Ο πρωτογενής τομέας της Κρήτης και κυρίως το κρητικό ελαιόλαδο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν πριν λίγες ημέρες στην Αθήνα, ο αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Τράπεζας, κ. Γιώργος Σάλλας με τον πρόεδρο της “Κρητών Ένωση”, κ. Σταύρο Γαβαλά.
Ο Γαβαλάς ενημέρωσε τον κ Σάλλα για τα βήματα που έχουν γίνει από τον φορέα με πρώτο την κατοχύρωση του ΠΓΕ Κρήτης, ένα θέμα που βρίσκεται στις Βρυξέλλες και φαίνεται να ολοκληρώνεται στις αρχές του Οκτωβρίου, αλλά και για την επιτροπή των ‘’σοφών’’ που έχει ορίσει ο φορέας και ασχολούνται με θέματα σχετικά με την διατροφική αξία του ελαιόλαδου και πώς θα μπορούσε να πάρει τον “ισχυρισμό υγείας”, κάτι που θα του προσδώσει τεράστια υπεραξία!
Αναφέρθηκε επίσης στα προγράμματα διαφήμισης και προώθησης του προϊόντος σε αγορές στόχους που έχουν κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
“Ως Παγκρήτια τράπεζα πιστεύουμε πολύ στον πρωτογενή τομέα της Κρήτης και στις προσπάθειες που γίνονται στην οργάνωση μεγάλων σχημάτων με την δημιουργία αγορών κλίμακας και στόχο την τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων και δη το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Κρήτης” είπε – μεταξύ άλλων – ο κ. Σάλλας, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην όλη προσπάθεια. Ανέφερε μάλιστα ότι θα ασχοληθεί ο ίδιος προσωπικά με το θέμα της χρηματοδότησης του φορέα.
Η συζήτηση κράτησε αρκετή ώρα, καθώς τέθηκαν και άλλα θέματα, όπως η συμβολαιακή γεωργία, ένα εργαλείο που θα μπορούσε να βοηθήσει τους αγρότες της Κρήτης που παράγουν, να έχουν την αναγκαία ρευστότητα όταν πραγματικά την χρειάζονται αλλά και ζητήματα που αφορούν στην αγροτική παραγωγή του νησιού.
Μάλιστα η συνάντηση έκλεισε με μια πρόσκληση, η οποία έγινε άμεσα αποδεκτή. Ο κ. Γαβαλάς κάλεσε τον κ Σάλλα όχι μόνο να παρευρεθεί στα εγκαίνια του τυποιητηρίου, αλλά και να βάλει, όπως του είπε “το πρώτο μπουκάλι στην γραμμή εμφιάλωσης”. “Σίγουρα θα είμαι εκεί”, δεσμεύτηκε ο αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας τράπεζας.
Όλοι εύχονται και ευελπιστούν, αυτή η προσπάθεια – που ξεκίνησε πριν από ενάμιση και πλέον χρόνο, από της εννέα μεγαλύτερες Ενώσεις του νησιού, σε Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Λασίθι – να έχει αίσιο τέλος, γιατί πραγματικά μια τέτοια οργάνωση θα μπορούσε να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο σε ό,τι αφορά το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της Κρήτης. Με στόχο όχι μόνο την τυποποίηση του αλλά και τη δημιουργία ενός ισχυρού brand με τον όρο «Κρήτη», το οποίο θα εξάγεται σε μεγάλες αγορές στόχους.