Εξαθλίωση και πείνα βλέπει κανείς στους δρόμους του Ηρακλείου
Εξαθλίωση και πείνα βλέπει κανείς στους δρόμους του Ηρακλείου

Η ακραία φτώχεια και η απόλυτη οικονομική εξαθλίωση χτυπούν όλο και περισσότερες πόρτες του Ηρακλείου, όπου καταγράφεται μια συνεχής αύξηση του αριθμού των συμπολιτών μας που καταφεύγουν στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης για να καταφέρουν να ζήσουν.

Σύμφωνα με στοιχεία των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου, από τον Φεβρουάριο 2017 και έως τον Οκτώβριο του 2017, που ξεκίνησε η υλοποίηση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, εντάχθηκαν 3.800 άτομα.

Σήμερα απευθύνονται πλέον στο Κέντρο Κοινότητας και Παράρτημα Ρομά και Μεταναστών όπου από τον Νοέμβριο του 2017 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 3.853 αιτήσεις.

Από τότε μέχρι σήμερα η Διεύθυνση Κοινωνικής Ανάπτυξης του Δήμου Ηρακλείου εκτιμάει ότι πλέον στον Δήμο Ηρακλείου οι δικαιούχοι κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης είναι περίπου 7.000.

Συνηθισμένη εικόνα πια και στο Ηράκλειο η αναζήτηση τροφής στους κάδους απορριμμάτων

Οι  αριθμοί αυτοί είναι από μόνοι τους ανατριχιαστικοί σε σχέση με το πλήθος των ανθρώπων που ζουν στην απόλυτη εξαθλίωση, αλλά το εκτόπισμα της δραματικής αυτής κατάστασης είναι πολλαπλάσιο, όταν αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε πως προσωποποιείται σε ένα-έναν άνθρωπο ξεχωριστά και κυρίως  όταν σκεφτούμε τι εξελίξεις σηματοδοτούν αυτά τα δεδομένα μακροπρόθεσμα και για το καθένα από τα πρόσωπα αυτά και για την κοινωνία συνολικότερα…

Και φυσικά δεν μπορεί κανείς να μην συμπεριλάβει μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό και τη συνεχή μείωση των γεννήσεων που καταγράφεται μέσα από τα συγκριτικά στοιχεία του Ληξιαρχείου που έχουν αφετηρία τη χρονική περίοδο που ξεκίνησε η οικονομική κρίση το 2009, μέχρι σήμερα.

Για την ακρίβεια  ο αριθμός των γεννήσεων στο τέλος του 2017 εμφάνιζε μια μείωση που έφτασε τις 1.135 γεννήσεις σε σχέση με το 2009 που είναι η κρίσιμη χρονιά που αποτελεί την αφετηρία της οικονομικής κρίσης.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία συνθέτουν μια εικόνα της συνεχώς αυξανόμενης φτωχοποίησης της κοινωνίας, που δεν αναπαράγεται, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα, την ίδια ώρα που συντρίβεται ο κοινωνικός ιστός από τους κραδασμούς της λιτότητας.

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Μαρία Καναβάκη
Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Μαρία Καναβάκη

Με δηλώσεις της στην «Π» η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Μαρία Καναβάκη τονίζει ότι «σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης το οποίο βοηθά τον ωφελούμενο.

Ωστόσο αυτό το οποίο προβληματίζει και θα πρέπει να μας απασχολήσει όλους μας σοβαρά είναι ότι υπάρχει αυξητική τάση των ανθρώπων που καταφεύγουν σε αυτό και που έχουν τις προϋποθέσεις να το διεκδικήσουν.

Δηλαδή, αυξάνεται ο αριθμός των συμπολιτών μας που βυθίζονται σε κατάσταση ακραίας φτώχειας.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή καταγράφεται και ένας σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας οι οποίοι δεν έχουν ακόμα φτάσει στο επίπεδο της ακραίας φτώχειας, αλλά εκφράζουν φόβους ότι θα οδηγηθούν εκεί, καθώς δεν μπορούν  να βρουν δουλειά για να καταφέρουν να ζήσουν.

Πρόκειται για συμπολίτες μας που είναι καθόλα αξιοπρεπείς και  μορφωμένοι, οι οποίοι ψάχνουν απεγνωσμένα δουλειά, καθώς ζουν με τον φόβο της εξαθλίωσης και το αφόρητο άγχος ότι οι υποχρεώσεις αυξάνονται και δεν αντιμετωπίζονται. Άρα εδώ το κρίσιμο ζητούμενο είναι να γίνουν κεντρικοί πολιτικοί σχεδιασμοί, τέτοιοι ώστε να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας και ο κόσμος να μπορεί να ξανασταθεί στα πόδια του, και να οργανώσει τη ζωή του από την αρχή.

Διότι είναι εξαθλίωση να βλέπεις κόσμο να εγκλωβίζεται σε μια ουρά για να πάρει ένα σαμπουάν και φακές, ενώ η πραγματική του ανάγκη είναι να μπορέσει να δουλέψει και να πάρει τη ζωή στα χέρια του. Άρα το κρίσιμο ζητούμενο είναι να δώσουμε διέξοδο σε όλους αυτούς τους ανθρώπους μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Η επαιτεία στο κέντρο της πόλης αυξάνεται

Το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης

Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) είναι ένα  προνοιακό πρόγραμμα που απευθύνεται σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν κάθε μήνα τα εξής ποσά:

– Κάθε άγαμος, 200 ευρώ το μήνα.

– Κάθε ζευγάρι έγγαμων ή συνδεδεμένων με σύμφωνο συμβίωσης, χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, 300 ευρώ το μήνα.

– Κάθε ζευγάρι έγγαμων ή συνδεδεμένων με σύμφωνο συμβίωσης που έχουν ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα 300 ευρώ το μήνα και επιπλέον 50 ευρώ για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο τέκνο. Για παράδειγμα ένα ζευγάρι με 5 παιδιά θα λαμβάνει συνολικά 550 ευρώ το μήνα (300 ευρώ ως ζευγάρι και 50 ευρώ για κάθε ένα από τα 5 παιδιά).  Οι αιτήσεις γίνονται σε ενιαία πανελλαδική πλατφόρμα.

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί είτε μεμονωμένα είτε μέσω υπηρεσιών του Δήμου να κάνει αίτηση, με τη χρήση των κωδικών του taxisnet. Οι βασικές πληροφορίες και τα δικαιολογητικά που όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συλλέξουν πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία υποβολής της αίτησης είναι: Αριθμός ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, πληροφορίες για το εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία, απόδειξη διαμονής, αριθμός και ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού.

Για τα φιλοξενούμενα μέλη ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και πληροφορίες για το εισόδημα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της ένταξης στο πρόγραμμα του ΚΕΑ είναι ο ενδιαφερόμενος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση.