κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

Τελικά ο κόσμος είναι πολύ μικρός και γεμάτος διαβολικές συμπτώσεις. Είναι εντυπωσιακή συγκυρία ότι στην διάρκεια των ερευνών για τους απαγωγείς του Μιχάλη Λεμπιδάκη, οι αρχές «σκόνταψαν» πάνω σε αδερφό προφυλακισμένου για την υπόθεση της απαγωγής.

Το άτομο αυτό φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, όπως χαρακτηρίζεται από τις αρχές, διακίνησης μεταναστών και προσφύγων, της τρίτης κατά σειρά εγκληματικής οργάνωσης που εξαρθρώνεται την τελευταία διετία με κοινή αφετηρία την Αίγυπτο.

Η εμπλοκή του 24χρονου (που ουδεμία σχέση έχει με την απαγωγή) στο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών προέκυψε τυχαία τον Απρίλιο του 2017, δύο-τρεις δηλαδή εβδομάδες μετά την απαγωγή του επιχειρηματία και ενώ ακόμα οι έρευνες των αρχών κινούνταν σε θολά νερά ως προς την ταυτότητα των απαγωγέων. Τόσο κοντά  στην άκρη του νήματος είχαν βρεθεί οι αρχές, χωρίς φυσικά να το γνωρίζουν τότε.

Όσον αφορά στην παρούσα υπόθεση, δηλαδή της εγκληματικής οργάνωσης,  διαχωρίζεται σε δύο σκέλη: Η πρώτη υπόθεση έχει να κάνει με την μεταφορά και αποβίβαση στην περιοχή των Σφακίων 30 Αιγυπτίων, τον Απρίλιο του 2017, το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με την μεταφορά 50 μεταναστών και προσφύγων από τα νότια παράλια της Κρήτης προς  την Ιταλία, τον Μάιο του 2018. Σχεδόν 12 ώρες από την αναχώρησή τους, το πλοιάριο άρχισε να βάζει νερά, οι επιβαίνοντες κινδύνευσαν να πνιγούν και υπήρξε επείγουσα κλήση στον αριθμό 112.

Κατά την ΕΛΑΣ οι δύο υποθέσεις σχετίζονται καθώς κοινός συνδετικός κρίκος φέρεται ένας Σύρος, ηγετικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης στην Κρήτη με βαρύ παρελθόν. Συνήγοροι υπεράσπισης πάντως υποστηρίζουν ότι πρόκειται για δύο ανεξάρτητες υποθέσεις που συσχετίστηκαν από τις αρχές προς εξυπηρέτηση δικονομικών σκοπών.

Συνολικά οι εμπλεκόμενοι στην δικογραφία που είχε διαβιβαστεί στην Δικαιοσύνη εδώ και μήνες, ανέρχονται στους 23. Πριν από λίγες ημέρες εκδόθηκαν εντάλματα για έξι κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων τέσσερις κρητικοί. Οι τρεις προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή των Σφακίων και η εμπλοκή τους αφορά στη μεταφορά των 30 Αιγυπτίων, τον Απρίλιο του 2017. Ο τέταρτος Κρητικός κατάγεται από ορεινό χωριό του Ηρακλείου και η εμπλοκή του αφορά στην υπόθεση του πλοιαρίου με τους 50 μετανάστες.

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν λιμενικοί του Ηρακλείου εντόπισαν τρεις μετανάστες από την Αίγυπτο, οι οποίοι επιχείρησαν να ταξιδέψουν με το πλοίο της γραμμής για Πειραιά, τον Απρίλιο του 2017.

Οι τρεις Αιγύπτιοι περιέγραψαν καρέ-καρέ  πώς ξεκίνησαν από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για την Κρήτη, όπου ανοιχτά των Σφακίων τους παρέλαβε σκάφος και τους έβγαλε στην ξηρά, πού τους πήγαν και ποιοι τους μετέφεραν στα ΚΤΕΛ Ρεθύμνου με σκοπό να φθάσουν στο Ηράκλειο και να μπουν στο πλοίο της γραμμής.

 

Η δικηγόρος και ο… doctor

Όσον αφορά στην υπόθεση του Ηρακλείου, η «Π» είχε γράψει αναλυτικό ρεπορτάζ αφού από τότε υπήρχαν σαφείς υπόνοιες για την δράση της εγκληματικής οργάνωσης. Αποκαλυπτική ήταν η κατάθεση 30χρονης δικηγόρου από το Ιράκ. Η νεαρή δικηγόρος περιγράφει την περιπέτεια που έζησαν με τον σύζυγό της, μηχανικό στο επάγγελμα, και τα δύο παιδιά τους, στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ιταλία και από κει στη Γερμανία, καταβάλλοντας 15.000 ευρώ.

Περιγράφει πώς βρέθηκαν στην ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου να διασχίζουν επί ώρες ένα βουνό μέχρι να φθάσουν σε απόκρημνη παραλία για να επιβιβαστούν μαζί με άλλους μετανάστες στο πλοιάριο της… ελπίδας.

Αποκαλύπτει τον τρόμο που βίωσε μόλις αντίκρισε το σαπιοκάραβο, την άρνησή της να επιβιβαστούν, φοβούμενη ότι θα πνιγούν και την βία που τους άσκησαν για να τους βάλουν μέσα. Είναι ανατριχιαστικό ότι πριν καλά-καλά ξεκινήσουν το ταξίδι, αντιλήφθηκαν την ύπαρξη μίας τρύπας από την οποία έμπαιναν νερά.

Από τις καταθέσεις μεταναστών που κινδύνευσαν να πνιγούν είχε προκύψει η δράση κάποιων μελών του κυκλώματος, όπως του αποκαλούμενου “doctor”,  παρατσούκλι Πακιστανού, ο οποίος φέρεται να έχει κομβικό ρόλο στο κύκλωμα.

Να σημειωθεί ότι οι έξι για τους οποίους εκδόθηκαν τα εντάλματα, έχουν πάρει προθεσμία να απολογηθούν την Παρασκευή.