Το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης (Wines of Crete) εγκαινίασε το «Κέντρο Ενημέρωσης Αμπέλου και Οίνου» με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων.
Ο χώρος αυτός έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Αρχανών – Αστερουσίων στο Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης (Δ.Ο.Κ.) και βρίσκεται στο σύγχρονο κτηριακό συγκρότημα «ΔΙΑΣ», στις Επάνω Αρχάνες.
Ενημέρωση, επιμόρφωση, γευσιγνωσίες
Η λειτουργία του αποσκοπεί στην ανάδειξη και στην προβολή του αμπελοοινικού πλούτου του νησιού, καθώς και στην ενημέρωση και επιμόρφωση του κοινού μέσω θεματικών δράσεων.
Επιπλέον, προσφέρεται ως σημείο φιλοξενίας επαγγελματιών και διοργάνωσης ομαδικών γευσιγνωσιών (walk around tastings), ενθαρρύνοντας τους επισκέπτες να εμβαθύνουν στην ιστορία και την παράδοση της Αμπελοοινικής Κρήτης και να αποζητήσουν τη βιωματική εμπειρία στα οινοποιεία του νησιού.
Την εκδήλωση των εγκαινίων άνοιξε ο δήμαρχος Αρχανών – Αστερουσίων & πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, Μανόλης Κοκοσάλης, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Θεωρούμε ότι ενισχύουμε την εξωστρέφεια και το δυναμισμό αυτού του τόσο σημαντικού προϊόντος.
Οφείλουμε να τονίσουμε τον καθοριστικό ρόλο της Αναπτυξιακής Ηρακλείου τόσο στη σύσταση του Δικτύου, όσο και στη χρηματοδότησή του μέσω της αξιοποίησης των προγραμμάτων LEADER και φυσικά του περιφερειάρχη, Σταύρου Αρναουτάκη, για τη θεμελιακή συμβολή του στη δημιουργία του Κέντρου σεμιναρίων και εκπαίδευσης «ΔΙΑΣ» στο πλαίσιο του προγράμματος «Τουρισμός και Υγεία».
Η σημερινή εκδήλωση μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για να προχωρήσουμε σε περαιτέρω πρωτοβουλίες, απολύτως απαραίτητες αν θέλουμε το όραμα μιας νέας οικονομίας και ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου για τον τόπο μας να μην αποτελεί απλά μια άνευ περιεχομένου και ουσίας υπόσχεση».
«Η αναβάθμιση του κρητικού κρασιού δεν είναι εύκολη υπόθεση»
Ο περιφερειάρχης Κρήτης αναφέρθηκε στο εγχείρημα και στη σημασία που αποκτά σήμερα ένα έργο που ξεκίνησε πριν 30 χρόνια και τίθεται σε λειτουργία. «Είναι υποχρέωσή μας μέσα από την συνεργασία και τη συνέργεια να στηρίζουμε όλοι την δουλειά που γίνεται στην Κρήτη για την ανάδειξη της ενδοχώρας. Το κτήριο που φιλοξενεί το «Κέντρο Ενημέρωσης Αμπέλου & Οίνου» αποτελεί παράδειγμα».
Ο Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε πως «η προσπάθεια για την αναβάθμιση του κρητικού κρασιού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η παγκόσμια αγορά είναι απαιτητική και ιδιαίτερα ανταγωνιστική. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ως Περιφέρεια Κρήτης, ενισχύουμε τη δράση και το σχεδιασμό του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης, αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα της αναγνωρισιμότητας του brand name της Κρήτης».
Η δρ. Έλλη Γκίκα, επιχειρησιακή διευθύντρια του Δ.Ο.Κ, που συντόνιζε την εκδήλωση, αφού μίλησε για την 18ετή πορεία του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης, ανέφερε σχετικά: «Η λειτουργία του Κέντρου Ενημέρωσης Αμπέλου και Οίνου αναμένεται να προσδώσει μια νέα διάσταση στην εξελικτική πορεία του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης, ενισχύοντας την εξωστρέφεια και τη στρατηγική σημασία του Κρητικού κρασιού στην εγχώρια, αλλά και στη διεθνή σκηνή.
Τέλος, ο εκπαιδευτής οινοχόων και ιδιοκτήτης της σχολής «Genius in Gastronomy», Γιώργος Λούκας, ευχαρίστησε το Δ.Ο.Κ. για τη φιλοξενία του «Wine & Sommelier Expert Festival» που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο νησί, ανέφερε: «Παρακολουθώ χρόνια την εξέλιξη του Κρητικού αμπελώνα, καθώς από το 2002 που βρέθηκα σαν head sommelier στην Ελούντα, έχω δει την αλλαγή του.
Είναι χαρά μου να βλέπω τελευταία αρκετά αυτή την εμβάθυνση, την στήριξη και την προσήλωση που υπάρχει στις γηγενείς ποικιλίες που είναι το πιο σημαντικό πράγμα αν θέλουμε να βγούμε εκτός Ελλάδος. Η εκπαίδευση επαγγελματιών της εστίασης πάνω στον τομέα του κρασιού αποτελεί ένα σημαντικό εφόδιο για να πάει παραπέρα ο κλάδος».
Δοκιμές και κρητικοί μεζέδες
Μετά την τελετή του αγιασμού του Κέντρου Ενημέρωσης Αμπέλου και Οίνου ακολούθησε γευσιγνωσία κρητικών κρασιών, με τη συνοδεία κρητικών εδεσμάτων που είχε ετοιμάσει η παραδοσιακή μαγείρισσα Νεκταρία Κοκκινάκη με την ομάδα της.