Έχουν στον λαιμό τους περασμένη μία θηλιά, όμως προσπαθούν με νύχια και με δόντια να επιβιώσουν. Το 2017 χαρακτηρίζεται ως μία δύσκολη χρονιά από τους επιχειρηματίες του Ηρακλείου, οι οποίοι δεν θέλουν να το βάλουν κάτω και ατενίζουν με αισιοδοξία τον χρόνο που έρχεται.
Στη ζυγαριά από τη μία πλευρά μπαίνουν οι αυξημένες φορολογικές, και όχι μόνο, υποχρεώσεις, οι δεσμεύσεις λογαριασμών και οι κατασχέσεις και από την άλλη ένα κλίμα σταθερότητας που έχει αρχίσει να δημιουργείται και ανοίγει δρόμο για μικρές ή μεγάλες επενδύσεις.
Ελπίδα όλων είναι το 2018 η εικόνα να αναστραφεί και σε αυτό να βάλει το χέρι της η κυβέρνηση, που καλείται να λάβει μέτρα υπέρ της επιχειρηματικότητας.
Αισιοδοξία για το 2018
Το 2017 ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά, όμως οι επιχειρηματίες του Ηρακλείου και της Κρήτης γενικότερα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους με πολύ κόπο, για να αντεπεξέλθουν. «Στο τέλος έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα για την οικονομία της Κρήτης» αναφέρει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης.
Συμπληρώνει ότι υπάρχουν σημάδια βελτίωσης του οικονομικού κλίματος που επικρατεί, αν και ο επιχειρηματικός κόσμος καλείται να σταθεί απέναντι στη μεγάλη φορολογία, στις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τα όρια του εφικτού.
Για τη χρονιά που τελειώνει, ο κ. Αλιφιεράκης σχολιάζει πως θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα για τους επιχειρηματίες ενώ για το 2018 δηλώνει αισιόδοξος. «Σε κάποιους τομείς υπάρχει μία σταθερότητα, δεν ακούγονται πλέον οι φωνές που ήθελαν τη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κόμματα σε αυτό το θέμα ακολουθούν μία κοινή στάση και αυτό βοηθάει στο να μην μπορούν να δημιουργηθούν δεύτερες σκέψεις» αναφέρει. Θεωρεί πως πλέον ο επιχειρηματικός κόσμος είναι σε θέση να αξιολογήσει τις καταστάσεις και να προχωρήσει σε μικρές ή μεγάλες επενδύσεις, ιδιαίτερα στον χώρο του τουρισμού.
«Είμαι αισιόδοξος για τη χρονιά που έρχεται πως, εφόσον ληφθούν κάποια μέτρα, τα οποία οι επιχειρηματίες έχουμε τονίσει πως είναι απαραίτητα, θα βοηθήσουν να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα από την προηγούμενη χρονιά» τονίζει ο κ. Αλιφιεράκης.
Σε ερώτηση για το άνοιγμα και το κλείσιμο των επιχειρήσεων το 2017, ο κ. Αλιφιεράκης σημειώνει πως τα στοιχεία θα γίνουν γνωστά το επόμενο διάστημα, αλλά όλα δείχνουν πως το δεύτερο εξάμηνο του έτους είχαμε θετικό πρόσημο.
Καθημερινά δεσμεύονται λογαριασμοί
Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ κ. Μπάμπης Λεκάκης αναφέρει πως ολοκληρώνεται μία δύσκολη χρονιά, με εξαίρεση τους τρεις τελευταίους μήνες λόγω αυξημένης κίνησης στην τουριστική περίοδο.
Ωστόσο, η αγορά δεν κινήθηκε στα επίπεδα που προσδοκούσαν οι επαγγελματίες και, όσον αφορά τις πολιτικές αποφάσεις δεν άλλαξε κάτι στη θετική κατεύθυνση.
Για τον νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που ψηφίστηκε τον περασμένο Αύγουστο σχολιάζει πως 15.000 επιχειρήσεις έχουν υποβάλει αιτήσεις και μόνο τρεις έχουν εγκριθεί. «Είναι ένας δύσκολος νόμος με χρονοβόρα διαδικασία που ίσως δούμε τα αποτελέσματά του το 2018» αναφέρει ο κ. Λεκάκης.
Τονίζει πως μετά από οχτώ χρόνια κρίσης οι υποχρεώσεις των επαγγελματιών έχουν συσσωρευτεί με αποτέλεσμα να μην μπορούν πια να αντεπεξέλθουν, «η στιγμή έρχεται για να πληρωθεί ο λογαριασμός, οι κατασχέσεις δίνουν και παίρνουν και οι δεσμεύσεις λογαριασμών αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, έχουμε πανελλαδικά πάνω από χίλιες την ημέρα», σημειώνει.
Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ αναφέρει πως ακόμα και για οφειλές της τάξης των 500 ευρώ δεσμεύεται ο λογαριασμός ενός επαγγελματία, με συνέπεια να μην μπορεί να κινηθεί στην αγορά.
«Συναντάμε φαινόμενα τρέλας. Επιχειρηματίας από το Ηράκλειο, για μία οφειλή που δεν γνώριζε καν ότι υπήρχε, είδε δεσμευμένους τέσσερις τραπεζικούς του λογαριασμούς και έτρεχε να βρει χρήματα για να κινηθεί. Σε άλλη περίπτωση, για 7 λεπτά που χρωστούσε στην εφορία δεν μπορούσε να λάβει φορολογική ενημερότητα για να εισπράξει κάποια χρήματα» περιγράφει ο κ. Λεκάκης.
Όπως λέει, τα χρέη προς το Δημόσιο αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, οι οφειλές έχουν ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ, περισσότεροι από 4 εκ. πολίτες χρωστούν στην εφορία!
Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ υποστηρίζει πως για να παρουσιάσει πλεονάσματα η κυβέρνηση, προσπαθεί να εισπράξει με κάθε τρόπο.
Κάνει λόγο για φιλοδωρήματα που έδωσε η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα σε ανέργους και άλλες ομάδες πολιτών και υποστηρίζει πως δεν θα έπρεπε να γίνονται σπασμωδικές κινήσεις. Αντίθετα, θα ήταν πιο αποτελεσματικό μέτρο και θα είχε ουσιώδες αντίκρισμα αν μειωνόταν η φορολογία για να ωφεληθούν όλοι και να τονωθεί η κατανάλωση. «Έστω και μία μονάδα να μειωθεί ο ΦΠΑ θα βλέπαμε τεράστια διαφορά αμέσως» υποστηρίζει.
Για το 2018 αναφέρει πως η ελπίδα παραμένει ζωντανή και ο ίδιος βλέπει με αισιόδοξο μάτι το μέλλον.