωρούμενων σωματιδίων PM 10, όπως έκανε τις προηγούμενες ημέρες, τονίζει πως η συγκέντρωση αναμένεται να ξεπεράσει το όριο της μέσης ημερήσιας τιμής των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο. Δηλαδή, ως όριο τίθενται τα 50 μικρογραμμάρια και χθες φτάσαμε στο Ηράκλειο τα 4.700!
«Εξαφανίστηκε» η Κρήτη!
Χαρακτηριστικό είναι ότι η σκόνη που έχει μεταφερθεί από την έρημο Σαχάρα έχει καλύψει την Κρήτη “εξαφανίζοντάς” την ακόμη και τους δορυφόρους. Η λήψη από τον δορυφόρο της NASA Agua είναι αποκαλυπτική για την έκταση του φαινομένου.
Μεγάλα προβλήματα – Ουρές στα νοσοκομεία
Κλείστηκαν στα σπίτια τους, έσπευσαν στο νοσοκομείο ή επέλεξαν να κυκλοφορήσουν με μάσκες. Άνθρωποι με προβλήματα υγείας, κυρίως πνευμονολογικά, υπέφεραν χθες, λόγω της σκόνης και των νοτιάδων.
Το ΕΚΑΒ δέχτηκε κλήσεις για μεταφορά ασθενών με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΠΑΓΝΗ η προσέλευση ήταν αυξημένη.
Ο καθηγητής πνευμονολογίας, κ. Νίκος Τζανάκης, είπε πως, δεδομένων των συνθηκών που επικράτησαν χθες, η προσέλευση στα ΤΕΠ και την πνευμονολογική κλινική δεν ήταν ανησυχητική.
Με αφορμή το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης, που έχει κατακλύσει τις πόλεις της Κρήτης, η 7η Υγειονομική Περιφέρεια με ανακοίνωσή της συνιστά στους πολίτες και ειδικά στους αναπνευστικούς ασθενείς, ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα και επιβαρημένους με αλλεργίες, να αποφεύγουν να κυκλοφορούν όσο το φαινόμενο βρίσκεται σε ένταση.
Σε περίπτωση επιβάρυνσής τους, να απευθύνονται άμεσα στις πλησιέστερες δομές υγείας.