Εποχές… Μητσοτάκη, αλλά του πρεσβύτερου, θυμίζουν οι φετινές εποχές ελαιόλαδου σε ολόκληρη τη χώρα. Όσο κι αν μπορεί να φαίνεται παράξενο, η κορύφωση της μέσης τιμής του ελαιόλαδου που παρατηρείται επί Κυριάκου Μητσοτάκη, είχε σημειωθεί ξανά πριν από 32 χρόνια και ειδικότερα το 1991, όταν πρωθυπουργός ήταν ο Κώστας Μητσοτάκης και το λάδι πωλούνταν προς 1.360 δραχμές το κιλό, δηλαδή προς 3.99 ευρώ το κιλό, αν μπορούσε να γίνει αντιστοιχία στο σήμερα.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, επιβεβαιώνεται πλήρως το ρεπορτάζ της «Π» αναφορικά με τα ποσά που θα καταλήξουν τελικά στην αγορά, αφού οι εκτιμήσεις θέλουν περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ, να μπαίνει σε διάφορα ταμεία του νησιού.
Σ’ αυτή τη συγκυρία βοηθάει αρκετά και το γεγονός πως οι βασικοί ανταγωνιστές μας που είναι η Ισπανία και η Ιταλία, φέτος δεν σημειώνουν πολύ καλά αποτελέσματα σε σχέση με τις ποσότητες του παραγόμενου ελαιόλαδου τους.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία μάλιστα, η Ισπανία που συνήθως παράγει 1,5-2 εκατομμύρια τόνους λαδιού, φέτος δεν αναμένεται να υπερβεί τις 750.000 τόνους ελαιόλαδου, γεγονός που ισοδυναμεί με μείωση της τάξεως του 51,8% η οποία αναμένεται να φτάσει το 53%. Την ίδια ώρα η ετήσια κατανάλωση ελαιολάδου στην Ισπανία είναι 357.000 τόνοι, που ισοδυναμεί με 7,72 κιλά το χρόνο για ένα άτομο.
Η Ελλάδα, ως τρίτη ελαιοπαραγωγός χώρα στην Ευρώπη, αναμένεται να φτάσει σε παραγωγή φέτος τους 310.000 – 320.000 τόνους ελαιόλαδου, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται μια αλλαγή στον ελαιοκομικό χάρτη της χώρας, η οποία όμως δε συνοδεύεται από υποδομές που θα ενισχύσουν και τη στρατηγική διαχείριση του προϊόντος. Είναι χαρακτηριστικό πως οι Ισπανοί έχουν κάθε χρόνο αποθέματα, αφού διαθέτουν τους απαιτούμενους αποθηκευτικούς χώρους, ενώ η Κρήτη τη δεδομένη στιγμή δεν μπορεί να αποθηκεύσει περισσότερους από 40.000 τόνους, αφού δεν έχει τις απαιτούμενες υποδομές.
Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η τιμή στο ελαιόλαδο αναμένεται να αυξηθεί και να ξεπεράσει κατά πολύ τα 4.70 ευρώ ανά κιλό που είναι τώρα. Αυτό συμβαίνει διότι, τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ιταλία παρατηρούνται μεγάλες μειώσεις σε ποσότητες, που θα κληθεί να καλύψει η Ελλάδα μέσω του πολύ ποιοτικού ελαιολάδου που διαθέτει σε απόθεμα. Η διεθνής συγκυρία λοιπόν φαίνεται πως ευνοεί αρκετά τόσο την Ελλάδα, όσο και ειδικότερα την Κρήτη, η οποία και ζει τη δική της «χρυσή χρονιά».