Ο υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Ιάκωβος Κολοκάσης
Ο υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης,

Η Meta, το γνωστό σε όλους μας Facebook, προσφέρει μία από τις εξαιρετικά ανταγωνιστικές υποτροφίες της για το 2022στον υποψήφιο διδάκτορα του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Ιάκωβο Κολοκάση!

Ο ίδιος αναφέρει στην «Π» πως η διάκριση αυτή τον κάνει εξαιρετικά χαρούμενο για δύο λόγους. «Ο πρώτος είναι ότι μέσω αυτής της υποτροφίας επιβεβαιώνεται ότι κομμάτι της έρευνάς μου είναι συνυφασμένο και αποσκοπεί να δώσει λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια βιομηχανία. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι για ακόμα μια φορά έρχεται στο φως ότι στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης γίνεται σημαντική και αξιόλογη δουλειά».

Ο κ. Κολοκάσης αναφέρει πως «τέτοιες διακρίσεις αποδεικνύουν ότι το Τμήμα και οι καθηγητές μας παρέχουν τις γνώσεις και συνεισφέρουν στην ανάπτυξη των ικανοτήτων των σπουδαστών έτσι ώστε να μπορούν να συναγωνιστούν φοιτητές από τα κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου».

Η έρευνά του

Η διδακτορική του έρευνα επικεντρώνεται σε θέματα που εμπίπτουν στον τομέα των δυναμικών γλωσσών προγραμματισμού, της διαχείρισης μνήμης και των συστημάτων επεξεργασίας μεγάλων δεδομένων και γίνεται υπό την εποπτεία των καθηγητών του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών, Άγγελου Μπίλα και Πολύβιου Πρατικάκη.  Η έρευνα του γίνεται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών και Συστημάτων VLSI (CARV) του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ. Έχει αποκτήσει το πτυχίο και το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης του στην Επιστήμη των Υπολογιστών από το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης το 2017 και το 2020 αντίστοιχα.

Ανταγωνιστική υποτροφία

Η υποτροφία της Meta (Facebook) είναι μια εξαιρετικά ανταγωνιστική υποτροφία η οποία χορηγείται σε λίγους φοιτητές κάθε χρόνο ανά τoν κόσμο. Φέτος, η Meta δέχτηκε πάνω από 2300 αιτήσεις διδακτορικών φοιτητών από κορυφαία Τμήματα και Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο και από αυτές εγκρίθηκαν μόνο 37 αιτήσεις. Η πλειοψηφία των υποτροφιών που εγκρίθηκαν δόθηκαν σε διδακτορικούς φοιτητές που φοιτούν σε κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια, ενώ μόνο τέσσερις σε φοιτητές από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Το 2019, ο Αναστάσιος Παπαγιάννης, που ολοκλήρωσε τις διδακτορικές του σπουδές τον Νοέμβριο του 2020, ο οποίος συνεργαζόταν με τον καθηγητή Άγγελο Μπίλα είχε επίσης λάβει την συγκεκριμένη υποτροφία. Αξίζει να σημειωθεί ότι φοιτητές του Τμήματος λαμβάνουν τακτικά διακρίσεις από μεγάλες εταιρείες και οργανισμούς παγκόσμιας εμβέλειας και συμμετέχουν σε εξειδικευμένα internships για φοιτητές μεταπτυχιακών σπουδών (Masters και Ph.D.).

Περήφανο τμήμα

Ο πρόεδρος του Τμήματος, καθηγητής Αντώνης Αργυρός, αναφέρει ότι η υποτροφία αυτή επιβεβαιώνει ακόμη μια φορά ότι η έρευνα που διεξάγεται στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στοχεύει σε καίρια προβλήματα του σχεδιασμού μελλοντικών υπολογιστικών συστημάτων που απασχολούν την παγκόσμια βιομηχανία υπολογιστών και υπηρεσιών.

Το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ έχουν εξελιχθεί σε ένα εξαιρετικό περιβάλλον όπου νέοι φοιτητές και επιστήμονες με ενδιαφέρον για την Επιστήμη και Μηχανική των Υπολογιστών (Computer Science and Computer Engineering) μπορούν να συνεισφέρουν στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων, αντίστοιχα με κορυφαία Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα του εξωτερικού όπου η Επιστήμη και Μηχανική των Υπολογιστών θεραπεύονται μαζί σαν αυτόνομη περιοχή και όχι σαν υπο-περιοχή των τομέων ηλεκτρολογίας και ενέργειας.

Η διεξαγωγή έρευνας υψηλού επιπέδου είναι ένα απαραίτητο συστατικό για την παροχή εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου σε όλα τα επίπεδα σπουδών, καθώς εισάγει τους φοιτητές βήμα-βήμα και με συστηματικό τρόπο σε δύσκολες προκλήσεις και προβλήματα που απαιτούν βαθιές γνώσεις και επίμονη ενασχόληση. Το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών θέτει σημαντικές προκλήσεις στις σπουδές στην Μηχανική και Επιστήμη των Υπολογιστών με αποτέλεσμα οι απόφοιτοί του να είναι περιζήτητοι στη βιομηχανία και στο χώρο της έρευνας σε εθνικό, ευρωπαϊκό, και παγκόσμιο επίπεδο.

Σε σχετική ανακοίνωση του Τμήματος, αναφέρονται τα εξής «συγχαρητήρια στον υποψήφιο Διδάκτορα του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Ιάκωβο Κολοκάση, για την επιτυχία του να λάβει μία από τις εξαιρετικά ανταγωνιστικές υποτροφίες της Meta (Facebook) για το 2022. Φέτος, η Meta δέχτηκε πάνω από 2300 αιτήσεις διδακτορικών φοιτητών από κορυφαία Τμήματα και Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο και από αυτές εγκρίθηκαν μόνο 37. Η συντριπτική πλειοψηφία των υποτροφιών που εγκρίθηκαν προέρχονται από διδακτορικούς φοιτητές που φοιτούν σε κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια, ενώ μόνο τέσσερις προέρχονται από Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Ο κ. Κολοκάσης διεξάγει έρευνα σε θέματα που βρίσκονται στην τομή των δυναμικών γλωσσών προγραμματισμού, της διαχείρισης μνήμης, και των συστημάτων επεξεργασίας μεγάλων δεδομένων υπό την εποπτεία των καθηγητών του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών, κ. Άγγελου Μπίλα και κ. Πολύβιου Πρατικάκη. Η έρευνα αυτή γίνεται σε συνεργασία και με το Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών και Συστημάτων VLSI (CARV) του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ».