Σαν χάρτινος πύργος καταρρέει το αφήγημα της κυβέρνησης που ενοχοποιεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς για τις καθυστερήσεις αποκατάστασης των σεισμόπληκτων κτηρίων του Δήμου Μινώα, αφού σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων «Ελπίδα» υπάρχουν 52 δημόσια κτήρια και 5 ναοί με ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς, οι φάκελοι των οποίων παραμένουν στα αζήτητα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστιες πιέσεις.
Αντίστοιχα υπάρχουν δεκάδες ιδιωτικά κτήρια τα οποία δεν έχουν καμία εμπλοκή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά εξακολουθούν να μην έχουν εξεταστεί οι φάκελοι των αιτήσεων, χωρίς κανείς να απαντά ούτε για τους λόγους της καθυστέρησης ούτε το πότε θα εξεταστούν.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κώστας Γκαντάτσιος, υπάρχουν επίσημα στοιχεία δεκάδων περιπτώσεων που είναι το λιγότερο κραυγαλέες, καθώς αποδεικνύουν με τον πιο περίτρανο τρόπο το χάος, τις ανεπάρκειες και τα εν γένει προβλήματα του μηχανισμού αποκατάστασης των σεισμόπληκτων και συνολικότερα των ανθρώπων που δοκιμάζονται σκληρά από θεομηνίες.
Ο ίδιος τονίζει ότι καταρρίπτεται με κρότο ο ισχυρισμός ότι δεν αποκαθίστανται τα σπίτια που έχουν ιδιοκτησιακά προβλήματα, αφού ο Σύλλογος έχει ήδη συλλέξει και εξακολουθεί να συγκεντρώνει στοιχεία που αφορούν σε δεκάδες περιπτώσεις σεισμόπληκτων οι φάκελοι των οποίων δεν έχουν το παραμικρό πρόβλημα, αλλά βουλιάζουν στο… «περίμενε» και δεν εξετάζονται ως όφειλαν ούτε προτεραιοποιούνται. Ειδικότερα, όπως εξηγεί, υπάρχει περίπτωση σεισμόπληκτου ο οποίος έχει καταθέσει πλήρη και ολοκληρωμένο φάκελο, που δεν έχει το παραμικρό ερώτημα ή κενό ή έλλειψη.
Ο άνθρωπος έχει καταθέσει τα χαρτιά του, τα οποία προφανώς έχουν μπει στον «πάγο», παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ίχνος εμπλοκής σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιουσίας του. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τον κ. Γκαντάτσιο, υπάρχουν τα παραδείγματα πέντε ναών που επίσης δεν αποκαθίστανται, ενώ είναι απολύτως ξεκάθαρο το ιδιοκτησιακό καθεστώς, που όμως αποδεικνύεται ότι είναι ένα βολικό άλλοθι για όλους εκείνους που θέλουν να αποφύγουν τις ευθύνες τους και να τις χρεώσουν στην κοινωνία.
Κανείς δεν έχει δώσει επίσημη απάντηση για τους λόγους για τους οποίους δεν έχουν εξεταστεί οι φάκελοι των δημόσιων κτηρίων που δεν αμφισβητούνται, όπως αντίστοιχα δεκάδες φάκελοι ιδιωτών που εκκρεμούν από τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη του 2021. Οι αριθμοί μιλάμε από μόνοι τους, αν σκεφτεί κανείς ότι από τους 3 χιλιάδες φακέλους έχουν εγκριθεί 111 άδειες.
Το ακόμα χειρότερο της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι υπάρχουν αντίστοιχα μηνύματα από Σάμο και από Μυτιλήνη που δοκιμάστηκαν από τον σεισμό που έγινε το 2017.
Εκεί οι πρώτες άδειες δόθηκαν το 2021 και περιμένουν χρηματοδότηση από το 2022, ενώ αισίως είμαστε στο 2024. Και βέβαια θα πρέπει να σκεφτεί κανείς ότι τα σπίτια στη Μυτιλήνη ήταν 300 που έπαθαν ζημιές και εύλογα προβληματίζεται κανείς σκεπτόμενος τα δικά μας σεισμόπληκτα σπίτια που είναι πολλαπλάσια.