Σε αρχαιολογικές ζώνες τα “φιλέτα” του Καρτερού
Η εισήγηση της τοπικής Αρχαιολογίας για τα όρια της α’ και της β’ ζώνης

Άνω-κάτω ο Καρτερός με τις αρχαιολογικές ζώνες

ΣΤΟΝ “ΑΕΡΑ” ΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

Τα πάνω-κάτω φέρνει στην περιοχή του Καρτερού η  απόφαση της τοπικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας να εισηγηθεί την ένταξη στην πρώτη αρχαιολογική ζώνη ενός σημαντικού τμήματος στο οποίο σήμερα βρίσκονται τα καταστήματα της πλαζ που διαχειρίζεται η ΔΕΠΤΑΗ αλλά και το πρώην μοτέλ Καρτερού. Η ένταξη των δύο εκτάσεων – “φιλέτων” στην πρώτη αρχαιολογική ζώνη, δημιουργεί νέα δεδομένα για τους Δήμους Ηρακλείου και Χερσονήσου, οι οποίοι μοιράζονται στα γεωγραφικά τους όρια  την περιοχή του Καρτερού.

Το θέμα  έχει ανάψει «φωτιές» στους δύο Δήμους, οι οποίοι  έχουν παρουσιάσει σχέδια για την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής, που αυτόματα ακυρώνονται, εάν τελικά υιοθετηθεί η εισήγηση της τοπικής Αρχαιολογίας. Για την ακρίβεια, στην περίπτωση που το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποδεχτεί την πρόταση για την ένταξη της σημαντικής αυτής έκτασης του Καρτερού στην πρώτη αρχαιολογική ζώνη, δημιουργείται τεράστιο θέμα για τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της ΔΕΠΤΑΗ στον Καρτερό, αλλά και για τα σχέδια που ο Δήμος Χερσονήσου  δρομολογεί σε σχέση με την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής που αναπτύσσεται στα γεωγραφικά του όρια.

Για τον Δήμο Ηρακλείου και συγκεκριμένα για τη ΔΕΠΤΑΗ, που διαχειρίζεται την περιοχή του Καρτερού, δημιουργείται σοβαρό ζήτημα σε ότι αφορά τη διατήρηση των εγκαταστάσεων που λειτουργεί στην οργανωμένη  πλαζ του Καρτερού. Για την ακρίβεια η Δημοτική Επιχείρηση δεν μπορεί να ανανεώσει την αδειοδότηση και άρα να καταφέρει να λειτουργεί το εστιατόριο το καφέ και τις υπηρεσίες που παρέχει στο πλαίσιο της αξιοποίησης της πλαζ του Καρτερού.

 πλαζ του Καρτερού.

Παράλληλα όμως η απόφαση αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα και σε ότι αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων και κατοικιών της περιοχής, για τους οποίους δημιουργούνται νέα δεδομένα σχετικά με την αξιοποίηση των εκτάσεων τους.

Η «Π» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΔΕΠΤΑΗ κ. Μηνά Καπετανάκη, ο οποίος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του ρεπορτάζ, τονίζοντας ότι από την πλευρά της Δημοτικής Επιχείρησης έχει ξεκινήσει ένας μεγάλος αγώνας προκειμένου να αποτραπεί η εξέλιξη αυτή.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, η υπηρεσία ενημερώθηκε για την εξέλιξη αυτή, όταν στην προσπάθειά της να εκδώσει νέα  άδεια για τα καταστήματα που διατηρεί, διαπίστωσε ότι υπάρχει η σχετική εισήγηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με την οποία η πλαζ του Καρτερού θα πρέπει να ενταχθεί στην πρώτη αρχαιολογική ζώνη.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα στην περιοχή του Καρτερού, όπου δρομολογούνται ανατρεπτικές αλλαγές. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει παρέμβαση της ΔΕΠΤΑΗ προς το Υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δήμου. Ο ίδιος σημειώνει ότι σήμερα η περιοχή της πλαζ εμφανίζει  μία υποδειγματική εικόνα, καθώς αποτελεί πρότυπο για την οργάνωση και την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες.

Το χρονικό της παραχώρησης

Όπως είναι γνωστό, η πολύπαθη περιοχή της παραλίας του Καρτερού  απαλλοτριώθηκε και περιήλθε στα χέρια του ΕΟΤ το 1971.

Αρκετά χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα το 1992, με κοινή υπουργική απόφαση η σημαντική αυτή έκταση παραχωρήθηκε χωρίς αντάλλαγμα, για μια εικοσαετία  στον προκαποδιστριακό Δήμο Ηρακλείου και τις όμορες τότε κοινότητες Νέας Αλικαρνασσού, Ελαίας και Καλλιθέας.

Πέρασαν τα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων καταγράφηκε η μνημειώδης αδιαφορία της αυτοδιοίκησης, όχι μόνο να αξιοποιήσει την περιοχή που της παραχωρήθηκε, αλλά να καταφέρει να ελέγξει την αυθαιρεσία και τη γενικότερη εγκατάλειψη της έκτασης αυτής.

Μάλιστα εξαιτίας της εγκατάλειψης αυτής αρκετοί από τους πρώην ιδιοκτήτες των εκτάσεων προσέφυγαν δικαστικά ασκώντας αίτηση ακύρωσης της απαλλοτρίωσης, αφού ο λόγος για τον οποίο συντελέστηκαν δεν υλοποιήθηκαν.