ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Επιμένουν στη σύνδεση με Αφρική!
Δυναμικά προχωρά η εταιρεία GreenPower 2020 προκειμένου να υλοποιήσει το μεγαλόπνοο σχέδιο “LEG1” για τη μετατροπή της Κρήτης σε ενεργειακό κόμβο για τη Μεσόγειο μέσω της Βόρειας Αφρικής.
Η εταιρεία έχει ανοίξει σημαντικό δίαυλο επικοινωνίας με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στο πλαίσιο αξιοποίησης των μεγάλων ποσοτήτων ηλιακής ενέργειας, που είναι διαθέσιμες στη βόρεια Αφρική.
Με βάση τις ισχύουσες πληροφορίες, η GreenPower 2020 έχει προχωρήσει τις συζητήσεις με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ελπίζοντας πως σύντομα το έργο “LEG1” θα μπορέσει να υλοποιηθεί. Το συγκεκριμένο θέμα είχε αναδείξει πρώτη η «Π» ήδη από τον Ιούλιο του 2017, όταν είχε παρουσιάσει αναλυτικά το έργο, αλλά και τις προσπάθειες που πραγματοποιούνται.
Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι τόσο ο πρόεδρος της εταιρείας Γκασάν Αμπάρ, όσο και ο επικεφαλής του τεχνικού τμήματος της εταιρείας Ζαν – Λουκ Σακέ είχαν πραγματοποιήσει επίσκεψη το καλοκαίρι στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, σε μια προσπάθεια να αναλύσουν το σχέδιο και να προχωρήσουν το θέμα.
Όπως είχαν ενημερώσει και τότε οι επενδυτές, στόχος της εταιρείας είναι με πολύ χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τον ανταγωνισμό, η Κρήτη να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο για τη Μεσόγειο μέσω βόρειας Αφρικής και να λάβει παράλληλα ως αντάλλαγμα δωρεάν ρεύμα για όλο το διάστημα του χειμώνα.
Σύμφωνα με το πλάνο της εταιρείας, αποτελεί ζήτημα στρατηγικής σημασίας, το να μπει η Κρήτη στην ενέργεια και μέσω αυτής να γίνει μια τεράστιου μεγέθους ηλεκτρική διασύνδεση της Ευρώπης με τη βόρεια Αφρική.
Όπως είχαν παρουσιάσει στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός ηλιοθερμικού σταθμού στα βάθη της Σαχάρας, που θα μπορεί να παράγει ενέργεια της τάξεως των 2.000 μεγαβάτ. Όλη αυτή η ενέργεια θα μπορεί να μεταφέρεται μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου με τη νότια Κρήτη κι εν συνεχεία με ένα ακόμα καλώδιο μέσω της Κρήτης με την Αθήνα, την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Οι εκπρόσωποι της εταιρείας έχουν δεσμευθεί πως θα αναλάβουν το κόστος δημιουργίας της σύνδεσης και ως αντισταθμιστικό όφελος για τη συγκεκριμένη τεράστια επένδυση, οι υποψήφιοι επενδυτές είχαν ζητήσει την υποστήριξη για κατάθεση προτάσεων και συμμετοχή σε έργα που προκύπτουν από χρηματοδοτήσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI).
Ο Leg 1
Το σχέδιο των επενδυτών ονομάζεται “LEG1” και περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός αγωγού που θα συνδέει την Κρήτη με τη Λιβύη στην περιοχή τοπρούκ και την Αίγυπτο στην περιοχή Σάλουμ, μέσω καλωδίου. Σύμφωνα με τις υποθαλάσσιες μελέτες που έχει πραγματοποιήσει η εταιρεία, αυτός είναι ο οικονομικότερος κόμβος διασύνδεσης και μάλιστα εκτιμάται ότι αποτελεί τέσσερις φορές οικονομικότερη λύση σε σχέση με τον σχεδιαζόμενο Euroasia Interconnector. Η εταιρεία υποστηρίζει πως η νότια Κρήτη αποτελεί το ιδανικότερο σημείο διασύνδεσης.