Συναγερμός για την ευλογιά των προβάτων που έφτασε στην Κρήτη – νέα ανακοίνωση των αγροτοκτηνοτρόφων

Ανησυχία προκάλεσε χθες το πρωί στην Περιφέρεια Κρήτης και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες ένα ύποπτο κρούσμα ευλογιάς σε κοπάδι των Αστερουσίων.

Μέσα στη μέρα κι ενώ ήδη είχε ξεκινήσει η λήψη προληπτικών μέτρων, η επιβεβαίωση του κρούσματος έθεσε τις υπηρεσίες σε συναγερμό, καθώς άλλαξε το πρωτόκολλο και τα μέτρα πλέον είναι σοβαρά και εκτεταμένα.

Έτσι, από σήμερα και ως 28 Ιανουαρίου, σε πρώτη φάση σταματά η μεταφορά και σφαγή οπληφόρων ζώων, προβάτων και κατσικιών στα σφαγεία του νομού.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κλείνουν τα σφαγεία και σήμερα θα λειτουργήσουν με όσα ζώα είχαν μεταφερθεί ως χθες το βράδυ. Κρίσιμη, ωστόσο, είναι η κατάσταση για το κοπάδι στο οποίο βρέθηκε το άρρωστο ζώο, αφού τα πρωτόκολλα προβλέπουν θανάτωση όλων των ζώων αλλά και κοπαδιών της περιοχής.

Στην περίπτωση αυτή τίθεται σε εφαρμογή το Ευρωπαϊκό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την εκρίζωση της νόσου:

*Θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων στη μολυσμένη εκμετάλλευση.

*Οριοθέτηση ζωνών προστασίας 3 χλμ και επιτήρησης 10 χλμ γύρω από τη μολυσμένη εκτροφή.

*Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.

* Καταβολή ενισχυμένης αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους.

Άγνωστο το μέλλον

Από προχθές πάντως οι κτηνιατρικές υπηρεσίες επισκέπτονται κοπάδια και κάνουν ελέγχους, αλλά προφανώς αυτό θα ενταθεί από σήμερα μετά την επιβεβαίωση του κρούσματος.

Σχολιάζοντας την νέα δυσμενή εξέλιξη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνεργασία Κτηνοτρόφων Λευτέρης Τριανταφυλλάκης είπε στην «Π»:

Ο Λευτέρης Τριανταφυλλάκης

«Πρόκειται για μια δυσάρεστη εξέλιξη για την οποία είχαμε προειδοποιήσεις, αλλά δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Τώρα φοβούμαστε ότι η κατάσταση θα είναι εκτός ελέγχου και ο κλάδος μας θα πληγεί ανεπανόρθωτα πριν προλάβει να συνέλθει από το «χτύπημα» για την πανώλη».

Η σχετική πάντως ανακοίνωση που ουσιαστικά κλείνει τα σφαγεία αναφέρει: «Σε συνέχεια της εμφάνισης επιβεβαιωμένου κρούσματος ευλογιάς του προβάτου σε εκτροφή αιγοπροβάτων στην ΠΕ Ηρακλείου (σχετ. απόφαση Δ/νσης Κτηνιατρικής), απαγορεύεται η μετακίνηση αιγοπροβάτων προς σφαγή στα σφαγεία οπληφόρων της ΠΕ Ηρακλείου από 21/01/2025 έως και 28/01/2025.

Η λειτουργία των σφαγείων οπληφόρων της ΠΕ Ηρακλείου επιτρέπεται την 21/01/2025 αποκλειστικά και μόνο για τη σφαγή των ζώων τα οποία έχουν ήδη μεταφερθεί σε αυτά από την προηγούμενη μέρα και βρίσκονται προσωρινά στους χώρους παραμονής προς σφαγής».

Προειδοποίησαν οι κτηνοτρόφοι

Πάντως στο θέμα είχαν παρέμβει έγκαιρα και πριν εμφανιστεί κρούσμα οι κτηνοτρόφοι. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Συνεργασίας Κτηνοτρόφων προς τα μέλη της:

«Προς όλους τους κτηνοτρόφους Ν. Ηρακλείου και Κρήτης, οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι Ηρακλείου και Κρήτης είχαν πριν λίγο καιρό ραντεβού με τον Κώστα Τσιάρα για το θέμα της ευλογιάς. Θέσαμε στον κύριο υπουργό να σταματήσουν να έρχονται όλες οι χονδροειδείς ζωοτροφές και όλα τα ζώντα ζώα στο νησί μας και μας είπε ότι είναι θέμα Περιφέρειας, από μένα δεν τίθεται θέμα και η Περιφέρεια μάς απάντησε ότι είναι θέμα Υπουργείου.

Από όσο ξέρουμε δεν έγινε τίποτα από αυτά. Να αναλάβει ο υπεύθυνος τις ευθύνες του . Ζητήσαμε επίσης και στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών η οποία έμεινε στο «θα δούμε». Πριν 25 μέρες περίπου ξεκίνησαν κλιμάκια απ’ όλη την Ελλάδα και ήρθαν στη Κρήτη ώστε να κάνουν ελέγχους στα ζωικά κεφάλαια.

Από την πρώτη στιγμή, οι Σύλλογοι Κτηνοτρόφων Κρήτης υπήρξαν συνεργάσιμοι και κανένας δεν τάχθηκε κατά στους ελέγχους. Προτεραιότητα για όλους είναι να γίνονται δίκαιες πληρωμές και ο κάθε δικαιούχος να εισπράττει αυτά που πραγματικά του αναλογεί. Ήταν και παραμένει πάγια θέση μας ο ΟΠΕΚΕΠΕ να λειτουργεί με συνέπεια και διαφάνεια.

Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες και ενόψει των κινητοποιήσεων των αγροτών πραγματοποιήθηκαν ανοργάνωτοι έλεγχοι με άκρως εκβιαστικό χαρακτήρα, και χωρίς τις απαραίτητες υγειονομικές συνθήκες όπως καταγγέλλουν κτηνοτρόφοι.

Η συμπεριφορά αυτή θίγει και προσβάλλει τους ίδιους τους κτηνοτρόφους, που μοχθούν να τα βγάλουν πέρα και θέτει σε κίνδυνο το ζωικό τους κεφάλαιο. Παράλληλα, αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, εξελίσσεται μπροστά μας μια άκρως ανησυχητική κατάσταση με την υποψία κρουσμάτων ευλογιάς στα πρόβατα του νομού Ηρακλείου. Η αγωνία και ο φόβος των κτηνοτρόφων για το ζωικό τους κεφάλαιο είναι μεγάλοι.

Ευελπιστούμε να μην επιδεινωθεί, αν και όλα δείχνουν ότι θα έχουμε νέα κρούσματα. Μετά απ’ όλα αυτά, τι έχετε να πείτε υπουργέ, κ. Τσιάρα; Ποιος έχει την ευθύνη, εάν προκύψουν πάλι ζημιές και προβλήματα στο ζωικό κεφάλαιο; Είχε υπολογίσει κάποιος τις συνέπειες όλων αυτών των πρόχειρων και κακοστημένων πρωτοβουλιών, με επιθετικό χαρακτήρα, του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ και των συνεργατών σας;».

H ανακοίνωση του ΕΟΑΣΗ:

Δεν  έφταναν τα χίλια μύρια προβλήματα που μάς έχει φορτώσει η κυβέρνηση με τις «ευλογίες»  – ευλογιά θα τη λέγαμε εμείς –  της ΕΕ ,  όπως η ακρίβεια , το υψηλό κόστος παραγωγής , τις χαμηλές τιμές των προϊόντων ,  το πανάκριβο πετρέλαιο , τις ανύπαρκτες αποζημιώσεις από τις τεράστιες καταστροφές της παραγωγής λόγω των καιρικών συνθηκών , τις τσεκουρεμένες αποζημιώσεις  , αλλά και τόσα άλλα που κάνουν τη ζωή μας μαύρη και αραχνιασμένη  , ήρθε και το τελευταίο διαπιστωμένο κρούσμα ευλογιάς στα αιγοπρόβατα στην Κρήτη για να δώσει τη χαριστική βολή στους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους .Τώρα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και αυτό μαζί με τα άλλα .

Εδώ και καιρό η ΕΟΑΣΗ , ο κτηνοτροφικός σύλλογος , το αγροτοκτηνοτροφικό κίνημα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων στην Κρήτη με το πρόσφατο Παγκρήτιο συλλαλητήριο  , αλλά και σε όλη τη χώρα οι αγροτοκτηνοτρόφοι μέσω της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων ,  φωνάζουμε και καταγγέλλουμε ότι τα όποια υποτυπώδη – έως ανύπαρκτα για να κυριολεκτούμε  –  μέτρα που έχουν πάρει η Κυβέρνηση με την Περιφέρεια για την καταπολέμηση των ζωονόσων , όπως η ευλογιά , πανώλη κ.λπ., όχι μόνο δεν αρκούν ούτε στο ελάχιστο , αλλά επιτείνουν το πρόβλημα , γιατί απλά δεν χτυπούν τη ρίζα του προβλήματος .Οι υποστελεχωμένες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες  με το σχεδόν ανύπαρκτο κτηνιατρικό προσωπικό , η απουσία μιας σειράς μέτρων όπως οι απολυμάνσεις, οι περιφράξεις , οι απολυμαντικές τάφροι , οι απαιτούμενοι έλεγχοι σε σφαγεία, στα τυροκομεία, στη διακίνηση των ζωοτροφών κ.ά., συνεχίζουν να υπάρχουν με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην εξασφαλίζεται η πρόληψη των ζωονόσων,  αλλά και όταν αυτές εκδηλώνονται να εξαπλώνονται ανεξέλεγκτα προκαλώντας τεράστιες καταστροφές.

Όπως καταγγέλλει ο κτηνοτροφικός σύλλογος ενώ εδώ και ένα 6μηνο είχε ζητήσει από τον υπουργό ΥΑΑΑΤ μέτρα ελέγχου όπως οι μεταφορές προς την Κρήτη , ο υπουργός έλεγε ότι είναι ευθύνη της Περιφέρειας , η Περιφέρεια έλεγε ότι είναι ευθύνη του υπουργού και το κακό έγινε.

Η στάση βέβαια της Κυβέρνησης δεν μάς εκπλήσσει  καθόλου  αφού είναι πιστά συνεπής με τη στρατηγική της ΕΕ , που ευνοεί  τις αθρόες ανεξέλεγκτες εισαγωγές της ΚΑΠ και τη διάλυση των όποιων μηχανισμών ελέγχου υπήρχαν. Μιας στρατηγικής που ρίχνει το βάρος της πρόληψης και προστασίας από ασθένειες, όπως και από φυσικές καταστροφές, στις πλάτες των αγροτών και των κτηνοτρόφων στη λογική της “ατομικής ευθύνης”  ή του «πάμε και όπου βγει» .

Εμείς από την άλλη , ως βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι που πασχίζουμε μέρα και νύχτα να τα φέρουμε βόλτα ώστε  να επιβιώσουμε μέσα σε αυτές τις άθλιες οικονομικές  συνθήκες , δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να μείνουμε συντονισμένοι με τις αποφάσεις για αγωνιστική δράση με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οφείλουμε και έχουμε χρέος να διεκδικήσουμε οργανωμένα , μαζικά  και δυναμικά το δίκιο μας και να είναι βέβαιοι αυτοί που μας κάνουν το βίο αβίωτο ότι έχει ο καιρός γυρίσματα.

Για την αντιμετώπιση της ευλογιάς, όπως και των άλλων ζωονόσων , διεκδικούμε εδώ και τώρα :

·       Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο και την αποτροπή της εξάπλωσης της ευλογιάς των μικρών μηρυκαστικών.

·       Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς των κτηνοτρόφων που θα χάσουν  τα ζώα τους και να αναπληρωθεί από το κράτος το χαμένο εισόδημά τους.

·       Να μην επιβαρυνθούν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι από το κόστος των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και διαχείρισης της νόσου.

·       Εδώ και τώρα κυβέρνηση και περιφέρεια να στελεχώσει τις κτηνιατρικές υπηρεσίες με όλο το απαραίτητο προσωπικό μόνιμων κτηνιάτρων και βοηθητικών ειδικοτήτων.

·       Να ενισχυθεί η υλικοτεχνική υποδομή των κτηνιατρικών υπηρεσιών για να μπορέσουν να επιτελέσουν απρόσκοπτα το έργο τους.

·       Να εξασφαλιστεί η πλήρης αναπλήρωση του κόστους ανασύστασης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και οι απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο σε περίπτωση εμφάνισης εστιών της νόσου σε όσους πλήξει η ασθένεια.

·       Να γίνονται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι στις εισαγωγές στα σύνορα, ζώων, ζωοτροφών και κτηνοτροφικών προϊόντων  και οι μεταφορές στην Κρήτη.

·       Να εξασφαλιστούν ο έλεγχος και η αυστηρή επιτήρηση των σφαγείων για την εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας.

Το ΔΣ