Ζευγάρι Βρετανών νεονύμφων – η νύφη έχει καταγωγή από την Κρήτη – συνελήφθη σε αμερικανικό αεροδρόμιο και τέθηκε υπό κράτηση «επειδή ο γαμπρός είναι μουσουλμάνος»!
Το ζευγάρι από το δυτικό Λονδίνο είχε ξοδέψει 9.100 δολάρια για ένα δεκαπενθήμερο ταξίδι του μέλιτος στο Λος Άντζελες, στη Χαβάη και στο Λας Βέγκας. Αλλά φθάνοντας στο διεθνές αεροδρόμιο του Λος Άντζελες συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση για πάνω από ένα 24ωρο, τους πέρασαν χειροπέδες, τους έβαλαν σε ένα αεροπλάνο και τους έστειλαν πίσω στο Λονδίνο.
Η 29χρονη Νατάσα Πολιτάκη και ο κατά τρία χρόνια μεγαλύτερος σύζυγός της, Αλί Γκιουλ, λένε ότι οι αμερικανικές αρχές δεν έδωσαν καμία αιτιολογία για την αδικαιολόγητη μεταχείρισή τους.
Δεδομένης όμως της σκληρής γραμμής του Ντόναλντ Τραμπ στο μεταναστευτικό και των προσπαθειών του να εμποδίσει τους πολίτες έξι μουσουλμανικών χωρών να εισέλθουν στις ΗΠΑ, οι νεόνυμφοι υποπτεύονται ότι η αιτία της περιπέτειάς τους ήταν η τουρκική καταγωγή του γαμπρού.
«Έχω σοκαριστεί μ’ αυτό που συνέβη», δήλωσε η νύφη στην εφημερίδα The Sun. «Είχαμε μόλις παντρευτεί και πηγαίναμε κατενθουσιασμένοι για το ταξίδι του μέλιτος. Ούτε που φανταζόμασταν ότι θα μπορούσαμε να απελαθούμε. Μας μεταχειρίστηκαν σαν εγκληματίες, μολονότι διαθέταμε όλα τα απαιτούμενα έγγραφα και απαντήσαμε σ’ όλες τις ερωτήσεις τους. Δεν μπορούν να μεταχειρίζονται έτσι τον κόσμο».
Το ζευγάρι λέει ότι τους τράβηξαν παράμερα για να τους υποβάλουν κάποιες ερωτήσεις. Πίστευαν ότι η διαδικασία δεν θα διαρκούσε παραπάνω από δέκα λεπτά και τελικά κράτησε 26 ώρες, στη διάρκεια των οποίων τους πήραν τις αποσκευές, δεν τους επέτρεψαν να κάνουν ντους και τους επέστρεψαν τα κινητά τους, μόνον όταν πάτησαν ξανά το πόδι τους σε βρετανικό έδαφος.
«Εξ όσων γνωρίζουμε όλα ήταν εντάξει πριν φύγουμε, αλλά μόλις φθάσαμε εκεί, δεν μας άφησαν να μπουμε στη χώρα. Πιστεύουμε ότι λόγω της εκλογής του Τραμπ, κοίταξαν το όνομα (του γαμπρού), σκέφθηκαν ότι θα είναι μουσουλμάνος και δεν του επέτρεψαν να μπει». Εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Λονδίνο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι ΗΠΑ υποδέχονται καθημερινά πάνω από ένα εκατομμύριο επιβάτες.
«Το θρήσκευμα ή τα πιστεύω ενός ταξιδιώτη δεν είναι καθοριστικοί παράγοντες για το αν θα γίνει δεκτός στις ΗΠΑ», υποστήριξε.