Το πρώτο πόρισμα της αυτοψίας της Τεχνικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κρήτης αποκαλύπτει σήμερα η «Π», το οποίο ιχνηλατεί την καλοστημένη μηχανή που είχε στηθεί για την παράνομη αφαίρεση εκατομμυρίων κυβικών νερού από το φράγμα της Φανερωμένης, που είναι η θρυαλλίδα της εκρηκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην πολύκροτη υπόθεση της διαχείρισης του νερού στη Μεσσαρά.
Την ίδια ώρα που ο τόπος μας βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα της λειψυδρίας με τα φράγματα να αδειάζουν και αναμένονται ισχυροί κλυδωνισμοί του πρωτογενούς τομέα από την ξηρασία, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποφάσισε να ξαναμελετήσει το θέμα των νερών με τη… χορηγία της ΤΕΡΝΑ διαμέσου ολλανδικής εταιρείας, ενώ είναι γνωστό ότι για το επίμαχο θέμα υπάρχουν ήδη πλήρεις και αναλυτικές επιστημονικές μελέτες που γίνονται επί σειρά ετών και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και από τον ΟΑΚ.
Στα χέρια της Αστυνομίας όλα τα στοιχεία
Τον φάκελο του πορίσματος και όλα τα νεότερα στοιχεία που έχουν προκύψει από την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για το θέμα για της πολύκροτης υπόθεσης της διαχείρισης του νερού, αναμένεται να παραδώσει στην Αστυνομία με συμπληρωματική κατάθεση ο δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης.
Όπως είναι γνωστό, μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 10 σημεία παρεμβάσεων στα οποία είχε στηθεί μηχανισμός αφαίρεσης του νερού και όπως εξηγεί ο κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης, όπου υπάρχει αγωγός εκτόνωσης με φρεάτιο είχαν τοποθετηθεί μηχανισμοί αφαίρεσης του νερού με ειδικές βάνες που άνοιγαν και έκλειναν, για να γίνονται ανενόχλητα οι λήψεις του νερού.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, θα πρέπει να γίνει ένας οικονομικός έλεγχος σε βάθος, για να διαπιστωθεί πώς γινόταν μέχρι σήμερα η διαχείριση στα χρήματα που έχουν εισπραχθεί, τι δαπάνες έγιναν και ποια είναι η οικονομική κατάσταση του φορέα.
Ο κ. Νικολιδάκης τονίζει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολύ σοβαρά ερωτηματικά σε σχέση με το νερό που έφευγε εν κρυπτώ από το φράγμα, μέσα από έναν οργανωμένο μηχανισμό που είχε στηθεί από πρόσωπα που γνώριζαν με ακρίβεια τη λειτουργία του.
Όσοι εμπλέκονται με αυτό τον παράνομο σχεδιασμό, τονίζει ο δήμαρχος, θα πρέπει να λογοδοτήσουν και να βρεθούν αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα των πράξεών τους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία αφαίρεσης νερού γινόταν εδώ χρόνια, με αποτέλεσμα κάποιοι άνθρωποι να κάνουν επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα, να φυτεύουν και να καλλιεργούν και τώρα ένα κρίσιμο ερώτημα είναι πώς θα καλυφθούν στο εξής, με δεδομένο ότι πλέον οι βάνες του φράγματος στην παράνομη υδροδότηση έκλεισαν.
Τι έδειξε το πόρισμα
Το πόρισμα αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
«Έχει γίνει εκσκαφή με χωματουργικό μηχάνημα στη θέση με συντεταγμένες Χ=572582 Ψ=3882128 του γεωδαιτικού συστήματος ΕΓΣΑ 87 στη θέση που βάσει κατασκευαστικών σχεδίων του έργου που αναφέρεται στο θέμα προβλέπεται φρεάτιο εκκένωσης του κεντρικού αγωγού.
Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε η ύπαρξη αρδευτικού δικτύου συνδεδεμένου με τον κεντρικό αγωγό του φράγματος μέσω της δικλείδας εκκένωσης Φ 200 του φράγματος χωρίς αυτό να αποτελεί μέρος του έργου της υπηρεσίας.
Το τμήμα που έχει αποκαλυφθεί περιλαμβάνει χαλύβδινο ταυ Φ200 επί του αγωγού εκκένωσης σε βάθος περίπου 5 μέτρων. Στον ένα κλάδο του ταυ υπάρχει χαλύβδινος αγωγός που σηκώνεται, ακολουθεί δικλείδα Φ200 και ο αγωγός οδεύει προς άγνωστη κατεύθυνση.
