Στην κόψη του ξυραφιού ακροβατεί η χρηματοδότηση του μεγάλου έργου της αποκατάστασης του εμβληματικού κτηρίου που βρίσκεται επί της οδού Αγίου Τίτου, στο κέντρο της πόλης το οποίο είναι ιδιοκτησίας του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης. Όπως είναι γνωστό, το έργο που κοστολογείται 1.481.800,00 ευρώ δρομολογήθηκε προς ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020 και στον Άξονα Προτεραιότητας «Διατήρηση και Προστασία του Περιβάλλοντος – Προαγωγή της Αποδοτικής Χρήσης των Πόρων».
Το έργο δημοπρατήθηκε, το φθινόπωρο αναδείχτηκε ανάδοχος και οδηγήθηκε στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, όπου όμως διαπιστώθηκε ότι οι ημερομηνίες είναι δραματικά οριακές για τη χρηματοδότηση του από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ειδικότερα αυτό το οποίο προκύπτει από την πλευρά του Υπουργείου είναι ότι για να μπορεί να προχωρήσει η χρηματοδότηση του θα πρέπει πριν από το τέλος του χρόνου να κατατεθεί παραδοτέο έργο από τον ανάδοχο του εργολάβου που έχει αναλάβει την αποκατάσταση του κτηρίου.
Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και βρίσκεται σε εξέλιξη μια συντονισμένη προσπάθεια για να μη χαθεί το σημαντικό αυτό έργο και να βρεθεί μια φόρμουλα για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης του.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την αξιοποίηση του εμβληματικού ιστορικού κτηρίου υπάρχει διάχυτη αγωνία της τοπικής κοινωνίας να μη παραμείνει κουφάρι ανεκμετάλλευτο αλλά να αξιοποιηθεί λειτουργικά. Το κτήριο το οποίο βρίσκεται ακριβώς πίσω από τη Λότζια, επί της οδού Αγίου Τίτου και στεγαζόταν πολλά χρόνια πριν ο τηλεοπτικός σταθμός της ΕΡΤ και το σούπερ μάρκετ της Ένωσης, είναι διατηρητέο καθώς στους υπόγειους χώρους του βρίσκεται μια δίχωρη θολωτή δεξαμενή της περιόδου της ενετοκρατίας.
Το τριώροφο κτήριο το οποίο αθροιστικά αριθμεί 869,16 τμ, στο παρελθόν υποθηκεύτηκε από τράπεζες και εργολάβους.
Ο πρόεδρος του ΟΑΚ κ. Θεόδωρος Νίνος σημειώνει ότι το συγκεκριμένο κτήριο δεν αντιμετωπίζεται σαν ένα απλό περιουσιακό στοιχείο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, ακριβώς επειδή υπάρχει και η διάσταση που αφορά στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα σύμβολο της «πολιτιστικής κληρονομιάς» της πόλης του Ηρακλείου, το οποίο τόσο ως ιδιοκτήτες, όσο και ως «Οργανισμός» Παγκρήτιου χαρακτήρα, οφείλαμε να το αποδώσουμε στην κοινωνία, έτσι όπως του αρμόζει.
Ο κ. Νίνος σημειώνει ότι ο βασικός σχεδιασμός του Οργανισμού ανάπτυξης Κρήτης είναι στο χώρο αυτό να στεγαστούν τα γραφεία του ΟΑΚ αλλά η προσέγγιση αυτή δεν είναι μονοσήμαντη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μελετηθούν και άλλα σενάρια, τα οποία θα εξεταστούν με προσοχή εφόσον διατυπωθούν συμφέρουσες προτάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν για παράδειγμα και από το Δήμο Ηρακλείου αφού το συγκεκριμένο κτήριο βρίσκεται μια ανάσα από τη Λότζια.