Για τρία καλοκαίρια, δύο νεαρής ηλικίας Γεωργιανοί και ένα ακόμη άτομο που δεν έχει ταυτοποιηθεί, δεν είχαν αφήσει σπίτι στον Μασταμπά και στις γύρω περιοχές που να μην το διαρρήξουν. Είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος των κατοίκων και ο πονοκέφαλος των Αρχών που καλούνταν να καταγράψουν τη μία μετά την άλλη τις περιπτώσεις.
Πάντα καλοκαιρινούς μήνες από το 2019 μέχρι και το περασμένο καλοκαίρι ο 35χρονος από τη Γεωργία, ο 30χρονος συμπατριώτης τους, και το άτομο που δεν έχει ταυτοποιηθεί δεν σταματούσαν να λεηλατούν οικίες και να αρπάζουν από χρήματα μέχρι κοσμήματα, λίρες, ακόμα και ράβδο χρυσού.
Αυτό που παρατηρήθηκε από την έρευνα που γινόταν ήταν ότι «χτυπούσαν» πάντα τη νύχτα και κατάφερναν- άγνωστος πώς- να βάζουν στο στόχαστρό τους σπίτια από τα οποία απουσίαζαν οι ιδιοκτήτες τους. Από τις πρώτες περιπτώσεις που «φούντωναν» μέρα με τη μέρα, διαπιστώθηκε ότι η τριμελής σπείρα είχε σχεδόν πάντα την ίδια μεθοδολογία. Παραβίαζαν τους ομφαλούς κλειδαριάς των διαμερισμάτων, ενώ δεν τους σταματούσαν ούτε οι θωρακισμένες πόρτες ασφαλείας που έβρισκαν μπροστά τους.
Αστυνομικοί της Υ.Α. Ηρακλείου που ασχολούνταν με τις υποθέσεις κατέληξαν στη μεθοδολογία τους και στη διάρκεια της προανάκρισης (υλικό από κάμερες, μαρτυρίες κοκ) εντόπισαν την ταυτότητά τους. Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι ενώ η σύνθεση της «παρέας» δεν άλλαζε, άλλαζαν οι ρόλοι τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλες φορές ήταν ο ένας «τσιλιαδόρος» και οι δυο συνεργοί του οι «μπουκαδόροι» και άλλοτε ο «τσιλιαδόρος» έμπαινε στα σπίτια και οι άλλοι «κρατούσαν τσίλιες».
Κάποιοι αστυνομικοί τους χαρακτήριζαν ως εξπέρ του είδους γιατί είχε βρεθεί ότι ακολουθούσαν μία τεχνική που κανείς δεν την αντιλαμβανόταν. Έβαζαν μεταλλικά ελάσματα στις πόρτες για να κάνουν περισσότερο εύκολη τη δουλειά τους και μάλιστα τα τοποθετούσαν σε σημεία που οι ιδιοκτήτες των σπιτιών δεν τα είχαν δει.
«Μετά από τη διάρρηξη βρήκαμε το έλασμα και το δείξαμε στους αστυνομικούς που ανέλαβαν την υπόθεση» μας είπε κάτοικος του Μασταμπά από τον οποίο οι δράστες που δεν έχουν εντοπιστεί και θεωρείται ότι έχουν φύγει από την Κρήτη αφαίρεσαν κοσμήματα πολύ μεγάλης αξίας.
Σαράντα υποθέσεις
Σύμφωνα και με την επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας, οι δυο Γεωργιανοί και ο άγνωστος συνεργός τους κατηγορούνται ότι διέπραξαν 34 διαρρήξεις- κλοπές σε σπίτια και έξι απόπειρες. Η λεία τους είναι πραγματικά εντυπωσιακή, ενώ να σημειωθεί ότι υπήρξαν θύματα που δεν μπορούσαν να μιλήσουν για την ακριβή αξία των αντικειμένων που τους έκλεψαν. Συγκεκριμένα αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 81.883 ευρώ, κοσμήματα και 85 χρυσές λίρες διαφόρων χωρών συνολικής χρηματικής αξίας τουλάχιστον 265.630 ευρώ, 80 δολάρια Αμερικής, 370 λίρες Αγγλίας, καθώς και διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές και προσωπικά αντικείμενα.
Σε κάποιες περιπτώσεις οι δράστες χρειάστηκε να τραπούν σε φυγή βλέποντας ότι κάποιοι ιδιοκτήτες σπιτιών τούς είχαν αντιληφθεί. Παρά πάντως τη μεγάλη τους λεία και τον επαγγελματικό τρόπο δράσης τους, υπήρξαν και περιπτώσεις που δείχνουν ότι δεν άφηναν τίποτα που να μην κλέψουν. Σε σημείο μάλιστα να χαρακτηριστούν «ψιλικατζίδες».
Υπήρξε νύχτα στη διάρκεια της οποίας ενεργοποιήθηκαν οι δράστες και «άδειασαν» διαμερίσματα της ίδιας πολυκατοικίας. Μάλιστα, υπήρξε περίπτωση που παραβίασαν τις θωρακισμένες πόρτες ασφαλείας σε διαμερίσματα του ίδιου Ηρακλειώτη. Σε καποια σπίτια δεν έβρισκαν τα χρήματα που πίστευαν ότι θα βρουν. Αρκέστηκαν σε ηλεκτρονικές ζυγαριές ή σε κοσμήματα μικρής αξίας. Υπήρξαν όμως και φορές που έκαναν γερή μπάζα, αφαιρώντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ, τα οποία έβρισκαν και στα πιο απίθανα σημεία!
Η ανακοίνωση της Αστυνομίας
Για τις υποθέσεις αυτές η αστυνομία εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
«Εξιχνιάστηκαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου τριάντα τέσσερις (34) υποθέσεις κλοπών-διαρρήξεων και έξι (6) απόπειρες κλοπών, που διαπράχθηκαν σε οικίες στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου. Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος δύο αλλοδαπών, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.
Ειδικότερα από την αστυνομική έρευνα καθώς και την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων της ανωτέρω Υπηρεσίας, προέκυψε ότι οι δύο αλλοδαποί, κατά το χρονικό διάστημα από 31.07.2019 έως και 01.09.2021, είχαν διαπράξει τριάντα τέσσερις (34) κλοπές-διαρρήξεις και έξι (6) απόπειρες κλοπών σε οικίες.
Συγκεκριμένα αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 81.883 ευρώ, κοσμήματα και 85 χρυσές λίρες διαφόρων χωρών συνολικής χρηματικής αξίας τουλάχιστον διακοσίων εξήντα πέντε χιλιάδων και εξακοσίων τριάντα (265.630) ευρώ, 80 δολάρια Αμερικής, 370 λίρες Αγγλίας, καθώς και διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές και προσωπικά αντικείμενα.
Η προανάκριση διενεργείται από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου.