ΔΕΥΑΗ

Χωρίς ούτε έναν χημικό το εργαστήριο της ΔΕΥΑΗ που πραγματοποιεί τους ελέγχους για το νερό, αφού οι διαδοχικές απώλειες της δημοτικής επιχείρησης σε προσωπικό έχουν πλήξει και τους πιο νευραλγικούς τομείς της. Το εργαστήριο της δημοτικής επιχείρησης, που κάποια χρόνια πριν εξυπηρετούσε ολόκληρη την Κρήτη, πλέον αδυνατεί να λειτουργήσει, αφού έχει υποστεί βαρύτατες απώλειες που καταγράφονται και σε πολλά άλλα νευραλγικά πόστα. Για παράδειγμα, στις βαριές απώλειες της ΔΕΥΑΗ καταγράφεται και αυτή των υδρονόμων, δηλαδή των εργατών οι οποίοι ελέγχουν τις βάνες τροφοδοσίας του νερού.

Πρόκειται για τους ανθρώπους  οι οποίοι κλείνουν ή ανοίγουν την τροφοδοσία του νερού  όταν γίνεται διανομή ή όταν προκληθεί ζημιά σε κάποιο σημείο και πρέπει να γίνει απομόνωση  του δικτύου του νερού, προκειμένου να γίνει αποκατάσταση. Όπως εξηγεί με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης, η κατάσταση στη δημοτική επιχείρηση είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού οι απώλειες προσωπικού συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Για να αποκτήσει κάποιος εικόνα της κατάστασης, αρκεί να σκεφτεί ότι το 2010 η ΔΕΥΑΗ απασχολούσε 240 άτομα και τώρα έχουν απομείνει λιγότερα από 80.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον ούτε ένας χημικός στην υπηρεσία, η οποία κάλυπτε ανάγκες σε παγκρήτιο επίπεδο. Έχουμε ζητήσει την ενίσχυση της υπηρεσίας με δύο επιπλέον μηχανικούς μέσω του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, ωστόσο μέχρι να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία που περνά από τη μέγγενη μιας απίστευτης γραφειοκρατίας είναι ξεκάθαρο ότι θα χρειαστεί χρόνος.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης

Κατά τον ίδιο τρόπο έχουν αποδυναμωθεί και όλα τα τεχνικά τμήματα της ΔΕΥΑΗ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές λειτουργικές αδυναμίες. Και δυστυχώς όλα αυτά συμβαίνουν όταν ο μέσος όρος των ζημιών στον Δήμο ετησίως φτάνει τα  3.500 περιστατικά.

Ο κ. Βουρεξάκης τονίζει ότι γίνεται προσπάθεια τα κενά αυτά να καλυφθούν με ιδιώτες εργολάβους που θα αναλάβουν την ευθύνη της αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται, ωστόσο οι διαγωνισμοί που έχουν γίνει κατέληξαν άγονοι.

Ο αποδεκατισμός της Δημοτικής Επιχείρησης τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει βαρύτατα πλήγματα σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της, αλλά, όπως αποδείχτηκε, το χειρότερο από όλα επήλθε με τη μαζική αποχώρηση των συνταξιούχων μετά το σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε με τις παρενέργειες των μνημονιακών νόμων που βάζουν κόφτες στη μισθοδοσία και τους αναγκάζει να επιστρέψουν πίσω χρήματα που είχαν εισπράξει. Υπό την πίεση αυτή, πολλοί εργαζόμενοι υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους και οι υπόλοιποι έχουν προσφύγει δικαστικά με ασφαλιστικά μέτρα, για να φρενάρουν της υπέρογκες χρεώσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωποι.