«Παράθυρο» για την ένταξη και άλλων περιοχών που έχουν πληγεί από τον σεισμό στο καθεστώς έκτακτης ανάγκης αφήνουν τα στελέχη της Διεύθυνσης Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών, όπως προέκυψε στο πλαίσιο ημερίδας που οργάνωσε το ΤΕΕ ΤΑΚ, στη διάρκεια της οποίας αναδείχτηκε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι οι αποζημιώσεις που διατίθενται στους σεισμόπληκτους είναι αδιανόητο να επαρκέσουν για την αποκατάσταση των κατοικιών τους, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να μπει βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Ειδικότερα, όπως αναδείχτηκε στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε, ο κάθε ιδιοκτήτης κτίσματος, το οποίο έχει καταρρεύσει, παρά τη χρηματοδότηση που θα λάβει από την ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα πρέπει να πληρώσει τουλάχιστον το 40% της ανέγερσης του ακινήτου του, γεγονός που θα παίξει κομβικό ρόλο στους όρους της οικιστικής ανασυγκρότησης της περιοχής.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Μ.Χωραφάς, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με σκοπό να λυθούν μια σειρά από τεχνικές δυσκολίες που είχαν ανακύψει σε σχέση με τους όρους οικοδομικής ανασυγκρότησης, τις αδειοδοτήσεις, τη διαχείριση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, και στο πλαίσιο αυτό κλήθηκαν να απαντήσουν η διευθύντρια Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών κ. Μ.Κλεάνθη, ο προιστάμενος του τμήματος των Φυσικών Καταστροφών κ. Α.Γιαννούτσος και άλλα επιτελικά στελέχη.
Ο ίδιος σημειώνει ότι στο πλαίσιο της συζήτησης δύο είναι τα ζητήματα που αναδείχτηκαν.
Το πρώτο αφορά στο γεγονός ότι ο κόσμος θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί για να καταφέρει να ξαναχτίσει τις κατεστραμμένες ιδιοκτησίες του και το δεύτερο είναι ότι δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί η στρεβλή αντίληψη πως θα μπορεί να κινηθεί ανεξέλεγκτα έξω από τον νόμο και χωρίς κυρώσεις.
Με άδειες οικοδομής και φακέλους εγγράφων οι εργασίες
Δικλείδες νομιμότητας
Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνει, ο κάθε πολίτης ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί, θα πρέπει να προχωρήσει στην ανακατασκευή του κτίσματός του εκδίδοντας κανονικά άδεια οικοδομής, και ακολουθώντας όλη την αναγκαία διαδικασία που απαιτείται σε όλες τις νόμιμες ανεγέρσεις οικοδομών.
Σε αντίθετη περίπτωση, θα αναγκαστεί να επιστρέψει πίσω τα χρήματα που πήρε αν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν αδειοδοτήσεις ή η χρηματοδότηση μιας πορείας εργασιών.
Όπως είναι γνωστό, με βάση τον σχεδιασμό που έχει γίνει σήμερα ο κάθε δικαιούχος αποζημίωσης την οποία διεκδικεί από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της “αρωγής” θα λαμβάνει χρηματοδότηση 80% και το 20% θα πρέπει να προέρχεται από ίδιους πόρους.
Γιατί οι αποζημιώσεις δεν φτάνουν;
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΤΑΚ σημειώνει ότι το κόστος που θα αναλάβει ο κάθε πολίτης δεν είναι ευκαταφρόνητο. Αυτό συμβαίνει επειδή τα 1000 ανά τετραγωνικό που έχουν υπολογιστεί δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση.
Ο ίδιος σημειώνει ότι υπάρχουν τρεις παράγοντες που είναι φανερό ότι αλληλεπιδρούν και αυξάνουν κατακόρυφα το κόστος ανέγερσης. Αρκεί να σκεφτεί κάποιος ότι ένας πολίτης για να μπορέσει να χτίσει το σπίτι του από την αρχή, πρώτα θα πρέπει να αναλάβει το κόστος κατεδάφισης και το κόστος απομάκρυνσης μπαζών, που σε καμία περίπτωση δεν είναι ευκαταφρόνητα.
Ο ίδιος σημειώνει ότι σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι τους τελευταίου μήνες έχει αυξηθεί κατακόφυρα και το κατασκευαστικό κόστος σε ότι αφορά στις πρώτες ύλες που καταγράφουν πολύ σημαντικές αυξήσεις. Όλα αυτά τα δεδομένα έχουν σαν αποτέλεσμα ένα 35-40% της οικοδομικής ανασυγκρότησης να πρέπει να καλυφθεί από τους πολίτες και αυτό είναι ένα κρίσιμο ζητούμενο.
Ο κ. Χωραφάς απευθυνόμενος στους σεισμόπληκτους που προσπαθούν να επανεκκινήσουν τη ζωή τους ξαναχτίζοντας τις καταστραμένες ιδιοκτησίες τους, σημειώνει ότι είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθούν σε διπλωματούχους μηχανικούς, και να ενημερωθούν αναλυτικά για τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να μη βυθιστούν στη δαιδαλώδη γραφειοκρατία.
Ο ίδιος σημειώνει ότι ένα από τα στοιχεία που αναδείχτηκαν στη διάρκεια της σύσκεψης με βάση τα όσα είπαν τα στελέχη του υπουργείου, είναι ότι αναμένονται και άλλες περιοχές να ενταχθούν στο καθεστώς έκτακτης ανάγκης, καθώς προχωρούν οι έλεγχοι που φέρουν στο προσκήνιο συνεχώς νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά στην καταγραφή των ζημιών που έχουν σημειωθεί από τον φονικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου.