Η ομάδα της βιβλιοθήκης του σχολείου
Η ομάδα της βιβλιοθήκης του σχολείου

Μία ευκαιρία να κλείσουν τις οθόνες και να ξεφυλλίσουν ένα βιβλίο έχουν οι μαθητές όλων των κοντινών σχολείων αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής με την επαναλειτουργία της σχολικής βιβλιοθήκης του Λυκείου Γουβών! Τη λειτουργία της ανέλαβε εθελοντικά η συνταξιούχος φιλόλογος κ. Βασιλική Αλεξάκη, ήδη δημιουργήθηκε ομάδα βιβλιοθήκης από τα παιδιά ενώ υπάρχει πολύ ενδιαφέρον από τον κόσμο να δανειστεί ένα βιβλίο και να ξεφύγει από την ανία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης… Η βιβλιοθήκη λειτουργεί καθημερινά από τις 10 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι, ενώ το δανειστικό τμήμα της είναι στη διάθεση των πολιτών (δωρεάν) την Παρασκευή 10 το πρωί με 2 το μεσημέρι.

Ο διευθυντής του σχολείου, κ. Γιώργος Φουκαδάκης, αναφέρει πως η βιβλιοθήκη του Λυκείου Γουβών ανήκει στο δίκτυο βιβλιοθηκών στο πλαίσιο του ΕΠΕΑΕΚ και είχε στηθεί με ευρωπαϊκά κονδύλια. Γίνονταν εκδηλώσεις στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που χρησιμοποιούν και όμορα σχολεία. Αυτή τη στιγμή, φιλοξενεί περισσότερους από 10.000 τίτλους βιβλίων και συνεχώς εμπλουτίζεται. Υπάρχει μία ψηφιακή σύνδεση με σχολείο της Ιταλίας.

Ο κ. Φουκαδάκης αναφέρει πως τα παιδιά είδαν πολύ θετικά την επαναλειτουργία της, την ομάδα της βιβλιοθήκης αποτελούν 20 μαθητές και ήδη οργανώνουν εκδηλώσεις. Το σχολείο ζητά από τον Δήμο Χερσονήσου να τοποθετηθεί ένα άτομο στη βιβλιοθήκη για να μπορέσει να λειτουργεί και εκτός ωρών διδασκαλίας.

Η κ. Βασιλική Αλεξάκη αναφέρει: «Θεωρώ ότι με το άνοιγμα της βιβλιοθήκης του Γ.Ε.Λ.  Γουβών,  κλείνω  την εκπαιδευτική μου πορεία με τον πιο ευχάριστο και ψυχωφελή τρόπο. Όπως λέει, πρόκειται για μία μια εμπειρία που ξεφεύγει από τα ψυχαναγκαστικά πρότυπα της  εκπαίδευσης  που κάποιος διανοητής του περασμένου αιώνα τα χαρακτήρισε  σαν ένα αμάρτημα απ’ τα πιο φρικτά ενάντια στο πνεύμα. Για να εστιάσουμε στον  τόπο που συντελείται η συγκεκριμένη διαδικασία, κρίνω ότι είναι αναγκαία όσο ποτέ, η ύπαρξη ενός χώρου, όπου το πνεύμα να αναπαύεται και κυριολεκτικά να διενεργείται (χωρίς να διεκδικούμε την αποκλειστικότητα),  της ψυχής το άκος (θεραπεία), όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε μια επιγραφή δημοτικής βιβλιοθήκης στις Μηλιές Πηλίου.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι σημερινές συνθήκες ζωής, σε επίπεδο συλλογικής και ατομικής καθημερινότητας, συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην εξόντωση της προσωπικότητας του καθενός, όλο και πιο συχνά έχουμε να κάνουμε με αλλοτριωμένες υπάρξεις, ψυχικά ράκη…

Μια βιβλιοθήκη είναι και παραμένει μια παράλληλη δομή, σε αυτό τον κόσμο όπου η εμπορευματοποίηση λειτουργεί με ρυθμούς υπερσύγχρονων αλεστικών μηχανών σε πλήρη δράση, όπου αλέθονται ψυχές, σώματα, φυσικό περιβάλλον και αξίες».

Την κάνει χαρούμενη το γεγονός ότι η εκπαιδευτική κοινότητα μέσα στην Πρώην Αμερικάνικη Βάση Γουρνών (μαθητές, καθηγητές, γονείς) αγκάλιασαν την προσπάθεια και ευελπιστεί και ο Δήμος Χερσονήσου να δείξει άμεσα την έμπρακτη υποστήριξή του.

«Το σύνθημά μου στην παρούσα φάση είναι: Καμία, βιβλιοθήκη κλειστή, η βιβλιοθήκη του Γ.Ε.Λ. Γουβών ήρθε για να παραμείνει ανοιχτή».

Ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσοι στήριξαν μέχρι σήμερα την ύπαρξη αυτού του χώρου» σημειώνει.