Ο δεύτερος κλάδος περιλαμβάνει δικλείδα Φ200 αγωγό από πολυαιθυλένιο Φ200 ο οποίος περιλαμβάνει δεύτερο ταυ. Ο ένας κλάδος από πολυαιθυλένιο έχει δικλείδα διακοπής και οδεύει κάτω από τεχνικό του δρόμου προς άγνωστη κατεύθυνση.
Στο ίδιο σημείο οι υπάλληλοι της υπηρεσίας είχαν διενεργήσει αυτοψία και στις 18-6-2024. Τότε ο κεντρικός αγωγός ήταν σε λειτουργία (γεμάτος νερό) και η δικλείδα εκκένωσης ανοικτή χωρίς να διαφεύγουν ποσότητες στο παρακείμενο ρέμα.
Με το κλείσιμο της δικλείδας εκκένωσης του κεντρικού αγωγού σταμάτησε ο μετρητής νερού που αναφέρεται παραπάνω στο δίκτυο που σήμερα έχει αποκαλυφθεί. Το δίκτυο που αναφέρεται εκμεταλλεύεται ποσότητες αποταμιευμένου νερού του φράγματος Φανερωμένης οι οποίες δεν εμφανίζονται στις επίσημες καταναλώσεις νερού του φράγματος.
Οι ποσότητες αυτές είναι σημαντικές λόγω των διατομών των αγωγών».
Από μελέτες καλά πάμε, έργα δεν βλέπουμε
Ενώ υπάρχουν επιστημονικές μελέτες τόσο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος όσο και από τον ΟΑΚ για τα υδρολογικά δεδομένα της Κρήτης και τα έργα που πρέπει να εκτελεστούν, τα οποία εξακολουθούν να βρίσκονται στα χαρτιά, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχωρά σε νέα ανάθεση μελέτης σε ολλανδική εταιρεία με χορηγό την ΤΕΡΝΑ για την ενιαία διαχείριση υδάτων στην Κρήτη.
Η απόφαση του Υπουργείου να ζητήσει από την ολλανδική εταιρεία να απαντηθούν ερωτήματα για τα οποία σήμερα υπάρχουν ήδη στα χέρια μας επίσημες επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις δημιουργεί εύλογους συνειρμούς…
Μάλιστα η ηγεσία του ΥΠΑΤ και του CEO της ολλανδικής HVA ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης στον Αποσελέμη Ηρακλείου το Σάββατο 27/07/2024, όπου μετείχαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύσιος Σταμενίτης, ο γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΤ, κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Μάξιμος Σενετάκης καθώς και ο CEO της ολλανδικής εταιρείας HVA, κ. Μιλτιάδης Γκουζούρης.
Η αντιπροσωπεία ξεναγήθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ο.Α.Κ. Α.Ε. κ. Άρη Παπαδογιάννη, τον διευθυντή Διαχείρισης και Υδραυλικών & Συγκοινωνιακών Έργων, κ. Ευάγγελο Μαμαγκάκη, και στελέχη του Ο.Α.Κ. Α.Ε., στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Αποσελέμη και στο φράγμα της περιοχής, όπου κι ενημερώθηκαν για τη διαδρομή του νερού με το οποίο τροφοδοτούνται περισσότεροι από 450.000 δημότες της ανατολικής Κρήτης.
Στη διάρκεια της επίσκεψης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη μελέτη για το «Στρατηγικό Σχέδιο για τη διαχείριση των υδάτων στο νησί της Κρήτης», που θα εκπονήσει η HVA, αλλά και τη συνεργασία που βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο χρονικό διάστημα ανάμεσα στην ολλανδική εταιρεία και τον Ο.Α.Κ.
«Το τελευταίο διήμερο είχαμε μια παραγωγική συνεργασία με την ηγεσία του ΥΠΑΤ και τον CEO της ολλανδικής εταιρείας HVA, που έχει αναλάβει την εκπόνηση του μεγάλου Master Plan που αφορά τους υδάτινους πόρους στην Κρήτη. Μέσα από τις συναντήσεις και τις επαφές που έγιναν αναδείχθηκε ο στρατηγικός χαρακτήρας του Ο.Α.Κ. στη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού του νησιού, αλλά και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει στο μέλλον στην «Ενιαία Διαχείριση των Νερών της Κρήτης» ως φορέας με εμπειρία, γνώση και επιστημονική επάρκεια» ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος του Ο.Α.Κ., κ. Άρης Παπαδογιάννης.