«Σε λίγο το νερό θα είναι τόσο ακριβό όσο το ρεύμα»: Οι συνενώσεις των Δ.Ε.Υ.Α. και στο βάθος ιδιωτικοποίηση

Την ιδιωτικοποίηση του νερού βλέπουν οι εργαζόμενοι στις Δ.Ε.Υ.Α. πίσω από τα σχέδια της κυβέρνησης για την αναγκαστική συνένωση των δημοτικών επιχειρήσεων που δρομολογεί η κυβέρνηση, και για την Κρήτη προβλέπει μια Δ.Ε.Υ.Α. ανά περιφερειακή ενότητα.

Ο σχεδιασμός έχει ξεσηκώσει σφοδρές αντιδράσεις στους εργαζόμενους στις δημοτικές επιχειρήσεις που συζητούν τη διοργάνωση παγκρήτιων κινητοποιήσεων.

«Σε λίγο το νερό θα είναι τόσο ακριβό όσο το ηλεκτρικό ρεύμα και θα ζήσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις» -τονίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων στη Δ.Ε.Υ.Α.Η. Μ. Σκεπασιανός – «θα πρέπει άμεσα σε πρώτο επίπεδο το Δημοτικό Συμβούλιο να εκδώσει ένα ψήφισμα για να εκφράσει την αντίθεσή του στο σχεδιασμό αυτό, που ναρκοθετεί το μέλλον των δημοτικών επιχειρήσεων και του νερού που είναι δημόσιο αγαθό.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στη Δ.Ε.Υ.Α.Η. Μανόλης Σκεπασιανός

Παράλληλα όλοι οι σύλλογοι εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις θα συνεννοηθούμε και με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης για να οργανώσουμε από κοινού το μέτωπο των αντιδράσεων. Με βάση το σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος, προβλέπεται η δημιουργία μιας Δ.Ε.Υ.Α. ανά νομό με εξαίρεση κάποια νησιά.

Συγκεκριμένα στην Κρήτη προβλέπεται ότι θα υπάρξει μία Δ.Ε.Υ.Α. ανά περιφερειακή ενότητα, δηλαδή μία στα Χανιά μία στο Ρέθυμνο μία στο Ηράκλειο και μία στο Λασίθι, στην οποία θα συγχωνευθούν οι υπάρχουσες Δ.Ε.Υ.Α., οι υπηρεσίες ύδρευσης – αποχέτευσης των δήμων και οι σύνδεσμοι ύδρευσης.

Οι νέες Δ.Ε.Υ.Α. θα είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και το διοικητικό τους συμβούλιο θα αποτελείται από εκπροσώπους των δήμων, και το βάρος των ψήφων τους θα προσδιορίζεται ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Οι Δ.Ε.Υ.Α. προβλέπεται να συγχωνευθούν σε 6-18 μήνες, ενώ οι δημοτικές υπηρεσίες ύδρευσης σε δύο χρόνια.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι οι νέες δημοτικές επιχειρήσεις θα έχουν «καθαρίσει» από χρέη τους όμως θα πρέπει να θέσουν στόχους είσπραξης, που αν δεν επιτευχθούν θα δημιουργηθεί ένας φορέας που θα αναλαμβάνει την είσπραξη των εσόδων.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου έχει πυροδοτήσει θυελλώδεις αντιδράσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση αφού όπως ξεκαθαρίζουν οι Δήμαρχοι όλος ο σχεδιασμός βρίσκεται σε λάθος βάση και προσέγγιση. Όπως τονίζουν συνενώνονται αναγκαστικά ανομοιογενείς φορείς, με διαφορετική λειτουργική και οικονομική κατάσταση και χωρίς να χρησιμοποιούνται για τη συνένωση αντικειμενικά κριτήρια που να συνδέονται με τα γεωγραφικά και τα οικονομικά δεδομένα.

Μάλιστα όπως υποστηρίζουν ο σχεδιασμός αυτός δεν αντιμετωπίζει κανένα από τα βασικά προβλήματα των Δ.Ε.Υ.Α. όπως για παράδειγμα το βαρύτατο ενεργειακό κόστος. Αντίστοιχα δεν δίνει λύσεις στο οξύ πρόβλημα της υποστελέχωσης των Δ.Ε.Υ.Α. που βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση από τις απίστευτες απώλειες του ανθρώπινου δυναμικού τους.

Και βέβαια δεν προστατεύει τον φυσικό πόρο του νερού την ώρα που βρισκόμαστε μπροστά στο μείζον περιβαλλοντικό και κοινωνική ζήτημα της λειψυδρίας.

Η δημιουργία φαραωνικών Δ.Ε.Υ.Α. πυροδοτεί έντονες αντιδράσεις και στους κόλπους των εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις, που υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι οι συνενώσεις γίνονται χωρίς να έχει προηγηθεί καμία απολύτως καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης των δημοτικών επιχειρήσεων, αγνοείται παντελώς ο τρόπος λειτουργίας τους, και δεν προκύπτει καμία απολύτως ουσιαστική αντιμετώπιση των μείζονων ζητημάτων του ενεργειακού κόστους και της ενεργειακής αυτάρκειας των Δ.Ε.Υ.Α..

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στη Δ.Ε.Υ.Α.Η Μανόλης Σκεπασιανός, εξηγεί ότι είναι η τρίτη φορά που φέρνει το ίδιο σχέδιο νόμου η Κυβέρνηση. Όμως αυτή τη φορά είναι ακόμα πιο αυστηρό και πιο σκληρό καθώς δεν επιλύει ούτε το ζήτημα της υποστελέχωσης ούτε το θέμα των ενεργειακών καταναλώσεων. Βέβαια δίνει κίνητρα στους εργαζόμενους αλλά αφήνει άθικτα άλλα βασικά ζητήματα όπως είναι η υποστελέχωση το θέμα της διαχείρισης της λειψυδρία και των καταναλώσεων νερού.

Επίσης είναι κομβικό το γεγονός ότι η σχέδιο νόμου δεν έχει προχωρήσει σε καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και δρομολογεί την απομάκρυνση του μηχανισμού και της ευθύνης τιμολόγησης από τους δημόσιους φορείς δηλαδή και την αναθέτει στη ΡΑΕΥ γεγονός που δείχνει ότι ανοίγει ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης.