Λότζια

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές με τους υποψήφιους δημάρχους σε όλους τους Δήμους να επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να ολοκληρώσουν την κατάρτιση των ψηφοδελτίων τους.

Ανεξάρτητα από το σε ποια φάση βρίσκεται κάθε συνδυασμός στους κατά τόπους Δήμους, οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αλλά και οι υποψήφιοι σύμβουλοι που έχουν ήδη ανακοινωθεί προσπαθούν να αξιοποιήσουν κάθε περίσταση προκειμένου να δεσμεύσουν ψήφους, αλλά και να βρουν τους νέους υποψήφιους που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Παρόλα αυτά, η συγκυρία, τα δεδομένα και η πίεση της ποσόστωσης φέρνουν ξανά στο προσκήνιο σε πλείστες περιπτώσεων τα σενάρια περί… συγχώνευσης δημοτικών κινήσεων. Ειδικότερα στον Δήμο Ηρακλείου, που οι υποψήφιοι υπολογίζονται προς το παρόν σε έντεκα, οι συγχωνεύσεις των παρατάξεων εκτιμάται πως είναι ενδεχόμενο να ανακοινωθούν βεβαίως πριν να φθάσουν οι ψηφοφόροι στις κάλπες αλλά ίσως και πιο σύντομα από τον… Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τους δύο βασικούς διεκδικητές της προηγούμενης εκλογικής περιόδου, Βασίλη Λαμπρινό και Γιάννη Κουράκη, τον Δήμο Ηρακλείου διεκδικούν ακόμα ο Ηλίας Λυγερός που κατέρχεται χωρίς τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά και ο Δημήτρης Βρύσαλης εκπροσωπώντας τη Λαϊκή Συσπείρωση και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί  για τον Δήμο Ηρακλείου η αρχαιολόγος Λιάνα Σταρίδα.  Η παράταξη με επικεφαλής τη Μόνα Αμανατίδου παράλληλα αναμένεται ότι θα κατέλθει και στις επόμενες εκλογές, ενώ και η Ηράκλεια Πρωτοβουλία έχει δηλώσει πως θα συμμετέχει στη διαδικασία, χωρίς να έχει ανακοινώσει επίσημα υποψήφιο δήμαρχο, αλλά με επικρατέστερο το σενάριο υποψηφιότητας του Μανώλη Βασιλάκη.

Από τον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, χωρίς όμως επίσημη στήριξη, αλλά ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι, κατεβαίνουν στις δημοτικές εκλογές ως υποψήφιοι δήμαρχοι, ο αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο πρώην αντιδήμαρχος Πέτρος Ινιωτάκης, ο πρώην πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Γιώργος Σισαμάκης και η πρώην νομάρχης και βουλευτής Βαγγελιώ Σχοιναράκη.

Με αυτές τις υποψηφιότητες στο τραπέζι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αν δεν αλλάξει κάτι, είναι 11 μόνο για τον Δήμο Ηρακλείου. Με δεδομένο ότι ο κάθε υποψήφιος δήμαρχος χρειάζεται 60-70 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους συν τους διαμερισματικούς, με μια απλή μαθηματική πράξη, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι σχεδόν κάθε οικογένεια θα έχει κι από έναν υποψήφιο, αφού συνολικά οι υποψήφιοι θα ξεπεράσουν κατά πολύ τους 1.500!

Αν ληφθεί υπόψη επίσης η αναγκαία ποσόστωση σε γυναίκες, γίνεται κατανοητό πως πρακτικά είναι αδύνατο και οι 11 υποψήφιοι να φθάσουν ώς το… νήμα. «Δεν βρίσκουμε γυναίκες υποψήφιους» δηλώνει χαρακτηριστικά υποψήφιος δήμαρχος, που αναδεικνύει ένα γενικότερο πρόβλημα.

Πολλοί είναι επίσης οι υποψήφιοι που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υποψηφιοτήτων σε συγκεκριμένα δημοτικά διαμερίσματα, αφού ο αριθμός των πρόθυμων υποψήφιων είναι αρκετά περιορισμένος, ενώ η «εκλογική πίτα» αδύνατο να μοιραστεί διά του… 11.

Με βάση αυτές τις εκλογικές εξελίξεις και τα αντικειμενικά προβλήματα που φέρνει το νέο εκλογικό σύστημα, όλα δείχνουν πως η συνεργασία του πρώτου με τον δεύτερο υποψήφιο για τον Δήμο Ηρακλείου, δεν είναι μόνο αναγκαία, αλλά και δεδομένη κι αυτό το ξέρουν άπαντες.

Αυτό δείχνουν να το γνωρίζουν πολύ καλά στο σύνολό τους οι υποψήφιοι, καθώς επίσης και το ΚΙΝΑΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ που έχουν δηλώσει επίσημες στηρίξεις για τον Δήμο Ηρακλείου. Προς το παρόν ωστόσο, τηρείται μια στάση αναμονής απ’ όλους με την αισιοδοξία και την ελπίδα ότι οι εξελίξεις θα αναδιαμορφώσουν το πολιτικό σκηνικό και θα προσφέρουν «ποσοστιαίες ανάσες», οι οποίες δυνητικά θα συμβάλουν στην… διαπραγμάτευση, έστω κάποιων αντιδημαρχιών ή προεδρειών.

Με δεδομένη όμως την υπερπληθώρα των υποψηφίων, αλλά και το γεγονός πως ο μέσος ψηφοφόρος του Δήμου δεν γνωρίζει ακόμα ούτε τους μισούς απ’ όσους διεκδικούν τον Δήμο Ηρακλείου, φαίνεται πως το νέο εκλογικό σύστημα στην ουσία του τοποθετεί μεν πολύ περισσότερους υποψήφιους από το παλιό, ενώ την ίδια στιγμή πρακτικά λειτουργεί υπέρ των παραδοσιακά ισχυρών παικτών.