Σε ποιες περιοχές της Κρήτης χτυπά την πόρτα η φτωχοποίηση

Το αποτύπωμα της όξυνσης της κοινωνικής πόλωσης, της επιδείνωσης της φτώχειας, της ανεργίας και της ερημοποίησης στην Κρήτη, είναι μόνο μερικά από τα βασικά στοιχεία που χαρτογραφεί και αναλύει επιστημονικά η Περιφερειακή Στρατηγική για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και την Κοινωνική Ένταξη Κρήτης, η οποία προτείνει παράλληλα και μια δέσμη μέτρων και πολιτικών που μπορούν να αναπτυχθούν σε μια προσπάθεια να αναταχθούν οι μειονεκτικές περιοχές.

Η έκθεση της Περιφερειακής Στρατηγικής, που εγκρίθηκε χθες ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, τεκμηριώνει επιστημονικά τις διαφορετικές πτυχές όλων εκείνων των στοιχείων που συνθέτουν τις όψεις της υλικής αποστέρησης στα αστικά κέντρα και στην ενδοχώρα της Κρήτης και ειδικά στο ανατολικό τμήμα του νησιού.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο παρουσιάστηκε η μελέτη

Παράλληλα η έκθεση αναδεικνύει το πρόταγμα της χωρικής δικαιοσύνης για τη δίκαιη κατανομή πόρων και ευκαιριών. Τα στοιχεία καταγράφουν την όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην ενδοχώρα της ανατολικής Κρήτης, προτείνοντας παράλληλα δράσεις στρατηγικής σε όλους τους άξονες προτεραιότητας.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται μέτρα για την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας, την πρόληψη και καταπολέμηση του αποκλεισμού των παιδιών, την προώθηση της ενεργητικής ένταξης και την ενίσχυση της διακυβέρνησης της στρατηγικής.

Στην περιφέρεια Κρήτης διακρίνεται η ανάγκη για περαιτέρω υποστήριξη δράσεων και υπηρεσιών που εμφανίζουν αναπτυξιακό και ενεργητικό χαρακτήρα κοινωνικής ένταξης και για ολοκληρωμένες χωρικές παρεμβάσεις σε αστικές και αγροτικές περιοχές που έρχονται αντιμέτωπες με πολλαπλές μορφές κοινωνικού αποκλεισμού.

Σημαντικό εργαλείο ανάλυσης και δράσης

Η Περιφερειακή Στρατηγική για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και την Κοινωνική Ένταξη Κρήτης είναι ένα σπουδαίο ερευνητικό και επιστημονικό έργο, το οποίο έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και  θα πρέπει να αποτελέσει πυξίδα και προς τις κεντρικές υπηρεσίες του κράτους και σε τοπικό επίπεδο, σε σχέση με τον οδικό χάρτη διαχείρισης της φτώχειας και της κοινωνικής αποστέρησης.

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης ο οποίος έδωσε θερμά συγχαρητήρια και στον καθηγητή Γ. Ζαϊμάκη και στη διευθύντρια του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης Κ. Βλασάκη για το εξαιρετικό έργο τους, το οποίο αποτελεί σπουδαίο διαχειριστικό εργαλείο στη χάραξη κοινωνικής πολιτικής.

H κ. Βλασάκη και ο κ. Ζαϊμάκης

Ο ίδιος σημείωσε ότι παράλληλα η Περιφέρεια Κρήτης έχει συνεργασία με ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα με αυτοσκοπό την τοπική ανάπτυξη, με σκοπό να αναδειχτούν τα ζητήματα που υπάρχουν και να επιλεγούν οι πολιτικές εκείνες που θα τονώσουν και θα θωρακίσουν τις τοπικές κοινωνίες μπροστά στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Περιφερειακή Στρατηγική για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και την Κοινωνική Ένταξη Κρήτης είναι μια πολύ σημαντική έρευνα και ένα σπουδαίο εργαλείο για τη χάραξη κοινωνικής πολιτικής, το οποίο θα αξιοποιηθεί και από εμάς αλλά και όποιον το χρειάζεται.

Η έκθεση αυτή δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς εξελίσσονται οι κοινωνίες γύρω μας και παράλληλα δίνει τις κατευθύνσεις σε επίπεδο χάραξης πολιτικών που μπορούν να δώσουν διέξοδο στα κρίσιμα ζητήματα της κοινωνικής πόλωσης.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Ζαϊμάκης, καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, σημείωσε ότι είναι κρίσιμο να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος στρατηγικός πολιτικός σχεδιασμός που θα περιλαμβάνει κοινωνικά και αναπτυξιακά προγράμματα, τα οποία θα λαμβάνουν υπόψη τις απόψεις των τοπικών κοινωνιών των φορέων και των συλλογικοτήτων για να αντιμετωπισθεί η έντονη κοινωνική ανισότητα που απαιτεί ριζικές και καινοτόμες πολιτικές πρακτικές.

Ο ίδιος στη διάρκεια της ομιλίας του σημείωσε ότι ο αστικός χώρος των πόλεων και του Ηρακλείου έχει έντονα χαρακτηριστικά κοινωνικής πόλωσης, ειδικά στις ιστορικές συνοικίες που ζουν άνθρωποι η επιβίωση των οποίων εξαρτάται από επιδόματα και στο πλαίσιο αυτό είναι πρόταγμα η άρση των χωρικών ανισοτήτων μέσα από ολοκληρωμένες χωρικές παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής και ανάπτυξης που ενισχύουν τη σύγκλιση των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών, την κοινωνική συνοχή και τη βιώσιμη ανάπτυξη.