Στη Λότζια βρέθηκε χθες το κλιμάκιο των επιστημόνων, που επισκέπτεται το Ηράκλειο στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE 2017 Climate Change
Στη Λότζια βρέθηκε χθες το κλιμάκιο των επιστημόνων, που επισκέπτεται το Ηράκλειο στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE 2017 Climate Change

Στη χαρτογράφηση των επιλέξιμων περιοχών, που μπορούν να  μετατραπούν σε πυρήνες πρασίνου και να μελετηθούν σε σχέση με το μικροκλίμα που διαμορφώνουν σε κάθε περιοχή, προχώρησε χθες κλιμάκιο κορυφαίων επιστημόνων στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE 2017 Climate change στο οποίο κατάφερε να ενταχθεί  Δήμος Ηρακλείου.

Στόχος του προγράμματος είναι να επιλεγούν συγκεκριμένα σημεία, στα οποία μπορούν να γίνουν νέες φυτεύσεις και στη συνέχεια θα γίνουν μετρήσεις στις περιοχές αυτές, ώστε να αξιολογηθούν μετρηθούν οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής. Ανάμεσα στις επιλέξιμες περιοχές η Χριστομιχάλη Ξυλούρη, τα Δειλινά, η παραλιακή και τα τείχη ενώ το κλιμάκιο των επιστημόνων επισκέφθηκε ακόμα και το πάρκο Καραμανλή.

Όλα αυτά στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE 2017 Climate change, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Ηρακλείου ως εταίρος, μαζί με επιλεγμένους φορείς (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ-Ινστιτούτο Δασικών Μεσογειακών Οικοσυστημάτων (ΙΔΜΟ), Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας-Δασική Υπηρεσία (ΥΠΕΝ), Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Δήμος Αμαρουσίου, Τεχνοομοιόσταση Ο.Ε.).

Η κ. Τσαγκάρη
Η κ. Τσαγκάρη

Με δηλώσεις της στην «Π» το κορυφαίο στέλεχος του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, κ. Κ. Τσαγκάρη μίλησε με θερμά λόγια τόσο για τον δήμαρχο Ηρακλείου κ. Β. Λαμπρινό, όσο και για τον πολιτικό προϊστάμενο πρασίνου κ. Ν. Φακουρέλη, που όπως είπε δέχτηκαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να εφαρμοστούν πιλοτικά οι δράσεις του, δείχνοντας πραγματική ευαισθησία και ενδιαφέρον για το ζήτημα του πρασίνου.

Τίτλος του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος είναι η «προώθηση της ενσωμάτωσης πράσινων υποδομών στον αστικό ιστό για τη βελτίωση της κυβερνητικής πολιτικής σε σχέση με την κλιματική αλλαγή στις πόλεις (LIFE GrIn)».

Σύμφωνα με την ίδια, στη χώρα μας αναλογεί πολύ μικρό ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο θα προσπαθήσουμε μέσα από τις  πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να το αυξήσουμε διότι είναι σημαντικός πυλώνας για την ποιότητα ζωής των κατοίκων μιας πόλης, ισοβαρής με αυτήν της καθαριότητας.

Σύμφωνα με την κ. Τσαγκάρη στο Ηράκλειο αναλογεί ένα τετραγωνικό πρασίνου ανά κάτοικο ενώ  την ίδια στιγμή στην Ευρώπη είναι πάνω από δώδεκα…

Η ίδια εξηγεί ότι χθες εξετάστηκαν πολλές περιοχές που θα μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος για την ενίσχυση του πρασίνου, με έμφαση στις εκτάσεις που έχουν απαλλοτριωθεί και μπορούν να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση αυτή.

Πιο συγκεκριμένα, επιλεγμένοι χώροι πρασίνου της ευρύτερης περιοχής των τειχών θα επανασχεδιαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να αυξηθεί η συνολική ποσότητα πρασίνου και να μετρηθούν στη συνέχεια περιβαλλοντικοί παράγοντες που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Πρόκειται για περιοχές με έντονες πολεοδομικές πιέσεις, που ασφυκτιούν από πράσινο, αλλά και περιοχές που έχουν απελευθερωθεί μέσα από απαλλοτριώσεις που έγιναν και μπορούν να διαμορφωθούν χώροι πρασίνου 300- 600 τ.μ. σε διάφορα σημεία της πόλης.

Η ίδια σημειώνει ότι για τις περιοχές αυτές θα επιλεγούν γηγενή φυτά, τα οποία είναι επιλέξιμα επειδή έχουν καλή προσαρμοστικότητα στο περιβάλλον, και θα μελετηθεί πως επηρεάζουν το μικροκλίμα της κάθε περιοχής για παράδειγμα τους θερινούς μήνες σε ακραίες κλιματολογικές συνθήκες καύσωνα… Σύμφωνα με την κ. Τσαγκάρη, το πρόγραμμα θα έχει τριετή διάρκεια και είναι σημαντικό οι πολίτες να γνωρίζουν την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη και να την υποστηρίξουν.

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Φακουρέλης υπογραμμίζει ότι το αστικό πράσινο έχει πολλαπλά οφέλη αλλά καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο αισθητές, απαιτείται συστηματική δράση για την αξιοποίηση αυτού του πόρου, ο οποίος με σχετικά μικρό κόστος μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη. Αυτό φιλοδοξούμε να πετύχουμε μέσα από το πρόγραμμα στο οποίο κατάφερε να ενταχθεί ο Δήμος Ηρακλείου,  με σκοπό να δημιουργήσει όρους και προϋποθέσεις για την αναβάθμιση του μικροκλίματος στο αστικό τμήμα του Ηρακλείου.