Αγρότες οι οποίοι έπαιρναν παράνομα νερό, τώρα ζητούν… τα ρέστα από την επιτροπή του Φράγματος, για το πώς θα αρδεύουν τις εκτάσεις τους

Όσο ξετυλίγεται το κουβάρι των παράνομων συνδέσεων και διακόπτεται η παροχή νερού, απεγνωσμένοι αγρότες ζητούν εξηγήσεις σε σχέση με το τι θα γίνουν οι καλλιέργειές τους. Όπως έχει γράψει η «Π», όλα αυτά τα χρόνια που είχε στηθεί «η μηχανή» της παράνομης λήψης νερού από το φράγμα, σε μεγάλες εκτάσεις, ουκ ολίγοι αγρότες επένδυσαν χρήματα και ανέπτυξαν σημαντική καλλιεργητική δραστηριότητα.

 

Για όσο διάστημα το φράγμα της Φανερωμένης ήταν γεμάτο, και γινόταν αθόρυβα η παράνομη αφαίρεση νερού, επειδή δεν είχε κάνει ακόμα την εμφάνισή του έντονα το πρόβλημα της λειψυδρίας, όλα ήταν «μέλι- γάλα» αφού κανείς δεν αισθανόταν ότι κάτι δε γίνεται σωστά.

Τώρα όμως που τα πράγματα εξελίχθηκαν ανατρεπτικά και η κατάσταση άλλαξε, μοιραία αναδείχτηκε όλη η παθογένεια της μακροχρόνιας λεηλασίας στη διαχείριση του νερού, τόσο στην περίπτωση του φράγματος όσο και στο μεγάλο κάδρο της Κρήτης όπου καταγράφονται αμέτρητες καταγγελίες για παράνομες γεωτρήσεις και παράνομη πώληση νερού.

Έτσι, αγρότες οι οποίοι μέχρι σήμερα έπαιρναν παράνομα νερό από το φράγμα καταθέτουν την αγωνία τους στη Επιτροπή Διαχείρισης του φράγματος σε μια προσπάθεια να δώσουν λύση για την επιβίωση των καλλιεργειών τους.

Πρόκειται για ένα σκηνικό απόλυτου παραλογισμού, όπως δηλώνει ο δήμαρχος Γρηγόρης Νικολιδάκης με δηλώσεις του στην «Π», τονίζοντας με νόημα ότι όλοι αυτοί που είχαν μέχρι σήμερα θεμελιώσει αυτό το καθεστώς παρανομίας και είναι υπόλογοι και θα πρέπει να βρουν λύσεις στους ανθρώπους που σήμερα με δική τους ευθύνη είναι εκτεθειμένοι και δεν μπορούν να ποτίσουν.

Ο δήμαρχος ο οποίος έχει κατονομάσει ως υπεύθυνο της παράνομης λήψης νερού (και έχει κινηθεί νομικά σε βάρος του) τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Τυμπακίου τονίζει ότι όσο διάστημα διέθετε νερό από το φράγμα σε καλλιέργειες με φυσική ροή από τον παράνομο μηχανισμό που είχε στήσει, άλλοι ΤΟΕΒ αναγκάζονταν να βάζουν σε λειτουργία τις γεωτρήσεις τους, και να πληρώνουν το βαρύ ενεργειακό κόστος τους.

Έτσι χτίστηκε μια κατάσταση ακραίων ανισοτήτων, αφού άλλοι για να καλλιεργούν επιβαρύνονταν την κοστοβόρα λειτουργία των γεωτρήσεων και άλλοι έκαναν αθόρυβα τη δουλειά τους επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό της λειτουργίας τους.

Στη βάση αυτή εξηγεί ότι θα πρέπει να γίνει ένας διαχειριστικός έλεγχος και να εντοπιστούν τα διαφυγόντα κέρδη που δημιούργησε αυτή η εξωφρενικά απαράδεκτη κατάσταση.