Με βήμα σημειωτόν προχωράει ο αντιγριπικός εμβολιασμός στο Ηράκλειο, παρά το γεγονός ότι ημερολογιακά τουλάχιστον, μπήκαμε στον χειμώνα και αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης, αλλά και της covid-19.
Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, ενώ λόγω της έναρξης των ιώσεων έχει αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτηση αντιβιοτικών που είναι σε έλλειψη, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα εμβόλια που παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό αδιάθετα στα φαρμακεία.
Οι εκτιμήσεις που γίνονται είναι ότι μέχρι τώρα έχει εμβολιαστεί το 60% των πολιτών που έκαναν το εμβόλιο πέρυσι.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Τσικανδηλάκη, μέλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο κόσμος έχει γυρίσει την πλάτη στον αντιγριπικό εμβολιασμό γιατί τον κούρασαν τα απανωτά εμβόλια την περίοδο της πανδημίας.
Επιπλέον κάποιο ρόλο έχει παίξει και το εμβολιαστικό κίνημα που έκανε αρκετούς ανθρώπους περισσότερο επιφυλακτικούς για τις παρενέργειες των εμβολίων.
Για να κάνει κάποιος το απλό αντιγριπικό, δεν χρειάζεται ιατρική συνταγή, μπορεί να του χορηγηθεί με το ΑΜΚΑ του στο φαρμακείο.
Αυτό που φοβούνται οι γιατροί είναι ότι όταν αυξηθούν τα περιστατικά της γρίπης, οι ασθενείς θα έχουν πιο βαριά συμπτώματα, αφού δεν θα έχουν κάνει το εμβόλιο.
Το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να γίνεται έγκαιρα, αφού προφυλακτικά αντισώματα αναπτύσσονται μετά από 15 ημέρες.
Το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά 70%-90%, σε υγιείς ενήλικες.
Ωστόσο, σε περίπτωση που κάποιος εμβολιασμένος νοσήσει από γρίπη, η νόσος έχει πιο ήπιο χαρακτήρα.
Ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει σε όλα τα άτομα, αλλά συνιστάται κυρίως σε ομάδες ατόμων υψηλού κινδύνου:
- Εγκύους σε οποιοδήποτε στάδιο κύησης
- Ηλικιωμένους άνω των 65 ετών
- Άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας
- Επαγγελματίες υγείας που είναι σε υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν γρίπη που οφείλεται στην αυξημένη έκθεση σε ασθενείς τους.
Αύξηση κρουσμάτων – 44 νεκροί με covid, 2 σοβαρά κρούσματα γρίπης
Αύξηση καταγράφουν τα κρούσματα του SARS-CoV-2 στην κοινότητα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Επίσης αύξηση καταγράφει και η γρίπη, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος για το διάστημα 27 Νοεμβρίου-3 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, η θετικότητα στον SARS-CoV-2, στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των εισαγωγών (n=991) παρουσίασε αύξηση 24% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.
Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων (n=21) παρουσίασε μικρή μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=22) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 54. Καταγράφηκαν 44 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 85 έτη (εύρος 34-97 έτη).
Ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=48) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.
Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η EG.5 (38%) ακολουθούμενη από την XBB.1.5 (30%) και την ΧΒΒ.1.16 (12%). Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 5 από τις 9 περιοχές που ελέγχθηκαν. Μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στο Ηράκλειο, 181% και στα Χανιά 107%.
Τα στοιχεία για τη γρίπη
Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (δίκτυο sentinel) υπερέβη το όριο του 10% που αποτελεί ενδεικτικό εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC. Καταγράφηκαν 2 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ δεν καταγράφηκε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
Συνολικά, από την αρχή επιτήρησης της γρίπης έχουν νοσηλευθεί 9 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 4 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης έχουν καταγραφεί 30 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), και συγκεκριμένα τα 29 (97%) ήταν τύπου Α και ένα (3%) τύπου Β.
Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου): Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις, παρότι βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα παρουσιάζει αυξητική τάση, ιδιαίτερα στις ηλικίες 15-64 ετών. Τέλος, για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό – RSV δεν βρέθηκαν θετικά δείγματα στην κοινότητα.