η υπόθεση του πλοίου “Ανδρομέδα”
η υπόθεση του πλοίου “Ανδρομέδα”

Στον …αστερισμό της “Ανδρομέδας” κινούνται και οι τουρκικές αρχές που διεξάγουν παράλληλη έρευνα για το φορτίο των 410 τόνων που μετέφερε το πλοίο. Η υπόθεση του Andromeda έχει φθάσει μέχρι την Τουρκική Εθνοσυνέλευση μετά από αναφορά που κατατέθηκε, σύμφωνα με την οποία καλείται να δώσει μία σειρά απαντήσεων ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Δεδομένου ότι το πλοίο-βόμβα είχε αναχωρήσει από το λιμάνι Αλεξανδρέττα της Τουρκίας, οι γειτονικές αρχές εμφανίζονται ενοχλημένες για τα όσα περί Λιβύης αποδίδουν οι ελληνικές αρχές ως τελικό αποδέκτη του εκρηκτικού φορτίου λόγω του εμπάργκο.

Η Τουρκία δηλώνει ότι το φορτίο ήταν καθόλα νόμιμο και μάλιστα σε ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική πρεσβεία στην Τρίπολη υποστηρίζεται ότι το πλοίο είχε κανονικά άδεια να μεταφέρει εμπορεύματα στην Αιθιοπία και όχι στη Λιβύη.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι είναι σε εξέλιξη  ενδελεχής έρευνα και έχει ζητηθεί από τις ελληνικές αρχές να αποστείλουν επειγόντως τα σχετικά έγγραφα, καθώς και τις καταθέσεις του πληρώματος και όλα τα υπόλοιπα συμπληρωματικά έγγραφα και πληροφορίες. Επίσης, στην ανακοίνωση της πρεσβείας αναφέρεται ότι είναι σε στενή επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης και ότι όλα τα στοιχεία που συγκεντρώνονται κοινοποιούνται στις λιβυκές αρχές και τον ΟΗΕ.

Η υπόθεση απασχολεί εκτενώς και τις αρχές της Λιβύης όπως μεταδίδουν ΜΜΕ της χώρας. Ζητούν πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης ,ωστόσο αφήνονται σαφείς αιχμές κατά της Τουρκίας για υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων στη Λιβύη.

Το Λιμενικό υποστηρίζει  ότι το πλοίο πήγαινε παράνομα στη Λιβύη όπου θα έσπαγε το εμπάργκο, ενώ η πλοιοκτήτρια εταιρεία υποστηρίζει ότι το πλοίο θα κατέληγε νόμιμα στο Τζιμπουτί και καταγγέλλει ναυταπάτη.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ως παραλήπτες των φορτίων φέρονται  δύο σεΐχηδες που διατηρούν ορυχεία και δύο κατασκευαστικές εταιρίες που φτιάχνουν γραμμές τρένων.

Η μία από τις εταιρείες που θα παραλάμβανε, σύμφωνα με τα παραστατικά, τα εκρηκτικά είναι από τις γνωστότερες επιχειρήσεις στην Αιθιοπία.

Το 8μελές πλήρωμα του Andromeda, πέντε Ινδοί, δύο Ουκρανοί και ένας Αλβανός, αναμένεται να απολογηθούν σήμερα στον ανακριτή Πειραιά, κατηγορούμενοι  για παράβαση του νόμου 2168/93 που αφορά τον εφοδιασμό ομάδων αλλά και για διατάραξη ασφάλειας πλοίων.

Ενδιαφέρον των τουρκικών αρχών είχε υπάρξει στο παρελθόν και για το πλοίο Haddad, το οποίο επίσης κατέληξε στο λιμάνι του Ηρακλείου μεταφέροντας στα αμπάρια του χιλιάδες όπλα και σφαίρες.

Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές τα δύο εμπορευματοκιβώτια που έκρυβαν μισό εκατομμύριο σφαίρες και σχεδόν 5 χιλιάδες καραμπίνες τουρκικής προέλευσης ήταν πιθανόν να κατέληγαν στην ένοπλη οργάνωση «Libra Dawn» στην περιοχή της Μιζουράτα της Λιβύης.

Τα δύο εμπορευματοκιβώτια είχαν φορτωθεί στο λιμάνι Ισκεντερούν της Τουρκίας. Οι τουρκικές αρχές είχαν δηλώσει τότε ότι όλα ήταν νόμιμα. Οι σφαίρες θα παραδίδονταν με νόμιμη άδεια στην Αστυνομία του Σουδάν και οι καραμπίνες θα κατέληγαν στο Λίβανο. Το εξαμελές πλήρωμα του πλοίου καταδικάστηκε πριν λίγο καιρό σε 15ετή ποινή κάθειρξης.

Και ενώ η υπόθεση διερευνάται πλέον από τη Δικαιοσύνη, ζητούμενο παραμένει η άμεση απομάκρυνση των εκρηκτικών από το λιμάνι του Ηρακλείου.

Κομάντο του Λιμενικού επιβλέπουν τον χώρο σε 24ωρη βάση. Εκτιμάται ότι θα υπάρξουν εξελίξεις  μέχρι και την έλευση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας στο Ηράκλειο την Τετάρτη.