ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ Ποια κριτήρια δυσκολεύουν τη χρηματοδότηση

Ενώ ανοίγει σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι η πλατφόρμα ενός νέου προγράμματος για τη χρηματοδότηση των σεισμόπληκτων επιχειρήσεων του Αρκαλοχωρίου, μέσα από την οποία μπορεί να διατεθεί ένα χρηματικό ποσό της τάξεως των 26 εκ. ευρώ στους πληγέντες, τα μέλη του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων «Ελπίδα» εκτιμούν ότι είναι ζήτημα το 20% των επιχειρηματιών να καταφέρει να ενταχθεί.

Και από τα 18.000 που θεωρητικά μπορεί να διεκδικήσει ο κάθε επιχειρηματίας, η χρηματοδότηση που τελικά θα καταφέρει να λάβει δεν αναμένεται να ξεπερνά τα 2.000 ευρώ. Και το πιο σημαντικό είναι ότι το πρόγραμμα περιορίζεται αυστηρά στο Αρκαλοχώρι και αφήνει ακάλυπτες και αποκλεισμένες όλες τις άλλες σεισμόπληκτες περιοχές.

Αυτό τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ελπίδα» Κώστας Γκαντάτσιος ο οποίος εξηγεί ότι το πρόγραμμα παρά το γεγονός ότι αποτελεί φιλότιμη προσπάθεια, αν δεν διορθωθούν τα κριτήρια ένταξης, πολλές επιχειρήσεις θα μείνουν εκτός της χρηματοδότησης. Ουσιαστικά υπολογίζουμε ότι το πολύ ένα 20% θα εισπράξει κάποιο ποσό της τάξεως των 1.000 – 2.000 ευρώ, χωρίς να αφαιρέσουμε το κόστος που απαιτείται για να φτιαχτεί η αίτηση που είναι τουλάχιστον 500 ευρώ.

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και φοροτεχνικός Παύλος Μπαριτάκης
Ο πρόεδρος του Περιφερειακού

Αναφερόμενος στο όλο θέμα ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και  φοροτεχνικός κ. Παύλος Μπαριτάκης τονίζει ότι αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε πρώτη φάση είναι ότι δεν μπορούν όλοι να συμμετέχουν σε αυτό, διότι αφορά αποκλειστικά στη Δημοτική Ενότητα του Αρκαλοχωρίου. Μέσα από το πρόγραμμα μπορεί να διατεθεί ποσό μέχρι και 18.000 ευρώ σε κάθε ενδιαφερόμενο, εφόσον καταθέσει ολοκληρωμένο φάκελο μέχρι τις 12/6/22.

Αυτό στο οποίο θα πρέπει να δώσουν προσοχή οι ενδιαφερόμενοι είναι μαζί με την υποβολή της αίτησης να υπάρχει και η αδειοδότηση των επιχειρήσεων. Το δεύτερο σημαντικό είναι ότι με βάση τα κριτήρια του προγράμματος για να χρηματοδοτηθεί ο επιχειρηματίας θα πρέπει να έχει μείωση του κύκλου εργασιών του έτους 2021 σε ποσοστό τουλάχιστον 10% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του 2019. Το πρόβλημα, όπως εξηγεί ο κ. Μπαριτάκης, είναι ότι τίθεται ως κριτήριο για τη μείωση του κύκλου των εργασιών ολόκληρη η χρονιά και όχι το διάστημα από την 27η Σεπτεμβρίου και έπειτα.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ακόμα ότι οι επιχειρηματίες θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και σχολαστικοί στη σύνταξη του φακέλου και να φροντίσουν να καταθέσουν το σύνολο των δικαιολογητικών που απαιτούνται.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου “Ελπίδα” Κώστας Γκανάτσιος
Ο πρόεδρος του Συλλόγου “Ελπίδα” Κώστας Γκανάτσιος

Από την πλευρά του ο κ.Γκαντάτσιος σημειώνει ότι είναι πραγματικά θλιβερό, να διατίθενται χρήματα και να μην μπορεί ο κόσμος να τα αξιοποιήσει για να πάρει μια ανάσα έστω από την εξαιρετικά οδυνηρή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.

Ο ίδιος μάλιστα όπως τονίζει έχει υπόψη του περιπτώσεις επιχειρήσεων που διέθεσαν όλες τις αιματηρές οικονομίες τους για να καταφέρουν να κρατήσουν ανοικτά τα καταστήματα τους τα Χριστούγεννα και το Πάσχα γνωρίζοντας ότι δεν θα καταφέρουν να πάρουν χρήματα από την «αρωγή»… Όμως το τόλμησαν και η γενναία αυτή προσπάθειά τους να κρατήσουν ανοικτά τα μαγαζιά τους και όρθια την τοπική οικονομία θα έπρεπε να έχει τουλάχιστο την ενεργή στήριξη του κράτους.