κατεδαφίσεις στον Λάκκο
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τη σελίδα the lakkos project

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

Κατεδαφίσεις για το σχέδιο του… ‘36

Άλλο ένα τμήμα του ιστορικού ιστού της παλιάς πόλης ξεριζώθηκε χθες με την κατεδάφιση κτισμάτων επί της οδού Ρωμανού και Σπιναλόγκας με την εφαρμογή του αδηφάγου σχεδίου πόλης του ΄36. Η είδηση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων απέναντι στη δημοτική Αρχή για το τεράστιο πολιτικό ζήτημα που προκύπτει σε σχέση με τη μελέτη ανάπλασης της παλιάς πόλης, για την προώθηση της οποίας δεν έχει γίνει το παραμικρό βήμα, την ίδια ώρα που προχωρά δυναμικά  η εφαρμογή του σχεδίου πόλης του ‘36, που προβλέπει τη δρομολόγηση ενός ευρύτατο δικτύου διανοίξεων, βάζοντας ταφόπλακα στο κτιριακό απόθεμα του ιστορικού ιστού, που χάνεται στα βάση των χρόνων.

Όπως προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», η συγκεκριμένη διάνοιξη είχε δρομολογηθεί μετά την κύρωση της πράξης εφαρμογής στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου πόλης του ’36  που προέβλεπε να γίνουν διανοίξεις δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο. Η πλευρά του Δήμου υποστηρίζει ότι για την υλοποίηση των διανοίξεων αυτών έδωσε το “πράσινο φως” και η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων και το ΚΑΣ με σχετική απόφαση της υπουργού Πολιτισμού κ. Λ. Κονιόρδου.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από τη διαδικασία των εγκρίσεων που ακολούθησε η δημοτική Αρχή, αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι απαλλάσσεται των ευθυνών της σε σχέση με το πώς θα διαχειριστεί το κρίσιμο ζήτημα της παλιάς πόλης και τη μελέτη ανάπλασης που ενώ αποτελεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό βήμα που θα μπορούσε να βγάλει από το τέλμα τον ιστορικό πυρήνα του  Ηρακλείου, δεν έχει κάνει το παραμικρό βήμα στην κατεύθυνση αυτή.

κατεδαφίσεις στον Λάκκο
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τη σελίδα the lakkos project

Το οραματικό σχέδιο για την ανάδειξη του ιστορικού ιστού του Ηρακλείου έχει εγκαταλειφθεί πλήρως, αφού η σημερινή δημοτική Αρχή ουσιαστικά προεκτείνει την πολιτική πρακτική των προκατόχων της,  που έβαλαν «στον πάγο» τη μελέτη η οποία θεμελιώνει συνθήκες για να αναπλαστούν τα ακίνητά του ιστορικού κέντρου μέσα από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και προϋποθέσεις.

Η σημερινή δημοτική Αρχή αποφεύγει επιμελώς να ανακοινώσει τι ακριβώς σχεδιάζει να κάνει για την πολύκροτη υπόθεση της μελέτης που παραμένει στα χαρτιά με το προκάλυμμα της γραφειοκρατίας. Την ίδια ώρα, ο ιστορικός ιστός της παλιάς πόλης βαραίνει επικίνδυνα και καταρρέει με συνέπεια να καταστρέφεται η πλούσια ιστορική κληρονομιά του τόπου μας, όπως αυτή επιβιώνει μέχρι σήμερα, μέσα από τα παλιά κτίσματα του κέντρου του Ηρακλείου.

Δεκάδες ερειπωμένα σπίτια που έχουν αναφορά σε διαφορετικές χρονικές περιόδους της πλούσιας ιστορικής διαδρομής της παλιάς πόλης καταρρέουν μέρα με τη μέρα. Έτσι, το ιστορικό κέντρο έχει αφεθεί στην τύχη του και στις μπουλντόζες των ιδιωτικών συμφερόντων, που ξεριζώνουν την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία και την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης.

Το Ηράκλειο απαρνιέται το ιστορικό κτιριακό του απόθεμα, σε αντίθεση με όλες τις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, που φρόντισαν να το αναδείξουν και να μετατρέψουν πρώην υποβαθμισμένες περιοχές σε πόλο έλξης μέσα από ολοκληρωμένα σχέδια ανάπλασης, διαμορφώνοντας συνθήκες ανάπτυξης και τουριστικούς προβολής.