Σε αναμμένα κάρβουνα λόγω της λειψυδρίας

Προβλήματα σε όλα τα επίπεδα δημιουργεί πλέον η παντελής έλλειψη βροχοπτώσεων, με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας να μη μένει ανεπηρέαστη από τα πρωτοφανή φαινόμενα.

Τα μέτρα πρόληψης και ο κατάλληλος συντονισμός, ειδικότερα σε θέματα επέμβασης υπαίθριων πυρκαγιών, απασχόλησαν το συντονιστικό όργανο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Ευρυπίδη Κουκιαδάκη. Το πρόβλημα του αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς, σε συνδυασμό με τη μεγάλη έλλειψη νερού, όπως ήταν αναμενόμενο, κυριάρχησε στο πλαίσιο της συνεδρίασης.

«Όταν ξεκινούσε η περίοδος του χειμώνα είχα πει ότι το πρόβλημα της Κρήτης δεν είναι οι πλημμύρες αλλά είναι η έλλειψη νερού» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κουκιαδάκης για να προσθέσει:

«Δυστυχώς δικαιώθηκα και δεν ήθελα να δικαιωθώ σε καμία περίπτωση. Σήμερα είμαστε σε δύσκολη θέση να σχεδιάζουμε την αντιπυρική περίοδο σε μία περίοδο που δεν έχουμε νερό. Επίσης γίνεται κακή διαχείριση του νερού».

Ο αντιπεριφερειάρχης προανήγγειλε τη λήψη πολλαπλών μέτρων για τη χρήση νερού, ως αναγκαία πολιτική απόφαση.

«Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε πρωτοβουλίες, να επιδιώξουμε τη θέσπιση ενιαίων μέτρων χρήσης του νερού» τόνισε ο κ. Κουκιαδάκης προσθέτοντας:

«Δεν μπορεί για παράδειγμα την ελιά να την ποτίζουμε όπως το ρύζι. Η ελιά θέλει πολύ συγκεκριμένη ποσότητα νερού και όπου απαιτείται παραπάνω πρέπει να δούμε τι κάνουμε. Το νερό είναι ένα κοινωνικό αγαθό που πρέπει να το έχει ο κόσμος με άνεση αλλά δεν πρέπει να γίνεται σπατάλη. Στα περισσότερα δημοτικά δίκτυα έχουμε μεγάλες διαρροές. Δεν φταίνε οι δήμοι πάντα. Ωστόσο, το φαινόμενο πρέπει να το περιορίσουμε με όποιες παρεμβάσεις χρειαστεί να γίνουν.  Πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι όσοι έχουμε δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο, να συνεργαστούμε για να βρούμε την καλύτερη λύση».

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης ο αντιπεριφερειάρχης σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τους φορείς-εθελοντικές οργανώσεις, συναποφάσισαν να διανεμηθούν ενημερωτικά φυλλάδια για την αντιπυρική προστασία που θα προωθούν τις επόμενες ημέρες στις εισόδους-εξόδους του Ηρακλείου, όπως επίσης φυλλάδια για την οδική ασφάλεια.

Από την πλευρά του ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηρακλείου Μανόλης Δαμουλάκης ανέφερε: «Ο φετινός χειμώνας δυστυχώς δημιούργησε συνθήκες ιδιαίτερα επικίνδυνες στο να μετατρέψουν μία «αθώα» φωτιά σε μία καταστροφική πυρκαγιά.  Εμείς ως υπηρεσία είμαστε σε εγρήγορση, σε ετοιμότητα, και αυτό ζητάμε και θα ζητήσουμε και από όλους τους εμπλεκόμενους που συμμετέχουν στο όργανο Πολιτικής Προστασίας. Εάν όλοι οι εμπλεκόμενοι είμαστε σε ετοιμότητα και οι πολίτες ακολουθούν τις οδηγίες μας και είναι προσεκτικοί, νομίζω ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα. Μία άλλη παράμετρος ως αποτέλεσμα της λειψυδρίας είναι ότι διαπιστώνουμε συνεχώς τα αποθέματα νερού να μειώνονται και θα πρέπει να εξασφαλίσουμε πάλι εμείς πρόσθετους πόρους τροφοδοσίας νερού στο πεδίο της πυρκαγιάς με υδροφόρες, κάτι το οποίο είναι ένα βάρος το οποίο θα επωμιστούν οι δήμοι, γιατί υπάρχει και ο κίνδυνος από κάποιους ταμιευτήρες νερού, λιμνοδεξαμενές και φράγματα να μην υπάρχει δυνατότητα υδροληψίας από τα ελικόπτερα».