Η εκπαιδευτικός του σχολείου κ. Μαρίνα Γερολυμάτου αναφέρει πως η σχολική βιβλιοθήκη του ΓΕΛ Γουβών, κατά το σχολικό έτος 2016-2017, διένυσε το δεύτερο έτος επαναλειτουργίας της, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του εκπαιδευτικού έργου και στη γενικότερη καλλιέργεια μαθητών και εκπαιδευτικών. «Συγκεκριμένα, ο επαναπροσδιορισμός των στόχων για τη βελτίωση του θεσμού της σχολικής βιβλιοθήκης μάς οδήγησε στο να κινηθούμε πάνω σε δύο βασικούς άξονες: αφενός στη λειτουργία του δανειστικού τμήματος και αφετέρου στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας των μαθητών μέσω εκδηλώσεων και δράσεων που υλοποιήθηκαν» τονίζει.

Το δανειστικό τμήμα παρέμεινε ανοιχτό προς χρήση όχι μόνο στους μαθητές μας και στους μαθητές των όμορων σχολείων που στεγάζονται στην πρώην Αμερικάνικη Βάση Γουρνών, αλλά σε όλους τους μαθητές και τους δημότες της ευρύτερης περιοχής. Το πλήθος και το εύρος των βιβλίων που διατίθενται  καλύπτουν τα ενδιαφέροντα του φιλότεχνου αναγνωστικού κοινού, αλλά και επιστημονικού τύπου αναζητήσεις (φυσικές επιστήμες, ιστορία, φιλοσοφία, φιλολογία κ. ά). Στο πλαίσιο αυτό φέτος έγινε προσπάθεια ηλεκτρονικής οργάνωσης του αταξινόμητου υλικού σε πρόγραμμα-βάση δεδομένων που δημιούργησε ο καθηγητής Πληροφορικής, και νυν υποδιευθυντής του σχολείου, κ. Γεώργιος Κοκολάκης.

ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΓΟΥΒΩΝ:“Κλείστε τις οθόνες, ανοίξτε ένα βιβλίο”
Αλεξάκη
Ο δεύτερος και σημαντικότερος άξονας δράσης είχε ως στόχο να καταστεί ο χώρος της βιβλιοθήκης εστία μάθησης και δημιουργίας για τους μαθητές. Έτσι, η βιβλιοθήκη ήταν ελεύθερα προσβάσιμη σε εκπαιδευτικούς που επιθυμούσαν να μεταφέρουν τη διδασκαλία του μαθήματός τους από τη σχολική αίθουσα στη σχολική βιβλιοθήκη, αλλά και διαθέσιμη για ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις. Υπό το πρίσμα αυτό πραγματοποιήθηκε δράση, ενταγμένη στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, κατά την οποία επισκέφθηκε το σχολείο ψυχολόγος του ΚΕΣΑΝ, η οποία,  μέσω βιωματικών διεργασιών, προσέγγισε το θέμα των σχέσεων στην οικογένεια.

Επίσης, η ομάδα των μαθητών της σχολικής βιβλιοθήκης του Λυκείου Γουβών, με αφορμή τον εορτασμό Παγκόσμιων Ημερών (π.χ Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Φασισμού, Ημέρα Ποίησης, Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ.ά), διοργάνωσε δράσεις με στόχο τη γνώση και την ευαισθητοποίηση όλων. Οι δράσεις αυτές περιελάμβαναν διαγωνισμό ζωγραφικής, συγγραφή ποιημάτων από τους μαθητές, προβολή ταινιών, μουσική κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων κ.ά.

Επιπροσθέτως, πάντα με τη συμμετοχή και ενεργοποίηση των μαθητών, στοχεύοντας παράλληλα και στη διάδραση με παιδιά μικρότερης ηλικίας, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του παιδικού βιβλίου της κυρίας Νικολιδάκη Σοφίας «Γράμματα στον Άγιο Βασίλη», με προσκεκλημένους τους μαθητές της Γ’ και Ε’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Γουβών.

Η κ. Βασιλική  Αλεξάκη
Η κ. Βασιλική

Κατά την επίσκεψή τους όλοι οι μαθητές ξεναγήθηκαν στον χώρο της βιβλιοθήκης, παρακολούθησαν δραματοποιημένα αποσπάσματα του βιβλίου και συνομίλησαν με τη συγγραφέα. Επιπλέον, οι μαθητές της Ε’ είχαν τη δυνατότητα να δουλέψουν μαζί με τις δασκάλες τους την ενότητα «Βιβλία – βιβλιοθήκες», ενταγμένη στο μάθημα της Γλώσσας.

Τέλος, με αφορμή το γεγονός ότι το έτος 2017 είναι αφιερωμένο στον μεγάλο Κρητικό συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη (60 χρόνια από τον θάνατό του), πραγματοποιήθηκε ανάλογη εκδήλωση – αφιέρωμα. Εκτός από τη σύντομη παρουσίαση της βιογραφίας και εργογραφίας του συγγραφέα, το αφιέρωμα περιελάμβανε δραματοποιημένα επεισόδια και απαγγελίες μαθητών από τα έργα «Αναφορά στον Γκρέκο», «Καπετάν Μιχάλης», «Ασκητική» και μελοποιημένα τραγούδια του Μ. Χατζιδάκι από το έργο «Καπετάν Μιχάλης».

«Καθώς στόχος μας είναι να προάγουμε τη φιλαναγνωσία όχι μόνο των μαθητών μας αλλά και των δημοτών, ελπίζουμε η προσπάθεια που ξεκίνησε τα δύο τελευταία χρόνια να συνεχιστεί με αμείωτο ενδιαφέρον και στο μέλλον από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς» αναφέρει η καθηγήτρια.