Με διαδικασίες εξπρές προχωράει ο σχεδιασμός για την ενίσχυση των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Μυλοποτάμου, Μεσσαράς, υπάρχουν προτάσεις και για την ΕΚΑΜ Κρήτης- με «ξένες» δυνάμεις, ενόψει και της νέας καθόδου του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός ενίσχυσης των ειδικών δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ, αλλά και άλλων υπηρεσιών της Αστυνομίας από αστυνομικούς που θα προέλθουν από εκτός Κρήτης υπηρεσίες.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν, ότι βρίσκεται υπό σκέψη αν οι «ξένοι» αστυνομικοί ενταχθούν σε ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες ή θα υπαχθούν σε αυτόνομη υπηρεσία, με επικεφαλής αξιωματικούς που θα είναι κι αυτοί εκτός Κρήτης, υπαγόμενοι απευθείας στον αρχηγό ή το γενικό αστυνομικό διευθυντή Κρήτης.
Ίδιες πηγές μετά από σχετικό ερώτημα, εάν δηλαδή αποφασιστεί η διοικητική υπαγωγή απευθείας στον Αρχηγό, ανέφεραν ότι αυτό δε σημαίνει δυσπιστία απέναντι στις υπάρχουσες δομές, πλην όμως με την κίνηση θα αμβλυνθεί η όποια καχυποψία ή δυσπιστία για τις έρευνες που θα διεξάγονται.
Βέβαια, αν και στελέχη της Αστυνομίας κάνουν λόγο για σύντομες διαδικασίες, λόγω των αναγκών που υπάρχουν και μετά και τα τελευταία γεγονότα, ωστόσο ακόμα κανείς δεν είναι σε θέση να μιλήσει για ακριβείς ημερομηνίες αλλά και για την τελική μορφή που θα έχει η εξαγγελθείσα αστυνομική ενίσχυση που σχεδιάζει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ σε συνεργασία με τις τοπικές Διευθύνσεις του Σώματος.
Εάν πάντως «κλειδώσει» ο σχεδιασμός αυτός που σχεδιάζεται, θα πρόκειται για μια πολυδύναμη υπηρεσία με αποκλειστική της χωροταξική αρμοδιότητα συγκεκριμένες περιοχές του νησιού.
Άλλωστε, όπως έχει γράψει η «Π», η τοπική ηγεσία της Αστυνομίας είχε από το παρελθόν ειδικά σχέδια αστυνόμευσης, τα οποία είχαν σχεδιαστεί από αξιωματικούς που υπηρετούσαν σε Ρέθυμνο, Χανιά και Ηράκλειο.
Ένα από αυτά ήταν το σχέδιο «ΤΑΛΩΣ», για το οποίο υπάρχει η σκέψη της επικαιροποίησής τους (εάν ακολουθηθεί το ίδιο σχέδιο θα αλλάξει ενδεχομένως και ονομασία). Ένα σχέδιο το οποίο είχε εκπονηθεί και είχε θετικά αποτελέσματα για την έξαρση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας που παρατηρούνταν εκείνη την περίοδο στον Μυλοπόταμο.